Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Ciągła analiza sytuacji z przeszłości

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
Awatar użytkownika
ddd
Odburzony Wolontariusz Forum

21 sierpnia 2020, o 15:34

Borys pisze:
21 sierpnia 2020, o 14:58
Katja pisze:
21 sierpnia 2020, o 14:43
Borys pisze:
21 sierpnia 2020, o 11:56
Mam codziennie niestety takie wkretki. Psycholog mi mówił, że nie powinienem tym wszystkim się tak przejmować. Przecież nikogo nie zabiłem, nie zgwałciłem czy zdradzilem. Mimo to ciągle mózg mi wyszukuje i to nawet w detalach te sytuacje gorsze
Mózg wyszukuje bo na tym polega stan lękowy tj. że mózg cały czas analizuje otoczenie pod względem możliwych zagrożeń.
W stanie lękowym tracimy obiektywizm, krytycyzm i racjononalne myślenie ponieważ lęk wszystko przesłania i powoduje, że każda bzdura może stać się dla nas powodem do zamartwiania się. I teraz rzecz jest w tym, żeby sobie tu uzmysłowić i się temu przeciwstawić i pomimo ciągłych wątpliwości, przymusów, objawów somatycznych powiedzieć świadomie "dość". A co robisz Ty?
No Ty idziesz za tymi wąpliwościami, wchodzi w te analizy, dajesz się wkręcać do tego stopnia, że piszesz do jakiegoś klubu, że będziesz im oddawał kasę za szkło, które wyniosłeś ileś czasu temu :shock: czyli robisz dokładnie to czego nie powinieneś robić, pozwalasz się myślą wodzić za nos zamiast je ignorować, ośmieszać czy racjonalizować. Kolega Nerwyzestali to już w ogóle legenda tego miejsca jeśli chodzi o kręcenie się w kółko, z kultowym już "czuję taką potrzebę..." który nijak nie może zrozumieć żeby nie iść za tą potrzebą, bo to droga do nikąd. I ja rozumiem, że to nie jest łatwo ot tak sobie to wszystko przerwać, ale właśnie po to jest to forum, po to są materiały żeby robić z nich użytek, a nie żeby sobie czytać to wszystko i robić dalej po swojemu i zastanawiać się co robię nie tak.
Największy problem mam wtedy jak jestem sam w domu to te myśli ciągle przychodzą. Jak pójdę na zakupy , czy pójdę na spacer to już jest lepiej. Niestety jak pracuje zdalnie przy komputerze to zawsze jakaś myśl sie pojawi
Czy przeczytałeś jakikolwiek materiał dostępny na forum o nerwicy? Bo to co wyżej napisałeś pokazuje, że prawdopodobnie nic lub niewiele bo tego rodzaju mechanizmy to są tu opisane i wiem to dobrze a ty dziwiąc się temu pokazujesz totalny brak fundamentalnej wiedzy...jak ma być lepiej?
(muzyka - my słowianie)

Zaburzeni wiemy jak nerwica na nas działa, wiemy jak DD nam w bani rozpi***ala. To jest taa nerwica i lęk, to jest teen depersony wkręt!

Autor Zordon ;p
ODPOWIEDZ