Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy da się powstrzymać możliiwy nawrót nerwicy?

Tutaj znajdziesz wszystkie forumowe materiały (wpisy, nagrania) dotyczące zaburzeń lękowych, depresyjnych, obaw, wątpliwości i rozmaitych lęków, które pozwolą Ci poszerzyć własną świadomość.
A także treści dotyczące własnego rozwoju i przede wszystkim odburzania!
ODPOWIEDZ
blue_monday
Zarejestrowany Użytkownik

19 sierpnia 2024, o 21:52

Witam. Za równy tydzień czeka mnie dosyć ważne wydarzenie, które - choć może nie czuję na ten moment - ale na pewno w środku mnie stresuje. Wiem o tym wydarzeniu od dawna i namiętnie odliczam. Od paru dni czuję się przytłoczona i rozpoznaję typowo lękowe myśli. Wczoraj zresztą miałam lekki atak paniki spowodowany natłokiem myśli o zabarwieniu rocd i oczywiście o innych myślach na tematy dla mnie wrażliwe Na temat ich nie będę się rozpowiadać, ponieważ nie potrzebuję utwierdzenia iż są one lękowe, bo z nerwicą przeżyłam już dużo i nauczyłam się jej działań. Natomiast to mój pierwszy w życiu, MOŻLIWY nawrót nerwicy. Może to był zły dzień, w którym dałam się złamać, bo myśli czasem pojawiają się i w innych dniach, tylko już są przeze mnie ignorowane i zapominane, a może faktycznie stresujące okoliczności budują idealne środowisko dla powrotu? Nie chcę bardzo do tego wracać, co jest rzeczą logiczną. Czy takie poczucie nadchodzącego nawrotu można powstrzymać? Czuję, że w moim życiu poza tym jednym wydarzeniem wszystko się wspaniale układa i nie chcę znowu tego przechodzić. Czy da się coś zrobić? :(
blue_monday
Zarejestrowany Użytkownik

19 sierpnia 2024, o 21:57

O, i czy wy nawet po przerwie lub po wyjściu z nerwicy (jeżeli to w 100% możliwe?) mieliście czasem taki typowy nerwicowy dzień załamania? Że coś was złamało, a potem po prostu minęło? Jest taka opcja, czy to zawsze oznaka powrotu zaburzenia? Jestem bardzo zdeterminowana aby uniknąć nawrotu :( Pozdrawiam was cmok
ODPOWIEDZ