Kataraka pisze: ↑21 grudnia 2017, o 10:41
Kochani jakie dolegliwości złagodzą bóle żołądka i parcie na jelita?? Rzadkie stolce?? Przez lęk ciagle czuję, że boli mnie żołądek i mam parcia na jelita, których się boję, boję się iść robić kupę, że mnie to wyniszczy i schudnę. 
Chciałabym to trochę złagodzić czy stoperan czy lepiej leki na IBS?

Klaudia rob ćwiczenia oddechowe gdy masz to parcie, oddychaj przeponowo i skup sie na tym, a gwarantuje Ci, ze Ci to minie. Ja ostatnio zrobiłam nawet taki myk, ze w momencie parcia przeszłam myślami do kompletnie czegos innego, zajelam czymś innym głowę, ale tak na Full i parcie zniklo momentalnie 

mi dużo pomaga terapia, ja mam silny bodziec w postaci tych parc, bo miałam to dwa lata i ostatnio terapeutka rozrysowywala mi to co może wywołać dany objaw, ze nosimy w sobie pamięć emocjonalna i musi uplynac trochę czasu nim ten bodziec stanie sie obojętny, a obecnie moze go wywolac: Sama myśl ktora prowadzi do lęku, sam lęk prowadzący do tej myśli, skojarzenie jakiejś sytuacji z parciami. Ważne jest to jak sie zachowamy i poprzez zmianę zachowania ten bodziec będzie slabl, bo za decycja powtarzana w kolko w końcu dopasuja sie emocje i będzie spokój, tak mi to tłumaczyła terapeutka i ja sie z nią zgadzam, no to jest oswajanie objawów jak w divovicu. Dasz radę, pisz jak będziesz miec jakies wątpliwości, bo to jest to z czym sie zmagam, ale juz mam duza robotę odwalona.
Klaudia a na te dolegliwości jedz awokado, rob sobie pastę blenderem, awokado jest świetne na bole żołądka i na jelita.