Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęki o zdrowie pomocy !!:(

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Iwka
Nowy Użytkownik

3 listopada 2023, o 06:50

Witajcie

Jestem tu nowa. Od trzech lat zmagam się z nerwica lękową. Jestem w trakcie psychoterapii narazie 3 sesja. Dostałam wczoraj wieczorem ataku paniki. Strasznie boje się raka. Jak coś mnie dłużej boli i dochodzą dodatkowe symptomy wpadam w panikę. Nie umiem sobie poradzić. Nagle chce zrobić wszystkie badania i wykluczyć raka. Wtedy odczuwam ulgę i chęć do życia. Nic nie jem, nie mogę się skupić. W dodatku od wczoraj rozpoczęłam nowa prace na ważnym stanowisku. Mam małe dzieci. Jestem kompletnie bezradna. Pomóżcie
zxz25
Zarejestrowany Użytkownik

3 listopada 2023, o 09:22

Hej,

Na początek zapoznaj się z nagraniami na YT Divovic (w mojej stopce), najlepiej odsłuchaj sobie od początku. Są to nagrania o zaburzeniu lękowym, o tym jak powstaje, jakie są jego objawy, jak działać, żeby z niego wyjść.
Ulga po wykonaniu badań będzie, ale tylko chwilowa. Bo tylko na chwilę nakarmisz tego nerwicowego potworka. :D Za chwilę znów będą mnożyć się wątpliwości. Dlatego pierwszym krokiem jest zaprzestanie wykonywania badań i zrozumienie, że ciało ma prawo Cię boleć w nerwicy i co więcej będzie, skoro choroby są Twoim konikiem lękowym.
Podstawy na początek dla każdego nerwicowca:
Kanał na YT (Divovick 3 sezony):
https://youtube.com/channel/UCiWlDE21eDlcMr0wscWEGFA
Pomocne posty z forum:
spis-tre-autorami-t4728.html
Blog Katji:
www.czlowiekczujacy.pl
Książki:
"Pokonałem nerwicę" Grzegorz Szaffer
Blog po angielsku (z książka "Bez lęku i bez paniki"): www.anxietynomore.co.uk
Strona www Victora (są tam pomocne nagrania i wpisy): www.emocjobranie.pl
Iwka
Nowy Użytkownik

3 listopada 2023, o 20:47

Boziu jakie to wspaniałe że ktoś odpisze, doradzi , pomoże. Dziekuje!
jamir
Zarejestrowany Użytkownik

9 listopada 2023, o 08:12

Leki wyciszą, ale potrzebna jest praca nad sobą, a raczej zmiany trybu życia na zdrowszy. Zmiany , zmiany , zmiany ... Czas i zalecenia terapeutów, wiara w to co piszą/mówią Ci którym się udało. Do osiągniętej teorii potrzeba praktyki czyli wprowadzać zmiany do każdego nowego dnia. Nie da rady żyć schematem jak zawsze i pokonać nerwicę a w tym leki, fobie i natręctwa. Zmiany trybu życia , przestrzeganie zaleceń i wprowadzanie zmian. Często szukamy zamienników by inaczej sobie ulżyć aby szybko i prosto i stosujemy nie terapeutyczne zalecenia typu alkohol, używki, pracoholizm, seksoholizm, gry.... Zastępujemy sobie czymś innym by wytworzyła się w głowie substancja która nas blokuje na chwilę od obsesji myślenia o nerwicy ale to złudzenie a problem narasta.

Daję tutaj również namiar na profesjonalny gabinet psychiatryczny https://www.psychiatrzy.warszawa.pl Warto jest się skontultować jeśli czujesz, ze samodzielnie sobie nie poradzisz.
ODPOWIEDZ