Dzięki za każdą poradę

Hej.Masz problem z wyobraźnią zapewne na skutek stresu, który doświadczasz.Ciągły lęk oraz reakcja "walcz,uciekaj", powoduje zmniejszenie kreatywności myślenia, na rzecz szybkości reakcji, to normalneZengam pisze: ↑29 października 2019, o 16:42Cześć, przychodzę z prośbą sporą bo zauważyłem tutaj lekki problem u siebie. Zaproponowane zostały mi ostatnimi czasy wizualizacje, żeby zmieniał obraz z lękowego na przyjemny. Przede wszystkim tyczą się one agorafobii, wychodzenia na dwór, przestrzeni, jazdy autem. Jak wy w waszych przypadkach sobie wyobrażacie to pozytywnie? Mam dość spory problem w wyobraźni albo kreatywności j potrzebuje inspiracji na własne obrazy pozytywne. „Ryzykowanie” u mnie wdrożone od dawna jednak obrazy lękowe okazuje się, ze mają się dobrze. W jaki sposób budujecie obraz pozytywny tych lub podobnych rzeczy w waszych głowach i jak zmieniacie te schematy myślowo-wyobrażeniowe?
Dzięki za każdą poradę![]()
Lepiej się nauczyć te myśli i wyobrażenia przepuszczać.Zengam pisze: ↑29 października 2019, o 22:48Mi właśnie chodzi o to te wizje lękowe. Gdy wyobrażam sobie coś to na sam widok/myśl jest lęk co fakt jest normalne. Podchodziłem próbą zmiany myśli, ryzykowania itd ale obrazy lękowe zostawały i co jakiś czas kiedy przyjdzie gorszy okres się mocno ukatywniają przez co ta pęta lękowa się zamyka znowu i od nowa akceptacja itd. Staram się zamienić obraz albo bardziej wyobrażenie wspomnienia, gdzie łapie mnie panika/derealizacji na dworze czy w aucie(bo to dwa główne miejsca napadów paniki), zamienić na pozytywne wyobrażenie. Traumatyczne wspomnienie zamienić na obraz pozytywny, dający miłe skojarzenia i pozytywne emocje. Lecz nawet jak myśle ze sobie leżę na hamaku na jakieś super wyspie to obraz nieba czy przestrzeni jest przytłaczający i lekogenny. Nie umiem tego sam w wyobraźni zmienić, nie wiem w jaki sposób zamienić to na pozytyw i szukam inspiracji do tego dokładniej.
Przykłady wyżej fajne, na pewno sprawdzę w życiu codziennym![]()
Ardiano K-ce pisze: ↑5 listopada 2019, o 01:08Lepiej się nauczyć te myśli i wyobrażenia przepuszczać.Zengam pisze: ↑29 października 2019, o 22:48Mi właśnie chodzi o to te wizje lękowe. Gdy wyobrażam sobie coś to na sam widok/myśl jest lęk co fakt jest normalne. Podchodziłem próbą zmiany myśli, ryzykowania itd ale obrazy lękowe zostawały i co jakiś czas kiedy przyjdzie gorszy okres się mocno ukatywniają przez co ta pęta lękowa się zamyka znowu i od nowa akceptacja itd. Staram się zamienić obraz albo bardziej wyobrażenie wspomnienia, gdzie łapie mnie panika/derealizacji na dworze czy w aucie(bo to dwa główne miejsca napadów paniki), zamienić na pozytywne wyobrażenie. Traumatyczne wspomnienie zamienić na obraz pozytywny, dający miłe skojarzenia i pozytywne emocje. Lecz nawet jak myśle ze sobie leżę na hamaku na jakieś super wyspie to obraz nieba czy przestrzeni jest przytłaczający i lekogenny. Nie umiem tego sam w wyobraźni zmienić, nie wiem w jaki sposób zamienić to na pozytyw i szukam inspiracji do tego dokładniej.
Przykłady wyżej fajne, na pewno sprawdzę w życiu codziennym![]()
![]()