Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

CIĄGŁY LĘK + DEPRESJA?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Alan
Zarejestrowany Użytkownik

1 grudnia 2017, o 16:45

Cześć, zmagam sie według mnie z nerwica lękową. Według mnie gdyż psychiatra jeszcze ani razu mi nie powiedzial dokladnie co to jest, tylko przepisuje leki i nic wiecej. Dzisiaj chciałbym prosić o pomoc z dobijającą 'depresją?'. Od początku minęły juz 4 miesiące a ja wciąż nie chodze do szkoły, zerwała ze mną dziewczyna po 5 latach związku. Do niedawna brałem trittico 150 mg na noc ( z którym nie mam problemu i cały czas stosuje) i ApoSerta , lekarz zalecił pół tabletki aby potem przejść w całą. Ja nie mogąc przełamać lęku brałem minimalna dawkę czyli około 1/4 max 1/3 tabletki. Nie wiem czy to możliwe ale miałem wrażenie że czułem sie po tym gorzej jeżeli chodzi o przygnębienie ale też nie potrafie powiedzieć czy to nie żadna wkrętka to przeczytaych opiniach. Teraz od dwóch dni nie biorę leku i z kolei boje się że odstawienie pogorszy mój stan. Po wizycie u lekarza na której powiedziałem, że 'chyba' czuje sie po nich gorzej, ten zmienił lek na Pram. Na początku stwierdziłem że spróbuję przepisanych dawek ale zapał minął w momencie jak już je kupiłem - oczywiście wygooglowalem wszystkie efekty uboczne itp. bo nie moglem sie powstrzymać. Lęk przed przyjmowaniem tego leku wzrósł 10x a jeszcze nawet nie spróbowałem.

Co do tej depresji związanej z lękami - dobija mnie myśl o tym jak się czuję, że nie potrafie wyjechać ze znajomymi poza wioskę no i oczywiście myśl o dziewczynie, brak motywacji do walki z lękami, brak wiary w wyzdrowienie i ogólnie mam coraz głębsze uczucie, że jestem w dupie bez wyjścia.

Proszę o pomoc. Dzięki.
Awatar użytkownika
Zestresowana

1 grudnia 2017, o 17:37

A w czym konkretnie mamy Ci pomóc?

Decyzja o braniu leków należy do Ciebie, nikt jej za Ciebie nie podejmie. Możemy ewentualnie opowiedzieć o naszych doświadczeniach związanych z lekami.
Na początku brania leków może być tak, że jest gorzej, później stan zaczyna się poprawiać.
diagnozy jednoznacznej też przez forum nie postawimy ;)
Czy próbowałeś może terapii? Próbowałeś może czytać, dowiadywać się czegoś na temat zaburzenia?
Alan

1 grudnia 2017, o 20:40

Temat nerwic i zaburzeń przestudiowany od a do z włącznie z książką + zaczynam terapię. Teraz głownie przeszkadza mi ten lęk przed braniem antydepresantów.
Pat

1 grudnia 2017, o 20:47

Rowniez paralizowal mnie ten lek po wzieciu lekow swirowalam na maxa balam sie ale wkoncu weszlam na lek gdyz psychiatra po telefonie i opisanych objawach bezwzglednie kazal mi brac.Zreszta mam takiego lekarza z ktorym jestem w kontakcie rowniez tel.zawsze pomaga rozwiewa watpliwosci wiec bralam jak kazal i poprawilo sie a nie wierzylam w to tak sie balam ze zwariuje po lekach
Pat

1 grudnia 2017, o 20:47

Wiec moja rada jesli nie dajesz raady ....bierz
Pat

1 grudnia 2017, o 20:49

Ja bez lekiw wegetowalam nie sypialam prawie niie bylo wyjscia wiec sie przelamalam
Iwona29
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 grudnia 2017, o 21:32

Alan pisze:
1 grudnia 2017, o 20:40
Temat nerwic i zaburzeń przestudiowany od a do z włącznie z książką + zaczynam terapię. Teraz głownie przeszkadza mi ten lęk przed braniem antydepresantów.
Ja też się bałam.Czytalam ulotkę linijka po linijce .
Im więcej pisało o skutkach ubocznych tym bardziej wzrastał lęk przed brakiem leku.....Nakręcasz się i się samo dzieje.
Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz😉
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"🙂
Alan

1 grudnia 2017, o 23:03

Czyli mówicie, że antydepresanty ogólnie pomocne na depresje ? ;brr A ma ktoś z was może jakieś doświadczenie z tym konkretnym lekiem ? (Pram)
Awatar użytkownika
AdamGdzies

1 grudnia 2017, o 23:46

Alan pisze:
Czyli mówicie, że antydepresanty ogólnie pomocne na depresje ? ;brr A ma ktoś z was może jakieś doświadczenie z tym konkretnym lekiem ? (Pram)
Zależy z czego wynika depresja, bo jeśli z nerwicy to myślę, że realnie można się bez nich obyć.
ziutek11113

5 grudnia 2017, o 13:21

AdamGdzies pisze:
1 grudnia 2017, o 23:46
Alan pisze:
Zależy z czego wynika depresja, bo jeśli z nerwicy to myślę, że realnie można się bez nich obyć.
Ja mam depresję z nerwicy, ciągly lęk i natretne mysli ze juz z tego nie wyjde, z tego myslenia i lęku, jest tragicznie... paroksetyna przestala dzialac dwa miesiace temu
ODPOWIEDZ