Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Cześć

Tutaj możesz się przedstawić, napisać coś o sobie.
ODPOWIEDZ
Vetta
Nowy Użytkownik

29 sierpnia 2025, o 23:06

Cześć

Zmagam się z natrętnymi myślami związanymi z brakiem sensu. Non stop dudni w głowie, że nie ma sensu o nic się starać. Że i tak się wszystko rozpadnie. I kurde, coraz trudniej jest funkcjonować wśród ludzi. Jedyne wytchnienie na chwilę daje mi szybka jazda rowerem, do porządnego zajechania się, ale i to ostatnio trochę przestaje pomagać. Od dawna, z różnym natężeniem tak było, ale od kilku lat jest coraz intensywniej i coraz dłużej utrzymuje się ten stan. Jestem po czterdziestce.
Awatar użytkownika
MESJASZ
Zarejestrowany Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 00:19

Vetta pisze:
Cześć

Zmagam się z natrętnymi myślami związanymi z brakiem sensu. Non stop dudni w głowie, że nie ma sensu o nic się starać. Że i tak się wszystko rozpadnie. I kurde, coraz trudniej jest funkcjonować wśród ludzi. Jedyne wytchnienie na chwilę daje mi szybka jazda rowerem, do porządnego zajechania się, ale i to ostatnio trochę przestaje pomagać. Od dawna, z różnym natężeniem tak było, ale od kilku lat jest coraz intensywniej i coraz dłużej utrzymuje się ten stan. Jestem po czterdziestce.
Skoro żyjesz, to żyj tak, by te życie było jak najbardziej przyjemne - i to ma sens. Oczywiste jest, że wszystko się rozpadnie. Lepiej porzucić torebkę foliową w lesie, niż liczyć na to że wszystkie pokolenia Twoich dzieci przetrwają dłużej, jeżeli chcesz coś po sobie zostawić. Wszechświat nie potrzebuje życia. Życie nie jest warte życia.
Vetta
Nowy Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 16:07

MESJASZ pisze:
30 sierpnia 2025, o 00:19
Vetta pisze:
Cześć

Skoro żyjesz, to żyj tak, by te życie było jak najbardziej przyjemne - i to ma sens. Oczywiste jest, że wszystko się rozpadnie. Lepiej porzucić torebkę foliową w lesie, niż liczyć na to że wszystkie pokolenia Twoich dzieci przetrwają dłużej, jeżeli chcesz coś po sobie zostawić. Wszechświat nie potrzebuje życia. Życie nie jest warte życia.
Dziękuję za chęć pomocy i uświadomienia, ale inaczej pojmuję kwestie, które poruszyłeś, bo życie dla przyjemności raczej zabija, więc nie ma sensu. Nie rozumiem też skąd ta oczywistość, że wszystko się rozpadnie. A miłość, a przyjaźń?
Wszechświat nie ma potrzeb i nie może mieć. Jest dany i co najwyżej narzędziem służącym człowiekowi. A życie jest też dane, by Żyć- żyć na wieki. Taki mam świata ogląd.
Mam natrętne myśli odnośnie braku sensu i bezsensu starania, ale nie wierzę,że tak jest w istocie. Jedynie jak się funkcjonuje w obecnej rzeczywistości, to coraz więcej potwierdza ten brak sensu i trwałości, ale to tylko natrętne myśli.
ODPOWIEDZ