Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Szczepionka na Covid-19 a nerwica lękowa

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Reters
Zarejestrowany Użytkownik

12 stycznia 2022, o 00:31

Witam. Jestem na forum od ponad 6 lat i bardzo mi pomogło w najgorszych momentach.

Od dwóch lat mam wreszcie zdiagnozowane zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne jako choroba podstawowa i do tego zaburzenie lękowe, osobowości itd. Czyli klasyka nerwicy lękowej.

Teram mam pytanie, bo bliskie mi osoby chcą mnie przymusić do szczepienia, a ja bardzo się boję, że mogą mi się zwiększyć obsesje lub lęki. A i tak mi dokuczają. Na mój rozum, szczepionki są nie przebadane pod kontem takich zaburzeń psychicznych i nie chciał bym żeby mi to wstrzyknęli już na całe życie.

Jak myślicie, można bez obaw się zaszczepić przy naszych zaburzeniach psychicznych różnego rodzaju?

Wiele uśmiechu na Nowy Rok :cm
HysSpodGory

12 stycznia 2022, o 06:23

Ja nie jestem pewny co mam i dlatego sie nie szczepie. Ofc moze nawet przeszedlem covid i z tego mi siadlo na mozg, bo w lipcu sierpniu nie moglem chodzic na jedna noge, mialem ja opuchnieta (lewa stopa, zakrzep?) I przy tym buchniecia goraca (infekcja?) No i we wrzesniu zmiotl mnie atak paniki, od tamtego czasu mdlosci, nie moge spac normalnie bez leku, trzesienie, zaburzenia widzenia. Ofc w przeszlosci mialem tez eksperyment z dragami i moze cos zmienily nie wiem.. 😞😭

Ogolnie moim zdaniem zalezy to od tego co mamy, a warto sie badac.
Awatar użytkownika
SasankaLesna
Odważny i aktywny forumowicz

12 stycznia 2022, o 09:28

Reters pisze:
Witam. Jestem na forum od ponad 6 lat i bardzo mi pomogło w najgorszych momentach.

Od dwóch lat mam wreszcie zdiagnozowane zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne jako choroba podstawowa i do tego zaburzenie lękowe, osobowości itd. Czyli klasyka nerwicy lękowej.

Teram mam pytanie, bo bliskie mi osoby chcą mnie przymusić do szczepienia, a ja bardzo się boję, że mogą mi się zwiększyć obsesje lub lęki. A i tak mi dokuczają. Na mój rozum, szczepionki są nie przebadane pod kontem takich zaburzeń psychicznych i nie chciał bym żeby mi to wstrzyknęli już na całe życie.

Jak myślicie, można bez obaw się zaszczepić przy naszych zaburzeniach psychicznych różnego rodzaju?

Cześć :)

nie spotkałam się z żadnym badaniem naukowym, które miałoby poświadczyć o negatywnym wpływie szczepienia na stan zaburzenia. Sama się zaszczepiłam i dzisiaj idę na 3 dawkę :). Ogólnie, jeśli będziesz się bał i denerwował szczepieniem i pójdziesz tam z takim nastawieniem, to raczej pewne, że po szczepieniu będziesz bardzo przeczulony na wszystkie objawy, ale tak niestety działa zaburzenie lękowe. Decyzję musisz podjąć sam, nikt Cię nie może przymusić. Wiem, że dużo osób z forum jest zaszczepionych i poza lekkimi nopami, mają się dobrze. Jakbyś chciał więcej się dowiedzieć w temacie, to na stronie fakehunter jest treściwe opracowanie tego zagadnienia :), łatwo znajdziesz.
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
Reters

12 stycznia 2022, o 09:54

SasankaLesna pisze:
12 stycznia 2022, o 09:28
Reters pisze:

Cześć :)

nie spotkałam się z żadnym badaniem naukowym, które miałoby poświadczyć o negatywnym wpływie szczepienia na stan zaburzenia. Sama się zaszczepiłam i dzisiaj idę na 3 dawkę :). Ogólnie, jeśli będziesz się bał i denerwował szczepieniem i pójdziesz tam z takim nastawieniem, to raczej pewne, że po szczepieniu będziesz bardzo przeczulony na wszystkie objawy, ale tak niestety działa zaburzenie lękowe. Decyzję musisz podjąć sam, nikt Cię nie może przymusić. Wiem, że dużo osób z forum jest zaszczepionych i poza lekkimi nopami, mają się dobrze. Jakbyś chciał więcej się dowiedzieć w temacie, to na stronie fakehunter jest treściwe opracowanie tego zagadnienia :), łatwo znajdziesz.
Dziękuję Sasanka za szczegółową odpowiedź. Właśnie potrzebowałem usłyszeć opinię osoby która nie bała się zaszczepić mimo zaburzeń lękowych. Teraz zawsze już mam chociaż troszkę spokojniejszą głowę.
Oczywiście tak jak zauważyłaś, po szczepieniu by były u mnie typowe objawy hipohondryczne. Zaraz bym sobie coś wkęcał, jednak tak właśnie działa zaburzenie jak wspomniałaś. Oczywiście spojrzę sobie na to opracowanie. Dzięki i masz cudownego kolorowego konika z dobrymi oczkami w avatarze :^
Lazy zebra

13 stycznia 2022, o 00:06

Hej
Ja się zaszczepiłam 2 dawkami.

Pierwsza dawka - będę szczera. Dostałam ataku paniki w sali odpoczynku zaraz po (u mnie dochodzi jeszcze absolutna fobia co do strzykawek i krwi). W sumie zaraz po szczepieniu czułam drętwienie w ręce. wiec sobie wymyśliłam ze coś złego się dzieje. Pozytywna myśl była taka ze to salka odpoczynku wiec ktoś by mnie odratowal :) dla bezpieczeństwa posiedzialam tam godzinę. Wstrząs anafilaktyczny podobno pojawia się po kilku minutach wiec po godzinie czułam się względnie pewnie. I tez cały stres zszedł jak tylko wyszłam z budynku. Nie napisałam tego żeby straszyć - raczej żeby pokazać ten ‚najczarniejszy’ scenariusz który i tak dobrze się skończył. To było w maju.
Prawdę mówiąc czerwiec wspominam jako naprawdę fajny miesiąc. Napewno nie kojarzę jakiś gorszych momentów z powodu zaburzeń lekowych które mi towarzysza
Druga dawka pod koniec czerwca. Ani stresu nie było. Ani ręka nie bolała.
Lipiec wspominam jeszcze miłej niż czerwiec.

Na swojej osobie nie mogę powiedzieć ze szczepionka jakkolwiek negatywnie wpłynęła na moje samopoczucie. Ok. Napad paniki przy pierwszej dawcę. Ale cóż. Tak moja uroda

Znam tez jedna osobę która boi się zaszczepić z powodu zaburzeń lekowych. Wiec najwyraźniej są osoby ktore czuja podobnie do ciebie.

Od siebie dodam jak koleżanka wyżej. Dystansuje się od kwestii czy szczepionka jest dobra czy zła, ale to musi być twoja decyzja. Czy szczepionka, czy wybór ulubionej herbaty w sklepie, czy pójście do fryzjera, wydaje mi się ze zawsze powinnismy podejmować sami decyzje (mieć w głowie za i przeciw), w zgodzie z wewnętrznymi przekonaniami i ewentualnie wspierać się opinia bliskich.

Powodzenia!
Reters

13 stycznia 2022, o 13:29

Wiele mi wyjaśnia też Twoja historia. Już dużo mniej się obawiam niż przed waszymi spostrzeżeniami. Teraz tylko będę obserwował sytuację. I jak nie nakażą odgórnie się szczepić to postąpię według mojego sumienia.

Dzięki i najlepszego :))
Ewa90

19 stycznia 2022, o 22:15

Szczepionki to eksperyment można covid wyleczyć lekiem z apteki za 4 zł a co słyszymy szczepionki i szczepionki .... Ja się nie zaszczepie nie dlatego że mam nerwicę lękowa lecz dlatego że to eksperyment ....
ODPOWIEDZ