Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy stres może powodować trądzik?

Pogaduchy, w dwóch słowach - DOWOLNY TEMAT:)
ODPOWIEDZ
Arialla
Nowy Użytkownik

17 lutego 2025, o 09:37

Czy stres faktycznie może powodować trądzik? Mam wrażenie, że im więcej stresu, tym gorzej wygląda moja skóra, ale może to tylko zbieg okoliczności?
Niezapominajka9
Zarejestrowany Użytkownik

17 lutego 2025, o 10:06

Tak, stres może powodować trądzik lub przebarwienia. Wpływa na całe ciało, nawet na kondycję włosów lub wygląd paznokci.
zelie
Zarejestrowany Użytkownik

17 lutego 2025, o 10:20

Tak, stres ma duży wpływ na trądzik. Podnosi poziom kortyzolu, a to może prowadzić do większej produkcji sebum i powstawania stanów zapalnych. U mnie zawsze przed ważnymi wydarzeniami wyskakuje kilka nowych „niespodzianek”, więc to na pewno nie przypadek. Dlatego oprócz pielęgnacji i diety warto znaleźć sposoby na redukcję stresu – sport, medytacja, a nawet zwykłe spacery mogą pomóc. No i dobrze jest wspierać organizm od środka, np. pijąc zioła, które działają przeciwzapalnie i uspokajająco, np. https://loremvit.pl/herbata-na-tradzik/. Samo wyeliminowanie stresu nie wyleczy trądziku, ale na pewno może poprawić sytuację.
ODPOWIEDZ