Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Odbieranie rzeczywistości

Artykuły o myślach lękowych, katastroficznych, natrętnych myślach, natrętnych wyobrażeniach itp.
Wyjaśnienia jak takie myśli działają i powstają i jak należy je rozumieć oraz jakie mieć do nich odburzające nastawienie.
Regulamin forum
Uwaga! Attention! Achtung! 注意广告!
Ten dział poświęcony jest materiałom forumowym, służą one "do odczytu" czyli nabywania informacji i ewentualnie komentarza. Nie opisuj tu swojej historii, objawów i nie zadawaj pytań o zaburzenia.
Jeśli masz taką potrzebę przejdź na stronę główną forum - Kliknij - do sekcji FORUM DYSKUSYJNE, tam masz dostępnych wiele działów do rozmów, pytań itp.
ODPOWIEDZ
Aaa99
Zarejestrowany Użytkownik

24 grudnia 2024, o 15:02

Czuję ciągły stres napięcie w sobie wszystko wokół nie ma kompletnie sensu nie odczuwam nic prócz strachu lęku i napięcia nie pamiętam już jak to jest czuć szczęście wszystko straciło zupełnie sens boję się dosłownie wszystkie każdej myśli których jest ogrom razem z obrazami myślowymi boję się że już tak zostanie i po prostu już nie wytrzymam czuję jakby moja rzeczywistość nabierała coraz ciemniejszych barw ciężko to wytłumaczyć nic nie jest jakby prawdziwe i najgorsze że w końcu zacznę wierzyć w te głupie myśli i strach że zaczną się mieszać z rzeczywistością że rozwija się jakaś schizofrenia albo psychoza jestem kompletnie rozregulowany żadne leki nie pomagają a na terapię trzeba czekać bardzo długo nie wiem co myśleć…
Awatar użytkownika
Sadwolf

24 grudnia 2024, o 15:11

Spokojnie.

Wiem, brzmię teraz bardzo kliszowo, jednak zachowanie spokoju to podstawa.

Generalnie problemem jest to, że boisz się tych myśli. Przestań się ich bać, a powinny zacząć znikać.

Ja osobiście wciąż się odburzam, ale jest już znacznie lepiej 😁
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

24 grudnia 2024, o 15:58

Masz jakieś dobre rady, by wytłumaczyć sobie i olać stan derealizacji? Jest to na tą chwilę mój jedyny powód lęku. Uczucie odcięcia emocji i ta obcość...
Awatar użytkownika
bareten

24 grudnia 2024, o 16:02

Ja bym ten stan porównał jakby mi ktoś jakiś obrus na głowę założył, bądź siatkę foliową i kazał z tym funkcjonować. Jak takie zaćmienie. Mógłbym to jeszcze porównać do stanu upojenia alkoholowego. Myślisz trzeźwo, ale czujesz jakbyś był przynajmniej po 3 piwach.

Najlepsze że w swoim 32 letnim życiu miałem to już dwa razy i przeszło i żyłem normalnie. Jednak z każdym normalnym wydaje się to być jak nowa sytuacja...
Awatar użytkownika
bareten

24 grudnia 2024, o 16:05

Teraz siedzę przy stole wigilijnym, niby wszystko ok, ale nie potrafię tego przeżywać. Do tego cały czas jakby zaćma umysłowa...
Awatar użytkownika
bareten

24 grudnia 2024, o 16:07

Czasami próbuje sobie czytać swoje stare posty i odpowiedzi na nie i uzmysławiam sobie, że po tamtym okresie żyłem 10 lat w szczęściu i teraz też tak będzie ...
Awatar użytkownika
Sadwolf

24 grudnia 2024, o 16:40

bareten pisze:
24 grudnia 2024, o 15:58
Masz jakieś dobre rady, by wytłumaczyć sobie i olać stan derealizacji? Jest to na tą chwilę mój jedyny powód lęku. Uczucie odcięcia emocji i ta obcość...
Niestety nie 😞 Osobiście nie przypominam sobie własnych stanów derealizacji, być może miałem je w szpitalu gdzie zajmowali się mną lekarze i szybko mi to minęło.
ODPOWIEDZ