Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Bezsenność - PILNE

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
saytane
Zarejestrowany Użytkownik

8 stycznia 2015, o 16:00

Proszę Was o pomoc i mimo tego, że się dość rozpiszę, to proszę o chwilę czasu.
Od jakiegoś czasu mam coraz cięższe problemy ze snem. Brałam hydroksyzynę, odstawiłam ją koło 15 grudnia. Zawsze już odlatywałam po niej jakoś koło 22-23. Po odstawieniu nie byłam już tak senna jak zawsze, ale mimo wszystko nie miałam jakiegoś szczególnego problemu z zaśnięciem. Przyszła przerwa świąteczna, brak szkoły, siedziałam do dość późnych godzin, koło 2-3 w nocy zasypiałam. Problem był na początku tutaj, że zastanawiałam się, jak w ogóle działa sen. Jakoś zaczęło mnie to przerażać, więc problem z zaśnięciem był, ale nie jakiś strasznie duży. Zasypiałam mniej więcej w przeciągu 30 minut to godziny max. Ostatni dzień przerwy świątecznej - poszłam na piwo ze znajomym, wypiłam niecałe dwa piwa. Przyznam, że czułam się leciutko wstawiona. Wróciłam do domu jakoś delikatnie po 22. Chciało mi się spać, ale zaczęłam oglądać z mamą jakiś film i przyszła godzina 1 w nocy. Odechciało mi się totalnie spać. Miałam nadzieję, że pójdę spać o 3, ale nadal byłam pełna energii. Rozmawiałam przez fejsa ze znajomym i tak siedziałam do 5 rano. Stwierdziłam, że dosyć, bo będę nie do życia na następny dzień, a w zasadzie ten sam. Położyłam się, zasnęłam. Był wtorek, wstałam o 13. Siedziałam cały dzień w domu, uczyłam się. Przyszedł wieczór, wiedziałam, że nie zasnę jakoś wcześniej. I od tego zaczął się problem. Próbowałam zasnąć koło 1 w nocy. Leżałam w pokoju, zgaszone światło, cicho puszczona muzyka (odkąd mam nerwicę, nie potrafię spać w takiej głuchej ciszy), no ale z zasypiania nici. Oczywiście podczas prób zasypiania towarzyszyły mi nieprzyjemne uczucia oderwania się od ciała, albo zaniku ciała, myśli o tym jakim cudem w ogóle człowiek zasypia itd itp. Wiedziałam już, że raczej nie zasnę tej nocy. Przysnęłam dopiero nad ranem, ale dosłownie na jakieś 15 minut, bo musiałam już wstać do szkoły. W dzień czułam się beznadziejnie, słabo, jakieś większe poczucie lęku. Na korkach z matematyki zrobiło mi się strasznie słabo, zaczęło mi walić serce, pociły mi się ręce, dodam, że wypiłam wtedy dość mocną czarną herbatę (takie akcje miałam po piciu kawy też). Wróciłam do domu, położyłam się spać o 21.20. Obudziłam się i północy. Byłam przekonana, że jest jakaś 5 rano, więc mój szok po zobaczeniu, która godzina był w sumie nie do opisania, zaczęłam się bać, że jest coś ze mną nie tak. Nie mogłam zasnąć, bo obudziłam się pełna energii. Mimo wszystko próbowałam, ale niestety nie zasnęłam. Po 3 godzinach snu, czułam się gorzej niż wczoraj w dzień. Nie mam pojęcia co się dzieję, co ma na to wpływ. Dodam, że brałam tez extraspasminę, ale zupełnie mi nie pomagała. Oczywiście zaczęłam sobie wmawiać różne dziwne choroby, a jak kolega mi powiedział, że po 72 godzinach bez snu można dostać zawału to już w ogóle... Pomóżcie, co mam zrobić żeby normalnie spać? Nie daje rady za bardzo już normalnie i zdrowo funkcjonować. Samo wróci do normy? Wracać do hydroksyzyny?
Oskar15

8 stycznia 2015, o 16:04

Poprostu sie przestawiłaś, też to mam ale nie od nerwicy a raczej mojego grania na kompie , postaraj sie zasnąć i przestawić na nowo lub poprostu nie śpij cały dzien :D i potem połóż się o 20 i wstan o 7 :D
Awatar użytkownika
saytane

8 stycznia 2015, o 16:09

Tylko, że problem leży tu, że śpiąc 3 godziny od wtorku, mimo tego jak bardzo chcę zasnąć, to nie mogę. Jestem zmęczona, zarówno psychicznie jak i fizycznie, kładę się, zamykam oczy i po pewnym czasie po prostu zaśnięcie jest dla mnie jakąś totalnie niemożliwą i nierealną rzeczą.
Oskar15

8 stycznia 2015, o 16:11

Zrelaksuj się, odpal jakiś film a potem uśnij :D ja to mam codziennie może nie na tle nerwicowym ale czasem bywało tak że 24 h na nogach lub więcej :>
LuckyAdam
Odburzony i pomocny użytkownik

8 stycznia 2015, o 16:59

Cześć saytane. Mam też problemy z zaśnięciem przez ostatnie dni. Też się przestawiłem przez te święta. Teraz mam derealizację/depersonalizację, a nabawiłem się tego po ataku lęku, który dostałem też najprawdopodobniej od ogólnego przemęczenia organizmu + środek na pobudzenie i marihuana. W ostatni dzień wolnego też wypiłem sobie trzy piwka i też odczuwałem się nietrzeźwy i nie spałem praktycznie całą noc - lęki po alkoholu się zwiększyły i ogólne samopoczucie, mimo, że byłem zmęczony fizycznie jak i psychicznie to zasnąć nie mogłem. A teraz na dniach śpię co kilkanaście minut i się przebudzam, nie wysypiam się, więc podobna sytuacja.

Moim zdaniem Twój organizm się jakby odzwyczaił, musisz teraz na siłę próbować spać i starać się od tych myśli odciągnąć uwagę. Kłaść się regularnie o tej samej godzinie, nie nakręcać się, bo można wpaść w nerwicę. Moim zdaniem nic poważnego Ci nie dolega, po prostu organizm jest przemęczony i dlatego na przykład na tych korkach dostałaś tych lęków, jeszcze po wypiciu mocnej herbaty. Miałem bardzo podobną sytyację. Wyluzuj, a będzie dobrze. ;)
ODPOWIEDZ