Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Mateuszek94
- Nowy Użytkownik
26 lipca 2023, o 17:10
Hej,
Jestem Mateusz mam 29lat moja samoocena jest na poziomie zerowym oraz poczucie własnej wartości. Od bardzo dawna borykam się z silnymi stanami lękowymi, brakiem chęci do czegokolwiek, fobia społeczna - mam ogromny strach przed oceną innych. Ciągle czuję się zmęczony, zmarnowany. Natomiast jeden objaw mnie martwi o którym nie powiedziałem póki co psychiatrze i w szpitalu psychiatrycznym. Otóż jak jestem w wśród ludzi to mam wrażenie jakby ktoś mówił o mnie nawet jakbym słyszał glosy. Nie wiem czy ja shize już taka łapie ale ostatnio stoję na dworcu i mijałem się z dwoma dziewczynami później wróciły ja dworzec i miałem wrażenie jakby ktoras mówiła "prrrr" jak do konia w sensie że końska twarz później inna babka wyszła z pociągu i jak spojrzałem to ona jakby "Ihaaaa Ihaaaa". Różne inne mam sytuację. Dla mnie to bardzo dziwne. Czuje się coraz gorzej ehhh

co to może być
Dodatkowo mam silne zachowania kompulsywne patrzenia się w lusterko jak wygladam
-
Zumba
- Zarejestrowany Użytkownik
26 lipca 2023, o 17:22
Mateuszek94 pisze: ↑26 lipca 2023, o 17:10
Hej,
Jestem Mateusz mam 29lat moja samoocena jest na poziomie zerowym oraz poczucie własnej wartości. Od bardzo dawna borykam się z silnymi stanami lękowymi, brakiem chęci do czegokolwiek, fobia społeczna - mam ogromny strach przed oceną innych. Ciągle czuję się zmęczony, zmarnowany. Natomiast jeden objaw mnie martwi o którym nie powiedziałem póki co psychiatrze i w szpitalu psychiatrycznym. Otóż jak jestem w wśród ludzi to mam wrażenie jakby ktoś mówił o mnie nawet jakbym słyszał glosy. Nie wiem czy ja shize już taka łapie ale ostatnio stoję na dworcu i mijałem się z dwoma dziewczynami później wróciły ja dworzec i miałem wrażenie jakby ktoras mówiła "prrrr" jak do konia w sensie że końska twarz później inna babka wyszła z pociągu i jak spojrzałem to ona jakby "Ihaaaa Ihaaaa". Różne inne mam sytuację. Dla mnie to bardzo dziwne. Czuje się coraz gorzej ehhh

co to może być
Dodatkowo mam silne zachowania kompulsywne patrzenia się w lusterko jak wygladam
Nic się nie martw. 'Słyszenie głosów w schizie" to głębokie przekonanie że się je słyszy, osoba chora na schizofrenie słyszy je i koniec, jest ma 100%przekonana że one są prawdziwe. Wszelkie wrażenia że się coś słyszy, widzi itd to nerwicowe.
-
Zumba
26 lipca 2023, o 19:53
Mateuszek94 pisze: ↑26 lipca 2023, o 17:26
Ale skąd to się bierze?
Myślę że stąd że bardzo jesteś wyczulony na opinie innych ludzi, ciągle badasz co myślą o Tobie. Pewnie gdzieś tam było jakieś przeoczenie, podbudowałeś to lękiem że już tak źle z Tobą że głosy słyszysz i już interpretacja idzie w stronę wariowania z powodu dużego napięcia.
-
Zumba
26 lipca 2023, o 19:55
Teraz oprócz "kontrolowania' i analizowania co myślą o Tobie inni zaczynasz analizować i kontrolować czy nie słyszysz głosów.
-
Mateuszek94
- Nowy Użytkownik
26 lipca 2023, o 20:04
Zumba pisze: ↑26 lipca 2023, o 19:53
Mateuszek94 pisze: ↑26 lipca 2023, o 17:26
Ale skąd to się bierze?
Myślę że stąd że bardzo jesteś wyczulony na opinie innych ludzi, ciągle badasz co myślą o Tobie. Pewnie gdzieś tam było jakieś przeoczenie, podbudowałeś to lękiem że już tak źle z Tobą że głosy słyszysz i już interpretacja idzie w stronę wariowania z powodu dużego napięcia.
Ale czy to co usłyszałem było prawdziwe czy nie?
-
Zumba
26 lipca 2023, o 20:46
Nie wiem bo mnie tam nie było, jednak znając już trochę mechanizm lękowy, czytając i wyłapując ile leku przemawia przez Twoje posty obstawiam że nie było prawdziwe.