Dzień dobry
Mam na imię Rafał, lat 51, osoba niepełnosprawna po dziecięcym porażeniu mózgowym.
Zwracam się do Państwa o pomoc bo chyba już sam ze sobą nie daje rady. Zamykam się w sobie, uciekam od wszystkich, nawet własna żona jest mi coraz bardziej obca, obojętna. Mam myśli samobójcze. Powinienem być najbardziej szczęśliwą osobą na świecie bo dużo mimo trudu związanego z niepełnosprawnością osiągnąłem, a nie jestem. Pojawiają się też myśli samobójcze. A mym największym problemem jest nieustanny rwiący potok myśli w mej głowie. Jestem już ogromnie tym zmęczony. Był taki okres w mym życiu, że byłem pewien iż pokonałem swe demony, ale ponad 5 lat temu do mej głowy zawitały dość głośne szumy uszne. To całkowicie wywróciło me życie; nigdy wcześniej nie byłem tak ogromnie załamany, zniechęcony do życia. Nauczyłem się żyć z szumami, ale to wpłynęło na mą postawę do życia, na coraz większą ucieczkę od ludzi, izolowanie się. I przez to jeszcze bardziej nasilił się ten potok myślowy w mej głowie. Najczęściej te myśli przybierają postać, że z kimś się kłócę, kogoś krzywdzę, zabijam. Np oglądam jakikolwiek reportaż lub materiał w tv, że ktoś został oszukany, okradziony i we mnie od razu rodzą się myśli, że ja bym od razu dążył do zemsty, do wymierzenia samosądu etc.
Bywam agresywny. Często gdy mi już brkuje argumentów w kłótni to rzucam przedmiotami lub podnoszę rękę na drugą osobę. Kiedyś zawsze bardzo żałowałem swych występków, a obecnie tego żalu już nie ma.
Boje się, że kiedyś przekroczę granicę, że zrobie ten jeden krok za dużą krzywdząc siebie lub drugą osobę.
Proszę o pomoc
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
W końcu trzeba to zrobić i poprosić o pomoc
-
- Nowy Użytkownik
Chyba nie ciekawa jest ma historia.........albo przypadek, jakiego jeszcze nie zna współczesna psychologia
-
- Zarejestrowany Użytkownik
myślę że dużo osób ma podobnie, na przykład ja. Stąd nie wiedzą jak Ci pomóc. Bo co mądrego tu napisać. Idź do psychiatry? Wiesz to przecieź. Może trzymaj się tego że skoro już to raz pokonałeś, to z czasem i to minie.
F40.1
-
- Nowy Użytkownik
A ja po prostu chciałbym wsparcia, rozmowy z osobami mającymi podobnie.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Może jakieś leki na to weź, pregabalinę albo coś. Naprawdę czasem lepiej się otumanić czymś niż wariować z tych myśli.Rafal73slask pisze: ↑8 maja 2024, o 16:49A mym największym problemem jest nieustanny rwiący potok myśli w mej głowie.
Czy znalazłeś przyczynę tych szumów?
Może jakiś oddział albo coś.Rafal73slask pisze: ↑8 maja 2024, o 16:49A ja po prostu chciałbym wsparcia, rozmowy z osobami mającymi podobnie.
Sęk w tym, że to są trudne tematy i wiele osób może nawet nie mieć siły na nie gadać.
F40.1