Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zaproszenie do badania: pamięć a zaburzenie depresyjne [UJ, Kraków]

Dział poświęcony depresji, dystymii, stanom depresyjnym.
Zamieszczamy własne przeżycia, objawy depresji i podobnych jej zaburzeń.
Próbujemy razem stawić temu czoła.
ODPOWIEDZ
Szymon13
Nowy Użytkownik

1 października 2025, o 20:54

[Kraków] [badania płatne – 100zł] [depresja] [stacjonarnie – Instytut Psychologii UJ, Kraków]

Dzień dobry Wszystkim,

mam nadzieję, że jakoś się trzymacie, mimo wszystko.

Poszerzanie wiedzy o depresji, będącej jednym z głównych wyzwań medycznych stojących przed naszymi czasami, jest niezwykle istotne.

Rozumiem, że w epizodzie depresyjnym często ostatnią rzeczą, na jaką ma się ochotę, jest udział w badaniu, ale patrząc na to, że depresja staje się epidemią naszych czasów, musimy podejmować zwiększone wysiłki, by spróbować ją lepiej zrozumieć.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za rozpowszechnienie informacji o poniższym badaniu wśród swoich znajomych / rodziny z Krakowa.

O co chodzi: Jestem doktorantem psychologii z Uniwersytetu Jagiellońskiego i wraz z zespołem badawczym poszukujemy badanych do badania dotyczącego funkcjonowania procesów pamięciowych w zaburzeniu depresyjnym, którzy:
• są osobami dorosłymi od 18 r.ż do 69 r.ż;
• nie są pracownikami UJ (tutaj chodzi o kwestię wypłaty wynagrodzenia za udział w badaniu);
• są obecnie w aktywnym epizodzie depresyjnym;
otrzymały od psychiatry diagnozę epizodu dużej depresji (F32 w ICD-10) albo zaburzenia depresyjnego nawracającego (F33);
nie cierpią na inne zaburzenia psychiczne, neurologiczne bądź ogólnosomatyczne (więcej informacji w zamieszczonej ankiecie);

Zakwalifikowane osoby spełniające powyższe warunki zaproszone zostaną do Instytutu Psychologii UJ (ul. Ingardena 6) na badanie trwające około 2-2.5h. Za udział w badaniu wypłacone zostanie wynagrodzenie w kwocie 100zł netto💸💸💸. Serdecznie zapraszamy do wypełnienia poniższej ankiety i dwóch kwestionariuszy (nie mogę wrzucić linku ze względu na bycie nowym użytkownikiem tutaj - wrzucam plakat z QR code). Proszę zarezerwować sobie wolną chwilę (parę minut) na wypełnienie ankiety. Zapewniamy pełną poufność danych.

Serdecznie zapraszamy i dziękujemy!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ