Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

lęk przed zrobieniem krzywdy bliskiej osobie

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Roxon
Odważny i aktywny forumowicz

28 czerwca 2019, o 09:20

Czy macie lęk przed zrobieniem krzywdy bliskiej osobie?
Awatar użytkownika
Roxon

28 czerwca 2019, o 09:24

ja biorę leki chodzę na terapie to mi bardzo pomogło objawy nerwicy szybko przechodzą wiem ze mój lek o zdrowie czy śmierć jest urojony nie boje się tego czasami mam tylko myśli natrętne że mógłbym oszaleć i zrobić krzywdę komuś bliskiemu po rozmowie z psychologiem wiem że to nerwica mnie atakuje znowu ... ale myśl jest. Ktoś też tak ma i jak sobie z tym radzicie ?
kaldunia18
Zarejestrowany Użytkownik

28 czerwca 2019, o 10:58

Jak z każdymi innymi natrętnymi myślami. Nie ważne czego one dotyczą trzeba je wrzucać do jednego wora myślowego. Akceptacja, ignorowanie, dialogi wewnętrzne, ryzykowanie, zajmowanie się czymś innym.
kaldunia18

28 czerwca 2019, o 11:01

Jeśli chodzi o akceptację to jeśli mam jakakolwiek myśl lekowa to tłumacze sobie, ze mogę mieć taka myśl ponieważ mam nerwice i mój mózg jest w stanie zagrożenia. Trzeba sobie uświadomić, ze te myśli są takim objawem przy nerwicy jak np kaszel przy grypie (czy go chcemy czy nie musi być). Trzeba mieć tego świadomość, gdy się zrozumie, ze to takie ,,naturalne” przy zaburzeniu organizm uspokaja się i stopniowo tych myśli jest mniej.
Awatar użytkownika
Roxon

28 czerwca 2019, o 11:10

tak robię i jest coraz lepiej :}
możesz wyjaśnić o co chodzi z: dialogi wewnętrzne i ryzykowanie,
Dzięki za pomoc
kaldunia18

28 czerwca 2019, o 11:58

Heh, na każdego działa co innego. Ja to sobie tak ryzykuje: ,,no to dawaj nerwiczka niech zwariuje ale daje Ci tylko dziesięć sekund jeśli nie zwariuje w te dziesięć sekund to spierd.laj”:) ośmieszam te myśli. Jeśli chodzi o dialogi to sobie myśle skoro od takiego czasu mam narwice i dotąd nikogo nie zabiłam, nie zwariowałam to tego nie zrobię. Przypominam sobie co pisał Victor, ze nikt z newsach nigdy nie zabił kogoś bliskiego itd itp. Z czasem to taki nawy się robi i automatycznie nawet nie chce się o tych natrętach myśleć;)
Awatar użytkownika
Roxon

28 czerwca 2019, o 14:22

super dzięki za pomoc to że nikt nikogo nie zabił to na mnie mega działa pozytywnie
masz racje to lek i myśl jak te inne ;];];];];];]
ODPOWIEDZ