Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Ogólne pytania do ozdrowieńców
- martusia1979
- Odburzony i pomocny użytkownik
Kejszo pisze:Serdecznie Wam dziękuję. Czy w temacie klaustrofobii i leku wysokości cos byście radzili, dodali?
to jest agrofobia

strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
Na każdy lęk jest ten sam schemat. Przeżycie sytuacji, dopuszczenie lęku i pozwolenie stanowi emocjonalnemu na uspokojenie sie poprzez wystawianie sie na lęk. Jak miałem agorafobie to po prostu wychodziłem z domu, jeździłem pociągami aż odluściło. Z początku chodziłem po dworze z bratem lub przyjacielem. Zauważyłem że uciekam do rozmów w celu odwrócenia uwagi od lęku, więc zacząłem chodzić sam. Przeszło w miesiąc.
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
- Ciasteczko
- Administrator
Kejszo, tylko Ty możesz stwierdzić co dla Ciebie działa, czy wolisz sam to rozgryzać , czy z kimś się konsultować. Zależy od osobowości i założenia w pracy nad sobą. Zawsze możesz spróbować zacząć sam, ewentualnie zwrócić się po pomoc po czasie. Nie ma żadnych przeciwwskazań i przeszkód, by poradzić sobie samemu, ale każdy człowiek decyduje o tym na podstawie własnych doświadczeń jak sobie radzi. 

Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.

-
Pytanie do odburzonych badziej. Czy też tak mieliście, że podczas zaburzenia najpierw wkręcaliście się głębiej i głębiej co mam nadzieje, że zobrazuje dobrze w ten sposób
pierwszy atak paniki wywołujący nerwicę -> strach przed biciem serca -> agorafobia -> hipochondria -> DD -> strach przed chorobami psychicznymi itp
To nabierając dystansu do myśli lękowych tych ostatnich, stan emocjonalny wyrzucał Wam myśli lękowe z poprzedniego konika? W sumie mi to rybka co tam do głowy mi przyjdzie, ale ciekawi mnie czy u Was odburzanie wyglądało podobnie
pierwszy atak paniki wywołujący nerwicę -> strach przed biciem serca -> agorafobia -> hipochondria -> DD -> strach przed chorobami psychicznymi itp
To nabierając dystansu do myśli lękowych tych ostatnich, stan emocjonalny wyrzucał Wam myśli lękowe z poprzedniego konika? W sumie mi to rybka co tam do głowy mi przyjdzie, ale ciekawi mnie czy u Was odburzanie wyglądało podobnie

Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
- schanis22
- Zarejestrowany Użytkownik
Subzero1993 , ja nie jestem odburzona , ale moja pierwsza lękowa myśl która siedziała mi w głowie na początku zaburzenia nie wraca już .
Moje ukochane egzystki wracają
widocznie nie chcę na razie opuścić mnie na stałe, mamy po prostu powroty i rozstania, albo ciche dni 
Moje ukochane egzystki wracają

W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
-
No proszę, czyli jednak. Widocznie w momencie gdy się zdystansujemy, wracają te które mają jeszcze jakąś tam wartość, aż do jej wyzerowania. Przynajmniej tak to rozumiem.
- schanis22
Subzero1993 , dla mnie te lękowe ścierwa
nie mają już żadnej wartości .

W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
-
Hej,
Mam takie szybkie pytanie dot. mikrowizji. Często się u mnie pojawiają i przynoszą chwilowe negatywne emocje i ten podły humor, kiedy miałem, gdy to wszystko przeżywałem w przeszłości.
Rozumiem, że tu również stosujemy postawę stoicką?
Czy Wy też mieliście takie sytuacje i czy one również mijają?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam takie szybkie pytanie dot. mikrowizji. Często się u mnie pojawiają i przynoszą chwilowe negatywne emocje i ten podły humor, kiedy miałem, gdy to wszystko przeżywałem w przeszłości.
Rozumiem, że tu również stosujemy postawę stoicką?
Czy Wy też mieliście takie sytuacje i czy one również mijają?
Bardzo proszę o odpowiedź.
-
Ogólnie na wszystko na co reaguje się lękiem trzeba reagować stoickim spokojem, zaakceptować że jest i pozwolić przeminąć. Przynajmniej ja tak robie i na dobre mi to wychodzi 

-
Prawda jest taka ze wszystko co pochodzi od lęku mija kiedy stan poczucia zagrozenia i niebezpieczenstwa mija. Mnie sie czesto zdarzaly takie wizje scierwa. u mnie natrety dotyczyly krzywdzenia bliskich osob albo zwariowania i tego one dotyczyly. Kiedy na poczatku je zle pojmowalem, przejmowalem sie to sie nasilaly i byly czestsze. Przyzwolenie zmienilo ta tendencje a jak dodalem cierpliwosc, czas i wziecie za siebie po prostu zwyklej zyciowej i emocjonalnej odpowiedzialnosci to minelo calkiem. Wazne jest nie zyc kolem jakie wyznacza nerwica bo wtedy ona ma pole aby trwac.
Jezeli nerwica chce zebys sie czyms zajmowal w myslach, rozwazal i sie bal to znaczy ze tego robic nie wolno i dobrze jest przybrac taktyke przeciwna. Plus rozwiazywac swoje osobiste problemy.
Jezeli nerwica chce zebys sie czyms zajmowal w myslach, rozwazal i sie bal to znaczy ze tego robic nie wolno i dobrze jest przybrac taktyke przeciwna. Plus rozwiazywac swoje osobiste problemy.
-
Tak, w zasadzie wszystko sprowadza się do jednego: olewania tego i kształtowania dalej swojego życia. O ile z myślami radzę sobie całkiem nieźle, to w ostatnim czasie zauważyłem, że dopadają mnie takie stany depresyjne. Źle to na mnie działa, bo za chwilę tworzy lęk, że to już tak będzie i że dopadnie mnie depresja.
Czy na te stany emocjonalne powinno działać się tak samo? Wahania nastrojów itp.
Czy na te stany emocjonalne powinno działać się tak samo? Wahania nastrojów itp.
-
Stany depresyjne są normalne. Spróbuj się zdystansować i spójrz na to z tej strony. Dopada człowieka nerwica, coś co trzyma się dość sporo i nie ma magicznej pigułki czy jakiejś czynności do wykonania która odwróci całą tą sytuację, a jedyne co m robić do przestać spoglądać na swój chwilowy gorszy stan. Nie jest to za ciekawe, nawet wiąże się z pewną bezradnością więc stany smutku są tu kompletnie normalne ale przemijają. Po prostu nie chwytaj haczyka apatii, bo będzie tylko lepiej. Zapewniam Cię.