Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Wątpisz co do swoich objawów? Dyskusja, opisy, wyjaśnianie.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Lipski
Ex-administrator i do tego odburzony

26 października 2013, o 02:05

Tak Borabora, myślę że każdy z DD widzi inaczej, wszystko jest odrealnione, takie dziwne...W dodatku są przeróżne problemy ze wzrokiem podczas tego stanu, nieostre lub ostre widzenie, mroczki przed oczami, śnieg optyczny itd. Dlatego nie masz się czym martwić.
With your feet in the air and your head on the ground
Try this trick and spin it, yeah
Your head will collapse
If theres nothing in it
And you'll ask yourself

Where is my mind ?
Where is my mind ?
Where is my mind ?
weronia
Odważny i aktywny forumowicz

26 października 2013, o 12:30

Tak Borabora ja widze wszystko zupelnie inaczej, raz ze wszystko jest jakby poszarzale momentami albo znowu zbyt wyrazne, do tego czuje doslownie czuje ze wszystko jest zupelnie jakby nierealne, jakby snila ale byla zupelnie swiadoma. Czasem tez czuje jakbym widziala przez szybe samochodowa, taki obraz jak przez czysta szybe ale jednak szybe. No widzi sie inaczej, jak jest za duzo slonca czy swiatla to nawet jakos tak bajkowo sie widzi.
drummer_1988
Odburzony i pomocny użytkownik

29 października 2013, o 15:49

Mnie derealizacja minęła - tak mi się przynajmniej wydaje, bo jednak po lekach wszystko wygląda zupełnie inaczej i czuję się dużo lepiej. Zostało mi jednak coś takiego, że wstaje rano i jest ok, umysł jasny i głowa lekka, wszystko wygląda tak jak powinno, ale mimo wszystko jakieś dziwne w moim odczuciu i zaraz zaczynam się zastanawiać czy na pewno jest ok? Czuję się normalnie, czy nie? Tak ma być, czy nie? Idę, robię coś albo jadę autobusem i nagle się na czymś skupiam, obserwuję i zastanawiam się czy normalnie to odbieram i rozkminiam otoczenie jak wygląda... I cholerna wątpliwość, czy aby nie jestem psychiczny... Ale wiem, że nie jestem i wiem, że jak bym o tym nie myślał, tylko uznał za normę moje samopoczucie, to uwolniłbym się od tego... Dużych lęków nie mam ani nie dostaje DD jak wcześniej - to raczej są wątpliwości...
Light shined on my path, turn bad days into good, turn breakdowns into blocks, I smashed 'em 'cause I could.
My brain was labored, my head would spin, don't let me down, don't give up, don't give in!
Wojciech
Odburzony Wolontariusz Forum

29 października 2013, o 17:10

Nie jestes psychiczny, to na pewno nie, choroba psychiczna to nie dd, az taki eproste to nie jest :)
Na tym wlasnie to polega aby przestac sie zamartwiac i zastanawiac. Umysl musi sie calkiem sam uspokoic i dd i inne takie znikaja. Nie denerwuj sie ze czujesz sie troche dziwnie, leki moga wszystkiego nie zrobic, teraz pora zebys powiedzial pieprzyc to w koncu minie i naprawde sie tym nie przejmowal.
Watpliwosci sa zawsze w nerwicy i nic sie na nie nie poradzi oprocz olewki totalnej takiej typu jak to ktos pisla juz "machniecie reki" niech bedzie co ma byc.
Nerwicowiec - Ten typ tak ma.
http://www.imtech.com.pl
drummer_1988

29 października 2013, o 19:12

A Ty borykałeś się z DD? Przeszło? Jak w ogóle poznać, czy DD jest i w jakim nasileniu? Jak duża jest różnica po ustąpieniu DD?
Light shined on my path, turn bad days into good, turn breakdowns into blocks, I smashed 'em 'cause I could.
My brain was labored, my head would spin, don't let me down, don't give up, don't give in!
Wojciech

29 października 2013, o 19:18

Na wszystkie pytania masz odpowiedzi tu w historiach tych co wyszli i pytaniach do ozdrowiencow :) W tym i moja historia sie tam znajduje :) leczenie-derealizacji.html mialem dd wyzdrowialem, po ustapieniu po prostu nie masz dd i masz banana na twarzy :))
A nie wiem jak dla danej osoby okreslic skale odczuwania dd bo trudno okreslic jak dana osoba sama to czuje. DD to po prostu odrealnienie siebie i swiata i tyle. Nie skupiaj sie na tym jak to czujesz tylko olej to i zyj chlopie a ci to minie.
Awatar użytkownika
Damian1414
Zarejestrowany Użytkownik

7 listopada 2013, o 00:24

Witam, czy przy dd może wystepowac efekt "przyspiesznia" tzn wszystko co widze jest tak jakby przyspieszone tempo x2 ?
Nigdy się nie poddawaj az z owieczki wyrośnie lew !!!
rofe

7 listopada 2013, o 00:32

Możesz to opisać jakoś dokładniej?
Poza tym odsyłam tutaj -> watpisz-co-do-swoich-objawow-dyskusja-o ... -t553.html
Divin
Administrator

7 listopada 2013, o 00:48

No właśnie, opisz troszkę więcej, bo po jednym objawie to naprawdę trudno jest cokolwiek stwierdzić. :) Ja osobiście tego objawu jeszcze nigdy nie miałem (a mam DD już 11 miesięcy), jednak to nie oznacza że takiego objawu nie ma. Może być w formie że Ci się wydaje, bo to jednak zmieniona perpcecja postrzegania siebie i świata więc myślę że może być taki objaw.

Jednak napisz od ilu dni tak masz? Oraz wypisz swoje inne objawy.
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
Awatar użytkownika
Damian1414

7 listopada 2013, o 15:35

Już wszystko mówię , zaczeło sie od zapalnia marichuany bo lubiałem tą uzywke ale nie paliłem jakos często raz do czasu, No i nadszedł nieszczęsny piątek zapaliłem i ogarnął mnie wielki lęk nie wiedziałem co sie ze mną dzieje po prostu masakra na nastepny dzien obudziłem sie i tak jakbym nie czuł ciała i otoczenia " nierealnosc" oraz widziałem bardzo nie wyraźnie i jakieś tam plamki , w tym stanie zacząłem szukac dopowiedzi co mi jest no i wiadomo naczytałem sie głupot schizofremie itd. po tygodniu troche mi sie polepszyło czułem tak jakby mnie cos puszczało ale tylko troche ,trwało to jeszcze miesiąc az kiedys przed komputerem cos mnie ucisło na mózg tak jak przy paleniu no i nagle zacząłem widzie ostrzej ale troche przyspieszone i trwa to do teraz raz widze normalnie a raz przyspieszone , czucie troche wróciło ale np myśli to mam takie głupie ze nie da sie opisać np. myślałem ze mnie diabeł opętał :D takze no nie ciekawie było ale po przeczytaniu waszego poradnika o dd uspokoiłem sie i lepiej sie czuje ale nadal ten wzrok mnie denerwuje i czasami mam mysli ze mi tak zostanie albo bedzie gorzej.
Wojciech

7 listopada 2013, o 15:48

No tak czulem ze pewnie trawe jarales. Ogolnie spokojnie mozesz zaczac o tym zapominac i luzowac troche napiecie, nie masz schizofreni, te objawy sie zdarzaja po trawie, zapali sie, czlowiek dostanie dziwnych objawow, do tego sie wystraszy w sumie problem sie zaczyna.
Mialem objaw ze czas leci szybciej, i wiele innych objawow, no ja niestety dalem sie poniesc panice i nabawilem sie nerwicy lekowej przez to. Wiec nie daj sie i ty nie wmawiaj sobie niczego, no i jedna sprawa najwazniejsza nie mozesz wiecej palic, bo po prostu mozesz miec takie juz teraz klopoty po paleniu.
Awatar użytkownika
Damian1414

7 listopada 2013, o 15:56

Powiem tak ja sie tak bardzo wystraszyłem tego ze ide w miejscu ale zdazało mi sie to juz wczesniej a w tedy akurat musiałem 3 dzien z rzedu zajarac czego nigdy nie robiłem jak zapaliłem raz na miesiąc to było święto . No ale nic dzięki wielkie za odpowiedz ,dodałeś mi siły jeszcze raz dzięki ;)
Awatar użytkownika
Rabaha22

7 listopada 2013, o 20:36

ja czasami watpie ze mam derealizacje i depersonalizacje te objawy sa tak realne tak dziwne ze mysle czasami ze mam cos innego przeciez nie mialem diagnozy lekarskiej ani nic...
Aneta

7 listopada 2013, o 20:42

No coz dlatego wlasnie cie to trzyma i wkolo wraca. Jesli tylko znasz inne rzeczy ktore daja takie objawy niz dd, przeczytaj liste objawow dd i powiedz sobie szczerze naprawde ci te objawy nie pasuja? A wiesz ze nic innego takich objawow nie powoduje? Jak tylko DD!
Obcosc, dziwnosc itd. nie ma czegos innego co to powoduje. Jarales trawe jak wielu stad dostales dd i lęku i tyle w temacie, nie doszukuj sie zla bo nie znajdziesz i przy okazji sie bedziesz meczyl dalej.
W nerwicach, lękach, dd objawy sa ZAWSZE realne, na tym polega problem, gdyby objawy byly slabe to bysmy tu nie siedzieli!

-- 7 listopada 2013, o 20:42 --
Rabaha22 pisze: -- 13 sierpnia 2013, o 18:44 --
no i dodatkowo psycholog stwierdzil u mnie zaburzenia lekowe po marihuanie, i to jest bledne kolo wszystko potrafi wywolac we mnie lek, przykladowo ide gdzies nagle mam mysli jak to jest ze ruszam nogami jak po cos siegam cos trzymam to tez mysli czy to ja trzymam czy co , czy to sie dzieje czy nie i juz nakreca sie spirala strachu i jest masakra... dlatego tak mi przeszkadza ta derealizacjo depersonalizacja ; (
nie miales diagnozy....?
Awatar użytkownika
Rabaha22

7 listopada 2013, o 21:14

tzn psycholog nie mowila mi ze mam dd/dp mowila tylko ze mam lęk zaburzenia lękowe ze to od lęku tak mam, ona chyba nawet nie wie co to dd i dp
ODPOWIEDZ