Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Zespół Gilberta - zmęczenie, jak sie go pozbyć.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam, mam stwierdzony zespół Gilberta i mam problem z tym, że często jestem zmęczony, ospały, głównie w pracy (fizyczna, ale niezbyt ciężka). ZG był wykryty u mnie jakoś na początku liceum i z biegiem czasu zaczął wpływać na mnie, przed nim byłem bardzo żywy i nie czułem nigdy zmęczenia. Czasem są takie dni, że jestem bardziej energiczny ale jednak sporo jest takich przy których jestem "zamulony". Jestem ogólnie szczupły, w miarę zdrowo się odżywiam, nie pije alkoholu, robiłem różne badania na witaminy itp i wszystko było ok. Wiem, że tak się czuje przez ZG i nawet na tym forum czytałem, że da się to leczyć. Co może mi pomóc, jakieś suplementy typu sylimaryna, czy essentiale forte coś pomogą czy to raczej placebo przy ZG?
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Zespół Gilberta to niestety problem, który może wpływać na Twoje samopoczucie, zwłaszcza jeśli chodzi o zmęczenie i ospałość. Ja również mam stwierdzony ZG i przez pewien czas borykałam się z podobnymi objawami – czułam się zmęczona, ospała, zwłaszcza w pracy, mimo że starałam się dbać o siebie. Podobnie jak Ty, mam zdrową dietę i staram się unikać alkoholu, a mimo to zmęczenie było dość dokuczliwe.
Znalazłam jednak sposób, który pomógł mi poprawić samopoczucie. W moim przypadku pomocne okazały się zioła oraz olej CBD w wersji dekarboksylowanej. Dzięki nim zaczęłam odczuwać poprawę energii i lepszą kondycję. Warto wspomnieć o Konopnej Farmacji z Poznania, gdzie dobrano mi odpowiednią mieszankę ziół leczniczych . Zioła, które okazały się pomocne to:
Co do suplementów, to rzeczywiście sylimaryna oraz Essentiale Forte mogą pomóc w poprawie pracy wątroby, ale warto pamiętać, że ZG to zaburzenie związane z metabolizowaniem bilirubiny, więc wspomaganie wątroby może przynieść ulgę. Oczywiście najlepiej skonsultować się z lekarzem, ale w moim przypadku zmiana stylu życia, zioła i olej CBD przyniosły widoczny efekt.
Pamiętaj, że zmęczenie może być wynikiem różnych czynników, ale jeśli podejdziesz do tematu holistycznie – dieta, odpoczynek, odpowiednie suplementy i zioła – możesz poczuć się znacznie lepiej.
Znalazłam jednak sposób, który pomógł mi poprawić samopoczucie. W moim przypadku pomocne okazały się zioła oraz olej CBD w wersji dekarboksylowanej. Dzięki nim zaczęłam odczuwać poprawę energii i lepszą kondycję. Warto wspomnieć o Konopnej Farmacji z Poznania, gdzie dobrano mi odpowiednią mieszankę ziół leczniczych . Zioła, które okazały się pomocne to:
- Mniszek lekarski – pomaga w oczyszczaniu wątroby i wspomaga jej detoksykację, co może pomóc przy ZG, ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za metabolizm bilirubiny.
Karczoch – wspomaga pracę wątroby i poprawia trawienie, co jest kluczowe przy ZG, ponieważ zaburzenia w metabolizmie bilirubiny mogą wpływać na trawienie.
Korzeń łopianu – wspiera detoksykację organizmu, wspomaga wątrobę i pomaga w poprawie metabolizmu.
Pokrzywa – działa oczyszczająco na organizm, wspomaga pracę nerek i wątroby, a także może pomóc w redukcji zmęczenia.
Co do suplementów, to rzeczywiście sylimaryna oraz Essentiale Forte mogą pomóc w poprawie pracy wątroby, ale warto pamiętać, że ZG to zaburzenie związane z metabolizowaniem bilirubiny, więc wspomaganie wątroby może przynieść ulgę. Oczywiście najlepiej skonsultować się z lekarzem, ale w moim przypadku zmiana stylu życia, zioła i olej CBD przyniosły widoczny efekt.
Pamiętaj, że zmęczenie może być wynikiem różnych czynników, ale jeśli podejdziesz do tematu holistycznie – dieta, odpoczynek, odpowiednie suplementy i zioła – możesz poczuć się znacznie lepiej.