Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Spisanie tego co chcę powiedzieć
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Dla tych co są zaznajomieni z moimi poprzednimi wątkami, wiem już że na 100% pójdę w tym miesiącu do psychiatry prywatnie, najprawdopodobniej pod koniec tego miesiąca. Bardzo się z tego cieszę, ale jak na fobika społecznego przystało, ostatnio cały czas martwię się też że podczas wizyty nie powiem o wszystkim o czym chciałabym powiedzieć, przez pustkę w głowie która zawsze pojawia się w sytuacjach społecznych. Dlatego postanowiłam że spiszę wszystko co chcę powiedzieć psychiatrze i potem na wizycie to przeczytam. To dobry pomysł? Ktoś z was tak zrobił? Psychiatra nie pomyśli sobie, że jestem jakaś głupia?
- Hightower
Każdy pomysł jest lepszy niż brak pomysłu. Niemniej - spróbuj skoncentrować się na tych objawach i bolączkach, które uważasz za kluczowe. Tu nie chodzi o dramatyczny monolog czy efektowną autoprezentację. Nie musisz również cofać się do okresu dolnego plejstocenu i opowiadać każdej traumy z wczesnego dzieciństwa - zanim dojdziesz do chwili obecnej, 20-minutowa wizyta dobiegnie końca i wyjdziesz z receptą na duloksetynę i zaleceniem zwiększenia aktywności fizycznej. Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, w której kluczem do zrozumienia Twojej aktualnej sytuacji jest - w Twojej ocenie - jakieś konkretne wydarzenie sprzed 5-10-15 lat. Psychiatra i tak zakłada, że "były stresy i traumy", cytując jednego z nich. I wyjściowo każdy klient, który wchodzi do jego gabinetu, traktowany jest jako potencjalnie zaburzony. Jego zadanie polega na trafnym różnicowaniu.Petysana13 pisze: ↑4 lutego 2023, o 14:14To dobry pomysł? Ktoś z was tak zrobił? Psychiatra nie pomyśli sobie, że jestem jakaś głupia?
I najważniejsze - pamiętaj, że psychiatra również będzie zadawał pytania. Pozwól mu je zadać.
-
Oto co jak do tej pory zapisałam:
- lek Prefaxine powoduje u mnie nadmierną senność, po zmianie dawki w marcu z 75 mg dziennie na 150 mg dziennie śpię o ok. 4 h więcej
- bez leku Ranofren nie jestem w stanie zasnąć [bo kiedyś zapomniałam wziąć i nie mogłam zasnąć]
- mam podwyższony puls od kilku tygodni [bo wtedy jak do niej pójdę to będzie kilka tygodni]
- od ostatniego razu kiedy się z panią widziałam pewne moje objawy całkiem zniknęły, a niektóre straciły na sile, ale nie wiem czy to zasługa leków, czy ustąpiły one samoistnie
- obecnie najbardziej doskwiera mi depresja, która bardzo się u mnie rozwinęła
- jestem zapisana do pani na NFZ na 17 kwietnia, także kolejna wizyta może się odbyć wtedy
- lek Prefaxine powoduje u mnie nadmierną senność, po zmianie dawki w marcu z 75 mg dziennie na 150 mg dziennie śpię o ok. 4 h więcej
- bez leku Ranofren nie jestem w stanie zasnąć [bo kiedyś zapomniałam wziąć i nie mogłam zasnąć]
- mam podwyższony puls od kilku tygodni [bo wtedy jak do niej pójdę to będzie kilka tygodni]
- od ostatniego razu kiedy się z panią widziałam pewne moje objawy całkiem zniknęły, a niektóre straciły na sile, ale nie wiem czy to zasługa leków, czy ustąpiły one samoistnie
- obecnie najbardziej doskwiera mi depresja, która bardzo się u mnie rozwinęła
- jestem zapisana do pani na NFZ na 17 kwietnia, także kolejna wizyta może się odbyć wtedy
- Hightower
Dlaczego zakładasz, że przez cały ten czas będziesz miała podwyższony puls?Petysana13 pisze: ↑4 lutego 2023, o 18:28- mam podwyższony puls od kilku tygodni [bo wtedy jak do niej pójdę to będzie kilka tygodni]
Poza tym - lista bardzo zacna. Sam konkret.
-
Co do tej listy jeszcze - kiedy powiedzieć psychiatrze, że przygotowałam sobie listę rzeczy o których chciałabym jej powiedzieć i ją przeczytać? Na początku wizyty, w środku czy na końcu?