Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nie wolno analizować natrętów

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
whyisthat
Zarejestrowany Użytkownik

22 kwietnia 2020, o 15:27

Cześć. Chciałbym, żeby mnie ktoś kopnął w tyłek, bo znowu mam głupie rozkminy. Chodzi o to, że wczoraj miałem natręty dotyczące tego, że żle robię i że pewna rzecz, którą robię jest nerwicowa.
Chodzi o to, że sprawdzałem zawsze jak czegoś nie wiedziałem podczas lekcji ( jestem nauczycielem) i jak nie sprawdzilem to mialem niepokoj taki, że czegos nie wiem. I ta mysl byla natretna.

I kazdy mowi zeby nie analizowac ( czyli powinienem to olac) a ja nie olalem zalozylem post i napisali mi ludzie niektorzy, ze to nerwicowe moze byc i zeby tak nie robic.

Czyli jakbym nie analizowal i nie dal posta to bym dalej robil zle ..... a przeciez powinienem uciąć tę analizę ...i nie zakładać postów.

To jak to się ma do tego, co każdy mowi żeby nie analizować natrętów ?
Reap what you sow!
Awatar użytkownika
lubieplacki13
Dyżurny na forum Odważny VIP

22 kwietnia 2020, o 15:41

Za cholerę nie rozumiem. Dlaczego jakbyś nie analizował i ne dał posta to byłoby to złe?
/przerwa od forum
whyisthat

22 kwietnia 2020, o 15:43

lubieplacki13 pisze:
22 kwietnia 2020, o 15:41
Za cholerę nie rozumiem. Dlaczego jakbyś nie analizował i ne dał posta to byłoby to złe?
bo wtedy nie dostał bym pod postem odpowiedzi, że to nerwicowe moze byc i zeby tego nie robic.
Reap what you sow!
Nerwyzestali

22 kwietnia 2020, o 16:28

A na czym dokładnie twój natręt polega?
whyisthat

22 kwietnia 2020, o 16:58

Nerwyzestali pisze:
22 kwietnia 2020, o 16:28
A na czym dokładnie twój natręt polega?
tak jak pisałem, dośc długo bo kilka lat jak czegoś nie wiem szczególnie podczas lekcji to to sprawdzam, takię napięcie czuję jak nie sprawdzę, a jak sprawdzę to jest mi lżej :P gadałem tu ostatnio z kimś i mówi ' nie sprawdzaj bo to nerwicowe'

chodziłem też np . kilka razyw tyg do perfumerii zeby sobie jakis zapach wybrac i tak przez 2 albo 3 lata

i jedni mowia ze to jest OK inni ze NIe

i wczoraj poczulem silny lęk i mysl ktora stala sie mega natretna ' sprawdzac czy nie sprawdzac'' to jest zle czy dobre? ' musze sie upewnic bo nie bede wiedzial co zrobic jak najdzie mnie ochota na sprawdzenie' i te mysli przynosily mega lęk.

i dałem posta i okazalo sie ze ktos tez ma podobnie i lepiej nie sprawdzac bo to nerwicowe. :P a jakbym nie analizowal i nie zalozyl posta to bym nie wiedzial :P

innymi slowy
ppowinienem olac to mysl i sie na niej nie skupiac ale nie olalem i w sumie wyszlo mi to na dobre bo wiem ze zle robilem :P
Reap what you sow!
Nerwyzestali

22 kwietnia 2020, o 17:04

Ale co sprawdzać?
whyisthat

22 kwietnia 2020, o 17:17

Nerwyzestali pisze:
Ale co sprawdzać?
chodzi o to, ze jestem nauczycielem ang. Jak czegos zapomne podczas lekcji, albo nie jestem na 100procent pewien to maam niepokoj i dyskomfort psychiczny i czuje potrzebe sprawdzenia i zaraz weruje internet albo zakladam tematy na forach jezykowych anglojezycznych, zeby zapytac anglikow albo amerykanow. Nawet jak w domu cos po ang ogladam to musze wiedziec kazde jedno slowko co mowia np w jakims filmiku- gdzie nawet anglicy nie zawsze rozumieja jak jest niewyraznie cos powiedziane. A ja siedze i non stop cofam i slucham jeszcze raz zeby uslyszec :P
Reap what you sow!
Nerwyzestali

22 kwietnia 2020, o 18:58

whyisthat pisze:
Nerwyzestali pisze:
Ale co sprawdzać?
chodzi o to, ze jestem nauczycielem ang. Jak czegos zapomne podczas lekcji, albo nie jestem na 100procent pewien to maam niepokoj i dyskomfort psychiczny i czuje potrzebe sprawdzenia i zaraz weruje internet albo zakladam tematy na forach jezykowych anglojezycznych, zeby zapytac anglikow albo amerykanow. Nawet jak w domu cos po ang ogladam to musze wiedziec kazde jedno slowko co mowia np w jakims filmiku- gdzie nawet anglicy nie zawsze rozumieja jak jest niewyraznie cos powiedziane. A ja siedze i non stop cofam i slucham jeszcze raz zeby uslyszec :P
Czujesz przymus psychiczny?
whyisthat

22 kwietnia 2020, o 19:09

Nerwyzestali pisze:
22 kwietnia 2020, o 18:58
whyisthat pisze:
Nerwyzestali pisze:
Ale co sprawdzać?
Czujesz przymus psychiczny?
Nie jakiś mega silny ale wydaje mi się, że w większości przypadków tak
Reap what you sow!
Nerwyzestali

22 kwietnia 2020, o 20:53

Możliwe, że natrętne, jeżeli czujesz przymus.
witorrr98
Odburzony Wolontariusz Forum

22 kwietnia 2020, o 21:12

Odpisałem Ci na PW, ale nie odpisuj, tutaj przenieś rozmowę, żeby każdy mógł się na ten temat wypowiedzieć. ;]
whyisthat

23 kwietnia 2020, o 09:54

witorrr98 pisze:
22 kwietnia 2020, o 21:12
Odpisałem Ci na PW, ale nie odpisuj, tutaj przenieś rozmowę, żeby każdy mógł się na ten temat wypowiedzieć. ;]
No to chodzi o to mi w tym wątku, że każdy mówi tu żeby nie analizowac i każda mysl lękową wrzucać do kosza.

I to się kłóci trochę u mnie w głowie. Bo wczoraj miałem myski lekowe i nie wiedziałem czy sprawdzac czy nie i jakbym of razu ta mysl olal to nie zapytalbym tu was i nie wiedziałbym ze to sprawdzenie może być zle.

Czyli wychodzi ze jakbym nie analizowal to bym nadal robił zle .....

I teraz jak przychodzi jakakolwiek myśl lękowa to chce ja wrzucić do kosza ale zaraz następna ze może ta mysl jest ok i może warto ja przeanalizować tak samo jak ta ze sprawdzaniem ......
Reap what you sow!
ODPOWIEDZ