Przepraszam z góry jeśli ten temat jest w złym dziale jednak nie znalazłem żadnego działu z praktycznymi informacjami typu pomocne książki itp. Sugestia do Admina o dodanie takowej

Ostatnio czytałem pewną angielską książkę (The Chimp Paradox) psychologa który prowadzi wykłady w Sheffiled (Dr Steve Peters) i który przygotowywał psychcznie angielskich olimpijczyków. On tam śwetnie wytłumaczył uczucia i lęki metaforą małpy. Jest to odzielna istota w nas która się urodziła wraz z nami. Wiem to brzmi kosmicznie jednak zrozumiałem sens po przeczytaniu tej książki. Nie możemy zmienić charakteru (tak jak nie mogliśmy sobie zmienić koloru oczu) tej małpki ale możemy nauczyć się ją kontrolować i o tym ta książka głównie jest. Podam Wam kilka rzeczy które myślę że każdemu się przydadzą w pokonaniu lęku i jeszcze lepszym zrozumieniu własnej psychiki.
1. Nad naszym umysłem kontrolę sprawuja trzy istoty; jedną jesteśmy my, drugą jest ta małpka a trzecią jest mentalny komputer (nasza pamięć). My współpracujemy z małpką oraz mentalnym komputerem (tak działa nasz umysł).
2. My i ta małpka mamy odmenienne osobowiści, sposoby myślenia i sposób operowania naszym umysłem.
3. Małpką jest nasza 'emocjonalna maszyna'. (Wszystko to co odpowiada za nasze emocje i uczucia w tym zaspokojanie ego i inne prymitywne potrzeby emocjonalne). Ona myśli po swojemu i podejmuje decyzje. Może nam dać destruktywne myśli i emocje jeśli czuje się zagrożona, przestraszona lub zdenerwowana. (To jest właśnie ten małpi paradoks, ona może byc Twoim najlepszym przyjacieliem lub najgorszym wrogiem)[/size] ONA MYŚLI IRRACJONALNIE. (Osoby z DD dokładnie wiedzą co mam na myśli

4. My charakteryzujemy się tym że myślimy logicznie, racjonalnie i nie podejmujemy pochopnych wniosków. Jesteśmy całkowitą odmiennością 'małpki'.

(Ćwiczenie: podaj swój lęk/ strach i wstaw pod ten schemat co przedstawiłem powyżej, sprawdź kto przejmuje władzę, Ty czy małpka?

5. By sprawdzić kto przejmuje teraz Twój sposób myślenia, odpowiedź sobie na pytanie: CZY JA CHCE TAK MYŚLEĆ? Jeśli nie chcesz to małpka buszuje w Twojej mentalnej dżungli.

6. Zawsze jestes odpowiedzialny/na za swoją małpkę ( Możesz nauczyc się ją kontrolować, będzie o tym poniżej).
7.Małpka jest 5x SILNIEJSZA od Ciebie. (To tłumaczy dlaczego tak trudno jest nam pokonać własne lęki zmienić błędne przekonania itp).
8. Z nią nie wygrasz, więc nie próbuj z nią WALCZYĆ, naucz się ją KONTROLOWAĆ.
9. Nim zaczniesz ją kontrolować DBAJ o nią, spraw by się czuła bezpiecznie i spokojnie. (Tutaj chodzi o dbanie o swoje emocje i wyciszanie się, różnego typu metody relaksacyjne).
10. Czas na konkrety, sposoby kontrolowana małpki, są 2, przestawię je poniżej
I: Trenowanie małpki i przejmowanie kontroli nad nią Jeżeli jesteś czymś zdenerowany/na lub czymś zasmucony/na wyrzuć to z siebie, znane wszystkim sposoby wykrzyczenia się lub wyżalenia to właśnie ta metoda. Pamiętajcie, małpka jest 5 razy silniejsza od nas więc musimy ją jakoś zmęczyć/uspokoić aby nas posłuchała ( any zaczać kontrolować swoje emocje). Podsumowując tą metodę: Idź gdzieś w prywatne miejsce, tam gdzie nikt Ci nie będzie przeszkadzał > Wyrzuć wszystko co Ci siedzi na sercu (wszelkie obawy, lęki, smutki, żale itp wszystko to co jest irracjonalne (na przykład, boję się że ludzie mnie zjedzą gdy mnie zobaczą

II: Dawanie banana : Tutaj mamy dwa typy tych 'bananów' jedne to odwracanie uwagi małpki od danego problemu/lęku a drugi to wynagradzanie jej Wszelkiego typu odwracanie uwagi poprzez sport, rozmowy lub inne zajęcia to właśnie dawanie tej małpce takiego banana.

Drugi sposób jest świetny na motywację. Na przykład powiedzmy że musimy jeszcze napisać 2 wypracowania na uczelnię ale już chcemy iść się spotkać ze znajomymi. Małpka znowu przejmuje kontrolę bo ona CHCE i CZUJE. Więc zazwyczaj idziemy za jej chcicą i piszemy to wypracowanie po powrocie, zazwyczaj późnym i stwarza to niepotrzebną presje bo jeszcze musimy napisać te wypracowania na następny dzień a się nei chce lub się nie ma sił itp. Jeśli w momencie gdy nachodzi nas niechęć do pisania i chęć przełożenia tej roobty na później powiemy do tej małpki: 'Jeśli pomożesz mi napisać te wypracowania, wtedy pójdziemy się spotkac ze znajomymi'. To wtedy nasza strona emocjonalna nam pomoże, bo będzie myślała o nagrodzie i o tym by jak najszybciej to skończyc. (Większie skupienie i koncetracja na zadaniu do wykonania). Taka mała sugestia a ile zmienia.

Narazie tyle jeśli chodzi o ten koncept. Wiem że jest to dość kontrowersyjny pogląd na nasz umysł i psychologię jednak myślę że ma to sens. A zo Wy myslicie? Widzicie jakieś zastosowania tego schematu u Was? Ja tak i to prawie codziennie. Ta małpka jednak daje ostro w kość. Następnym razem napiszę o drugiej części tej książki która ma związek z pamięcią, gremlinami i goblinami.