Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Lęk przed oceną innych.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
NieMamJużSił
Zarejestrowany Użytkownik

27 marca 2019, o 19:57

Cześć, nareszcie nerwica daje o sobie zapomnieć :) Aż rano chce się wstać i żyć, jednak jest znowu jedno "ale". :D
Mianowicie, po jakiejkolwiek interakcji społecznej (wyjście do sklepu, rozmowa z kimś obcym) mam taki lęk przed oceną. Nie mam ataków paniki, za to dosłownie zalewa mnie potem (co powoduje mega dyskomfort). Analizuje wszystkie myśli-scenariusze, jak mogłem się zachować, co odpowiedzieć, jak zareagować. Potem w domu takie natręty ("Ale co sobie on o mnie pomyśli? Może zachowałem się jak idiota?") i tak ciągle. Najgorzej jest ze spaniem, zamiast zasnąć to w głowie analizuje co by było jakbym zachował się tak czy inaczej. Jak sobie z tym poradzić? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
SasankaLesna
Odważny i aktywny forumowicz

27 marca 2019, o 19:59

Moja nauczycielka w szkole mówiła, że jak się kimś stresujemy, to możemy sobie go wyobrażac jak siedzi na sedesie na dwójce:).
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
NieMamJużSił
Zarejestrowany Użytkownik

27 marca 2019, o 20:19

SasankaLesna pisze:
27 marca 2019, o 19:59
Moja nauczycielka w szkole mówiła, że jak się kimś stresujemy, to możemy sobie go wyobrażac jak siedzi na sedesie na dwójce:).
Haha dobre :D Dzięki, będe korzystał :P
witorrr98
Odburzony Wolontariusz Forum

27 marca 2019, o 20:46

To normalne, że człowiek myśli co mógł zrobić lepiej w danej sytuacji.Ważne, byś nie zapętlał się w swoich rozmyśleniach dotyczących danej sytuacji.Wystarczy, że raz przeanalizujesz dane zdarzenie, wyciągniesz wnioski.A jeśli zacznie się to powtarzać po raz drugi, po prostu już w to nie wchodź bardziej niż to wchodzi do twojej głowy.
Awatar użytkownika
SasankaLesna
Odważny i aktywny forumowicz

27 marca 2019, o 20:48

Poza tym inni ludzie mają innych ludzi w dupie ;). Coś tam sobie pomyślą - ich zakichane prawo, potem znowu skupia się na sobie:). Tak samo Ty masz prawo sobie w głowie oceniać mnie, listonosza i sąsiada co halasuje wiertarka w niedzielę rano :p. Takie nasze ludzkie prawo. Też mam fobie społeczną (niewielka), ale takie pojmowanie świata nieco pomaga. Bo jesteśmy tacy jak myślimy'ze jesteśmy, a nie jak inni myślą. Jak lubisz czytać to polecam blog bezego. Wiele tam fajnych tekstów
Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
ODPOWIEDZ