kasiak pisze:Łukasz85 pisze:A skąd wiesz że to nie był objaw nerwicy tylko efekt uboczny tych konkretnych lekarstw?Jeśli chciałabyś brac leki o których ktoś na jakimś forum nie napisałby źle to nie brałabyś żadnych
racja, tego nie wiem. ale spanie na stojąco w ciągu dnia to raczej efekt benzo. tak se czytam ulotkę od tej paroksetyny i jako efekt uboczny jest depersonalizacja!! no to dzięki, jeszcze mi nasili. a także inne takie przerazające np. wyładowania elektryczne w mózgu.

i nie można do tego brać ibum ani aspiryny bo wchodzi w reacje. nie chcę eksperymentować na swoim mózgu. chyba poproszę faceta o coś innego, albo jeszcze do kogoś innego pójdę.
no jak trzeba będzie to wezmę, ale może antydepresant jakiś łagodniejszy mi pomoże.
Z takim podejściem możesz sobie darować branie leków antydepresyjnych. Na każdej ulotce lista efektów ubocznych jest jeszcze dłuższa niż na paroksetynie(to wymóg prawny). Ja biore amitryptylinę która ma chyba najdłuższą listę efektów ubocznych. Jest wszystko od zaparć do zawału itd. Tylko nie znam nikogo kto miałby inne efekty uboczne od zaparć, wrażliwości na światło i suchości w ustach. A nawet te efekty uboczne dość szybko mijają. Lek antydepresyjny mi nie zaszkodził a pospolity lit który też brałem na depresje pogłębił lub nawet spowodował u mnie problemy z tarczycą. Z drugiej strony nie branie żadnych leków mogłoby się skończyć u mnie bardzo źle. Nikt ci nie da 100% gwarancji w przypadku leków antydepresyjnych lub jakichkolwiek leków ale mając świadomość tego że natrętne myśli powodują lęk przed lekami może warto właśnie zacząć przezwyciężać ten lęk zamiast tak łatwo mu się poddawać.
Efektem ubocznym nerwicy, stanów depresyjno-lękowych jest nagminne czytanie ulotek leków, opisów cięzkich chorób i branie tego do siebie. Może lepiej wybrać się na terapie bo nie znajdziesz leku antydepresyjnego którego ulotka by cię "zadowoliła".
Poniżej masz efekty uboczne Amitryptyliny którą biorę
Nudności, wymioty, bóle w nadbrzuszu, zapalenie jamy ustnej, ciemne zabarwienie języka, nieprzyjemny smak w ustach, uczucie suchości w jamie ustnej, zwiększona skłonność do zmian próchniczych, zaparcia, niedrożność porażenna jelit, luźne stolce, obrzęk ślinianek, nadmierna potliwość, łysienie, wykwity skórne, pokrzywka, nadwrażliwość na światło, zaburzenia widzenia, rozszerzenie źrenic, zaburzenia akomodacji, zwiększone ciśnienie śródgałkowe, trudności w oddawaniu moczu, częste parcie na mocz, niedociśnienie lub nadciśnienie tętnicze, zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała, zaburzenia stężenia glukozy w surowicy, nieprawidłowy zapis EEG, niedociśnienie ortostatyczne, tachykardia, kołatanie serca, zawał serca, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia przewodnictwa przedsionkowo-komorowego, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia koncentracji, senność, pobudzenie psychoruchowe, uczucie drętwienia, mrowienia oraz parestezje w obrębie kończyn, neuropatia obwodowa, ataksja, drżenia mięśniowe, uogólnione drgawki, śpiączka, ruchy mimowolne, dyskinezy późne, zaburzenia mowy, bóle głowy, zawroty głowy, splątanie, dezorientacja, omamy, łagodny stan maniakalny, bezsenność, niepokój, stany lękowe, koszmary nocne, szumy uszne, uczucie zmęczenia, osłabienie, obrzęk twarzy i języka, agranulocytoza, leukopenia, eozynofilia, małopłytkowość, plamica krwotoczna, zapalenie wątroby, żółtaczka cholestatyczna, obrzmienie jąder, ginekomastia, zaburzenia miesiączkowania, obrzmienie piersi i mlekotok u kobiet, osłabienie lub nasilenie popędu płciowego, impotencja, zaburzenia wydzielania hormonu antydiuretycznego, zaburzenia łaknienia. Prawdopodobieństwo wystąpienia działań niepożądanych związanych z działaniem cholinolitycznym leku jest większe u chorych w podeszłym wieku, ze względu na osłabienie czynności układu przywspółczulnego. Zgłaszano przypadki myśli i/lub prób samobójczych w trakcie stosowania leku lub w krótkim czasie po jego odstawieniu. Nagłe przerwanie leczenia, szczególnie długotrwałego, może wywołać objawy odstawienne: bezsenność, drażliwość, nudności, bóle głowy, nadmierną potliwość, sporadycznie objawy hipomanii lub manii w pierwszym tygodniach po zaprzestaniu leczenia.