Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęk przed schizofrenią i wyczulenie

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
memorymember
Zarejestrowany Użytkownik

13 lutego 2019, o 00:45

Wiem że tym tematem nie wywołam rewolucji w pytaniu ale no nie mogę wytrzymać. :) Ja wszystko rozumiem że nerwica może powodować objawy somatyczne i różne takie. Ale czy może powodować dziwne piski, jakby szepty, jakby coś przelatywało obok mnie i to w ciągu dnia. Musze to zaraz sprawdzać czy na pewno to widziałem, słyszałem czy inni widzieli, słyszeli. Zaczynam myslec że to samo w sobie jest urojeniem że to sprawdzam. Czesto mam wrażenie że to powoduje nerwica i żadnego odgłosu nie było ale czy to w ogóle mozliwe? Chcę iść jutro do jakiegoś ośrodka żeby mnie dobrze zdiagnozowano bo chyba się nigdy nie uspokoję.
mickey27
Odważny i aktywny forumowicz

13 lutego 2019, o 00:52

memorymember pisze:
Wiem że tym tematem nie wywołam rewolucji w pytaniu ale no nie mogę wytrzymać. :) Ja wszystko rozumiem że nerwica może powodować objawy somatyczne i różne takie. Ale czy może powodować dziwne piski, jakby szepty, jakby coś przelatywało obok mnie i to w ciągu dnia. Musze to zaraz sprawdzać czy na pewno to widziałem, słyszałem czy inni widzieli, słyszeli. Zaczynam myslec że to samo w sobie jest urojeniem że to sprawdzam. Czesto mam wrażenie że to powoduje nerwica i żadnego odgłosu nie było ale czy to w ogóle mozliwe?
Normalne w tym strachu :) Żadne tam urojenia. Te całe sprawdzanie to jedynie pojawia się w nerwicach nigdzie indziej. A co do możliwości nerwicy to ja się niczemu bym chyba już nie zdziwił. Ale przez to wyczulenie możesz słyszeć nawet drobne dźwięki i dlatego nie masz jak ich potem sprawdzić. To że coś przebiegło kątem oka to też normalne.
Awatar użytkownika
Solkan36

13 lutego 2019, o 06:35

memorymember pisze:
Wiem że tym tematem nie wywołam rewolucji w pytaniu ale no nie mogę wytrzymać. :) Ja wszystko rozumiem że nerwica może powodować objawy somatyczne i różne takie. Ale czy może powodować dziwne piski, jakby szepty, jakby coś przelatywało obok mnie i to w ciągu dnia. Musze to zaraz sprawdzać czy na pewno to widziałem, słyszałem czy inni widzieli, słyszeli. Zaczynam myslec że to samo w sobie jest urojeniem że to sprawdzam. Czesto mam wrażenie że to powoduje nerwica i żadnego odgłosu nie było ale czy to w ogóle mozliwe?
Ja myślę że to wina szatana😁 A tak poważnie jak byś miał schizofrenię lub inną chorobę psychiczną to byś się tym nie zamartwiał tylko żył szczęśliwy w swoim kolorowym świecie.
Przy nerwicy jesteśmy strasznie wyczuleni i skupiamy się na określonych rzeczach a nasze zmysły wyczuwaja i są wrażliwe na wszystkie bodźce płynące czy to z zewnątrz czy z wewnątrz. Słyszymy i czujemy to na co byśmy nigdy nie zwrócili uwagi. U mnie w chwili lęku najmniejsze puknięcie np czajnika o kuchenkę słyszę w pokoju na drugim końcu mieszkania tak jak by ktoś mi pod uchem walił w dzwoń.
Face Your Fear And Live Your Dream ;witajka
memorymember

14 lutego 2019, o 14:31

Dzięki wam! Ale wyczulony jestem bo jak solkan wspomniałeś o tym szatanie to od razu goraco w głowe się zrobiło. Heheh ta nerwica jest dobra :D ale takie sytuacje dużo uczą.
memorymember

7 marca 2019, o 12:44

Temat u mnie mocno się naprostował. Ale też zaobserwowałem sam jak bardzo to śmiesznie działa. Mam rurę w łazience gdzie leci woda na górę. Do niedawna woda, która w niej leciała była dla mnie totalnym omamem i w ogóle nie zauważyłem że to wina wody w rurze. Jak temat trochę tak świadomie przetłumaczyłem to teraz od razu widzę, że ten szum jest od rury. A wtedy rozglądałem się po łazience jak dziki zwierz :D Nerwica jest straszna i zabawna zarazem.
Awatar użytkownika
Nerwowy
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

8 marca 2019, o 08:31

memorymember pisze:
Wydaje mi się, że to norma. Ja w największym lęku, gdy zobaczyłem krzyż na ścianie pomyślałem sobie, że zacznę je malować po całej ścianie w domu :D Oczywiście był przez to jeszcze większy atak lęku, dlaczego tak pomyślałem, a może naprawdę mam na to ochotę i to schizofrenia? Teraz mnie to bawi z perspektywy czasu, ale wtedy myślałem, że odlecę.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.

“Nie mogę się lękać. Strach zabija umysł. Strach jest małą śmiercią, która niesie ze sobą całkowite unicestwienie. Stawię mu czoło. Pozwolę, aby zalał mnie i przelał się przeze mnie, a kiedy odpłynie, obrócę oko swej jaźni i spojrzę na jego drogę. Tam, gdzie przeszedł strach, nie będzie już nic. Zostanę tylko ja.” Frank Herbert, Diuna
ozz87

10 marca 2019, o 20:41

jakbyś miał schizofrenię to byś o tym nie wiedział, ludzie chorzy psychicznie mają taki odlot, że nie wiedzą że są chorzy. Ten ma tutaj niezły haj: https://www.youtube.com/watch?v=rf6fAP9oQsc - zobacz typa, czy on się zastanawia nad plamkami na ścianie, szmerami :D ?
ODPOWIEDZ