Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Piosenki i utwory, które nam pomagają

Ten dział jest dla wszystkich, którzy którzy chcą się podzielić swoją drogą obecnego leczenia bądź całkowitego dojścia do wyzdrowienia.
Porady, wskazówki, nadzieja, to sens tego forum.
ODPOWIEDZ
Kot
Nowy Użytkownik

9 listopada 2025, o 18:58

Czołem Forumowicze,

Chciałbym podzielić się z Wami czymś, co miało swój wkład na drodze do mojego odburzenia, a mianowicie: muzyka, a konkretnie różne piosenki. Wydaje się to może mało pomocne, ale jednak muzyka ma wielką moc, potrafi dawać siłę i nadzieję. Zapraszam do kontynuowania i prezentowania Waszych pomocnych utworów.

1. Bruce Springsteen - "Darkness on the edge of town". Springsteena słuchałem wtedy już długo, ale tego utworu nie znałem. Miałego nienajlepszy czas pod względem nastroju, czułem standardowo, że coś ze mną nie tak, że moje wyobrażenia i myśli są bardzo dziwne i się ich bałem. W tym czasie usłyszałem tą piosenkę i słowa „każdy ma jakiś sekret, coś czemu nie umie stawić czoła, niektórzy próbują z tym żyć, dźwigając ciężar z każdym swoim krokiem”. Jakież to było odkrycie i pomoc w akceptacji moich „sekretów”!. A akceptacja od razu spowodowała, że moje objawy i obawy straciły 90% intensywności. Te słowa dalej są dla mnie pomocą. I inne utwory Bossa również jak choćby „No surrender” (nie wycofuj się, nie poddawaj się) czy „Promised Land”, gdzie sprzeciw wobec tego, co nas spotyka i nadzieja na lepsze są bardzo silnie i energicznie wyrażone.

2. „Niepewność” - Marek Grechuta. „Pytać zawsze jak zagubić smutek wszelki, płacz i ból”. Te słowa zawsze ze mną rezonowały, czułem, że wyrażają one moje emocje i doświadczenia.

3. „To co dobre” Kasia kowalska. „Wszystkim nam brakuje szczęścia, masz to na co godzisz się, Każda droga jest łatwiejsza, gdy widzisz to co dobre jest”. Te słowa motywowały mnie do nie skupiania się na objawach, obsesyjnych myślach, tylko na tym co dobre.
Kelly
Zarejestrowany Użytkownik

9 listopada 2025, o 19:44

Hejka, osobiście uwielbiam słuchać muzyki, bardzo mnie relaksuje. Z twoich zaprezentowanych utworów znam tę Kasi Kowalskiej. Ale odtworzyłam sobie na YouTube Bruce Springsteen - "Darkness on the edge of town", faktycznie słowa rewelacja:)
Pana Marka Grechutę już świętej pamięci też znam i lubię, oraz piosenkę "Niepewność".

Moje ukochane piosenki; może też 3 wymienię:
1. "Drive" the Cars. Coś ma w sobie ta piosenka że słucha nałogowo już :) nigdy nie czytałam o czym jest ta piosenka ale teraz wyszukałam tekst i jestem miło zaskoczona bo rewelacyjny. Oto fragment:
"Kto Cię podniesie, gdy upadniesz ?
Kto odłoży słuchawkę, gdy zadzwonisz ?
Kto zwróci uwagę na Twoje marzenia ?
Kto zatka uszy, gdy będziesz krzyczeć ?