Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

NIECH KTOŚ POMOŻE BO NIE WIEM CO ROBIĆ...

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
alonE
Zarejestrowany Użytkownik

21 marca 2015, o 21:37

Dzisiaj mnie dopadły takie stany depresyjne... wszystko bezsensu mi się wydawało no i to uczucie jakbym sie już żeganł z wszytskimi masakra jakaś!!
wieczrem jeszcze przecztalem o zaburzeniach oaobowisci i mam pytania da sie to jakos wyleczyc te zaburzenia? i to prowadzi do psychozy?? MASAKRA JAKAS boje sie teraz strasznie tego.. dokladniej wyczytalem teraz o tym boderline na waszym forum... wszystko do mnie pasuje i teraz boje sie ze cos sobie zrobie zaczne brac leki psycho i bede chory psychicznie a moje plany marzenia.........
Awatar użytkownika
Zordon
Zarejestrowany Użytkownik

21 marca 2015, o 22:07

Co do stanów depresyjnych, nie wiem dokładnie co Ci dolega i jakie zaburzenie Cię męczy, ale obojętnie czy to nerwica lękowa, czy natręctwa, czy DD, to stany depresyjne są normalnym objawem i choć jest to bardzo niefajne uczucie, to nic konkretnego z tym się nie wiąże. Trzeba sobie na to pozwolić, i nie dać się ogarniczać tym stanom :)

Co do zaburzeń osobowości. Przede wszystkim trzeba wspomnieć, że osobie z nerwicą lękową będzie pasować każde zaburzenie osobowości (sam przez to przechodziłem). Po prostu lękowy stan powoduje straszne wyolbrzymianie wszystkiego i doszukiwanie się na siłę w sobie wszystkich objawów danego zaburzenia. Przykładowo przeczytamy, że w borderze, jednym z objawów jest obżeranie się w celu rozładowania emocji i nagle lękowy stan nam podpowiada, że kiedyś jak byliśmy na coś wkurzeni to zjedliśmy 2 tabliczki czekolady. I co wtedy? Od razu myśli "o kurde, mam bordera, straszne, nieuleczalne srututut. Noo i jeszcze mam niską samoocene, i szybko złoszcze sie na ludzi, to już na 100%". A to wcale tak nie jest. Osobowość, to inaczej zestaw cech charakteru, które posiadamy. Jeśli osobowość jest zaburzona, to większość z tych cech są nastawione w bardzo negatywny sposób praktycznie w każdej sytuacji, i powodują trudności z funkcjonowaniej społecznym (np. unikanie, zależność, OSTRA chwiejność emocjonalna). Można mieć kilka objawów danego zaburzenia, a nadal nie świadczy to, że mamy "zaburzoną osobowość". Więc bez paniki. No i przede wszystkim każdą osobowość się da naprostować, dane cechy i reakcje złagodzić. Więc nieuleczalność tego wszystkiego to mit. Aa i zaburzenia osobowości nie prowadzą do psychozy ani chorób psychicznych :D
"The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred"
Soichiro Honda
ODPOWIEDZ