Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

bezsenność odbiera mi radość życia

Być może masz jakąś kwestię do poruszenia związaną z nerwicą i lękiem?
A nie wiesz w który powyższy dział dodać temat, bo choćby pasuje to do każdej nerwicy?
Zrób to w takim razie tutaj.
Dział ten zawiera różne tematy, sprawy, wydarzenia w życiu związane z nerwicą i lękiem.
diego240
Zarejestrowany Użytkownik

9 sierpnia 2019, o 15:37

Męczę sie juz 8-my miesiac, napoczatku byly objawy typowe dla nerwicy, praktycznie wszystko przerabialem z tych objawów najczesciej spotykanych. Teraz pozostal lęk przed bezsennoscia oraz obawa ze to jednak nie nerwica a choroba neurologiczna. Bo lekarze sie dziwia ze po takim czasie dalej wystepuje problem ze snem. A juz byly okresy ze dobrze spalem a teraz znowu jest problem. Dlatego kieruje glownie pytanie do osob ktore sie wczesniej wypowiadaly, czy wyszly z tego problemu o ile jeszcze sie udzielaja na forum.
p.karnia1

9 sierpnia 2019, o 15:48

Bezsenność jest powszechnym problemem nie musi być związana z kompletnie żadną chorobą. Wystarczy nadmiar stresu w ciągu dnia, zacznie się bezsenność a gdy zaczniesz się jej bać nie będziesz spał bo będzie lęk, to zamknięte koło. Jeśli nie udaje ci się z tym radzić próbuj leków, jest dużo skutecznych nieuzalezniajacych leków poprawiających jakość snu, chyba terapia behawioralna też na skuteczność w leczeniu bezsenności
Per aspara ad astra
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

9 sierpnia 2019, o 16:52

diego240 pisze:
9 sierpnia 2019, o 15:37
Męczę sie juz 8-my miesiac, napoczatku byly objawy typowe dla nerwicy, praktycznie wszystko przerabialem z tych objawów najczesciej spotykanych. Teraz pozostal lęk przed bezsennoscia oraz obawa ze to jednak nie nerwica a choroba neurologiczna. Bo lekarze sie dziwia ze po takim czasie dalej wystepuje problem ze snem. A juz byly okresy ze dobrze spalem a teraz znowu jest problem. Dlatego kieruje glownie pytanie do osob ktore sie wczesniej wypowiadaly, czy wyszly z tego problemu o ile jeszcze sie udzielaja na forum.
Witaj, miałam również epizod z bezsennością, trwał koło 2-3 miesięcy. Faszerowali mnie róznymi specyfikami na sen i nic nie pomagało. W końcu sama wywaliłam te leki i zaczęłam lepiej spać! Co prawda jakieś dwa miesiące śpię dużo lepiej i teraz mi leki niepotrzebne na sen, ale ostatnio zapisano mi lek przeciwdepresyjny, który działa jak siekiera na sen!
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
diego240

9 sierpnia 2019, o 18:54

A jaki to lek jesli mozna wiedziec?
Awatar użytkownika
katarzynka

9 sierpnia 2019, o 19:07

Agomelatyna. Hydro łykałam jak witaminy i nie działała. Inne też. A ten działa, tylko za mocno :-)

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
diego240

9 sierpnia 2019, o 20:52

Katarzynko a jak na ta chwile u ciebie wyglada sytuacja z odburzaniem?
Awatar użytkownika
katarzynka

9 sierpnia 2019, o 23:47

Diego, a taka typowa sinusoida zaburzeniowa. Raz lepiej, raz gorzej. Wzloty i upadki. Na pewno jeszcze dłuuuga droga przede mną. A Ty jak sobie radzisz? :friend:

diego240

10 sierpnia 2019, o 08:27

Jakoś sobie radze, rzuciłem wszelkie używki jedynie od czasu do czasu pozwalam sobie na piwko, wziąłem sie za sport czyli bieganie oraz czeste spacery. Objawy somatyczne mojej nerwicy minely, zostala bezsenność a z nia idaca wątpliwość ze na 100% ją mam lub innaczej mam nerwice ale dopadaja mnie mysli ze nie jest ona pierwotna a jest skutkiem innej choroby. Oczywiscie biorę leki głównie pod katem snu, bo gdyby sen mi pozostał to bym z nerwica sobie poradził bardzo szybko a tak to tkwie w jednym miejscy i tez mam taka sinusoide.
Maja123

24 sierpnia 2019, o 23:11

I jak tam Wasze problemy ze snem ? Ja jak mam coś zaplanowane następnego dnia to nocki z głowy.. ani minuty nie śpię..Nie mogę nawet przez to pójść do pracy .. czy ktoś sobie z tym poradził ? 😔
Awatar użytkownika
Celine Marie

25 sierpnia 2019, o 00:05

Ja też jak mam coś na drugi dzień stresującego to wprawdzie zasnę na trochę ale się wybudzę napięta jak guma od gaci i nici z dalszego spania ,ciężkie życie nerwicowca
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
Maja123

26 sierpnia 2019, o 00:16

Celine Marie, pracujesz ? 😐
Awatar użytkownika
Celine Marie

26 sierpnia 2019, o 02:15

Maja123 pisze:
26 sierpnia 2019, o 00:16
Celine Marie, pracujesz ? 😐
Nie ale zamierzam
"Już nie pamiętam prawie
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Maja123

26 sierpnia 2019, o 09:42

Ja też bym bardzo chciała pójść do pracy .. kurcze to jest chyba moje marzenie ..nie boisz się że nie będziesz mogła spać jak będziesz pracowała? Ja przez tą bezsennosc po dwóch nocach nieprzespanych musiałam zrezygnować z pracy a miałam fajną pracę którą lubiłam..😔 bierzesz jakieś leki nasenne ?
Awatar użytkownika
Celine Marie

26 sierpnia 2019, o 11:56

Maja123 pisze:
26 sierpnia 2019, o 09:42
Ja też bym bardzo chciała pójść do pracy .. kurcze to jest chyba moje marzenie ..nie boisz się że nie będziesz mogła spać jak będziesz pracowała? Ja przez tą bezsennosc po dwóch nocach nieprzespanych musiałam zrezygnować z pracy a miałam fajną pracę którą lubiłam..😔 bierzesz jakieś leki nasenne ?
Wiem,że nie będę spała przed pracą bo już tak miałam ,że może zasnęłam na kilka godzin ale już od 3 rano czuwałam bo się bałam,że zaśpię :roll: ale myślę,że to kwestia rutyny,po kilku miesiącach może mój mózg by wreszcie się przyzwyczaił i odpuścił,nie wiem,zobaczymy.Nie,nie biorę leków, bo od nerwicy jestem ciągle ospała i otumaniona,nie chcę się bardziej zamulać . Maja poczytaj wątki o bezsenności,tam są mądre rady . :)
"Już nie pamiętam prawie
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Maja123

26 sierpnia 2019, o 13:02

Już czytałam..mój problem jest taki że ja się już przed dniem kiedy mam coś zaplanowane się nakręcałam.. na widok łóżka już czuję niepokój.. i nie śpię całą noc .. nie spałam jednej nocy.. poszłam ledwo żywa do pracy .. ale myślę sobie spokojnie .. kolejnej będę taka padnięta, że na pewno usnę ..no i niestety.. też nie spałam.. drugiego dnia już ledwo funkcjonowałam i zrezygnowałam z pracy ..😢 staram się odpuszczać i wiem że tak powinnam zrobić bo gdy nie mam nic zaplanowanego dnia następnego i wiem że mogę pospać dłużej albo zdrzemnąć się w dzień to śpię normalnie i się wysypiam..😐 tylko nie potrafię wrzucić na luz .. nie wiem jak to zrobić.. staram się ale nie wychodzi..😐
ODPOWIEDZ