Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy istnieje lęk wrodzony??

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
usunietenazadanie
Gość

23 listopada 2015, o 14:33

Hej ostatnio moj psychiatra wytłumaczył mi tak po ludzku co mi właściwie dolega... chodzi o to ze mam uszkodzone ciało migdałowate i hipokamp ... wada ta jest wrodzona.. ja od małego dziecka nie wiem co to spokój brak lęku strachu już jako dziecko miałam rozchwiane emocje... wszystkiego się bałam bardziej niż inne dzieci... zostało mi to do tej pory ciągle życie w strachu ( bez żadnej przyczyny) do tego doszły pozostałe objawy... moje pytanie brzmi czy można z takiej przypadłości wyjść czy tylko ja zaleczyc ?? Po prostu nauczyć się tak żyć aby objawy nie powracały... Psycholog moja mówi ze da się to naprostować....A może jest tak ze każdy z nerwicą lękową ma zburzony ten himpkamp i ciało migdałowate?? I żadnej nowości nie odkryłam :D :D :D :D ?? Pozdrawiam
era49
Odważny i aktywny forumowicz

23 listopada 2015, o 15:32

Oj to by smutne było,taki wrodzony lęk.Mnie to wogóle przeraza jak terapeuta mówi ze nerwica jest genetyczna.Bo odrazu mi się ze to juz zostanie na zawsze :D Ale tyle już osiągnęlam ze i z wrodzonym lękiem mozna poradzić i tego sięctrzymam :D
Victor
Administrator

23 listopada 2015, o 16:01

Prosze nie wstawiać tematów w dział dla artykułów i czytać opisy działów:

"Nerwica, stany depresyjne, lęki -- objawy, przyczyny i skutki -- o takiej właśnie tematyce będziemy mogli przeczytać artykuły znajdujące się w tym dziale.
Nie wstawiajcie tu własnych postów z objawami, historiami i problemami, bowiem jest to dział tylko dla artykułów ogólnie wyjaśniających objawy czy przyczyny."

A w jaki sposób zbadał ci - psychiatra wyjaśniający po ludzku te sprawy :) - uszkodzenie ciała migdałowatego oraz hipokampu, iż stwierdził, że jest ono USZKODZONE?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ