Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica objawy, mała encyklopedia naszych objawów, wpisz się

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Nerwyzestali
Zarejestrowany Użytkownik

8 listopada 2024, o 05:26

In.tro.wertyczka pisze:
7 listopada 2024, o 22:03
Hej. Od 5 tygodni mam szeroki wachlarz różnych bóli i ucisków w glowie. Od 3 dni uczucie jakby mi się glowa paliła, jakby czubek glowy był we wrzatku. Rezonans głowy nic nie wykazał, neurolog nie widzi nic niepokojącego.

Czy ktoś tak miał? Z tym się nie da żyć...
Nie przesadzasz z tym wrzątkiem? Może to dermatologiczna sprawa?

Z kłuciem i uciskami w głowie to miałem jakiś czas problemy ale z dnia na dzień zastąpiły je somaty serca
Polly

8 listopada 2024, o 09:51

In.tro.wertyczka pisze:
7 listopada 2024, o 22:03
Hej. Od 5 tygodni mam szeroki wachlarz różnych bóli i ucisków w glowie. Od 3 dni uczucie jakby mi się glowa paliła, jakby czubek glowy był we wrzatku. Rezonans głowy nic nie wykazał, neurolog nie widzi nic niepokojącego.

Czy ktoś tak miał? Z tym się nie da żyć...
Nic ci rezonans nie wykaże bo to sprawa podskórna. Przewlekłe napięcie nerwowe odbija się psychosomatycznym napięciem czepca ścięgnistego i okolic mięśnia skroniowego który może piec i boleć na jego przyczepach i tkankach powięzi. Nie ma też co tego miętosić czy jakoś masować bo będzie gorzej. Jak mnie czaszka piekła to rolowałem wałkiem wieloiglowym lyapko co lekko uwalniało od napięcia. Możliwe, że potrzebna jest farmakologia przeciwlękowa w postaci np xanaxu. Nie daj się zwariować bo im bardziej z tym się szarpiesz tym gorsza reakcja. Cisza,. spokój i relaksacyjne zajęcie a potem dużo zdrowego snu po czasie powinno pomóc wrócić organizmowi na swój dobry tor.
In.tro.wertyczka
Nowy Użytkownik

8 listopada 2024, o 10:25

Odezwalam sie na priv Polly
In.tro.wertyczka
Nowy Użytkownik

8 listopada 2024, o 10:30

U mnie to pieczenie i palenie glowy pojawiło się po 4 tygodniach bólów i ucisków w glowie...
I to jest serio aż tak nieprzyjemne ze rozważam zwolnienie z pracy
Bezsenność
Nowy Użytkownik

13 listopada 2024, o 11:56

U mnie cała „dyskoteka” : spłycony oddech, nasilona hipochondria, uciski w klatce piersiowej, kłucia w miejscach w których boję się że mam raka,
neurotyk.pl
Nowy Użytkownik

17 listopada 2024, o 18:13

Cześć,

Od pewnego czasu zmagam się z objawami, które wydają mi się związane z nerwicą. Są to:

kołatanie serca,
uczucie ucisku w klatce piersiowej,
zawroty głowy i uczucie nierealności,
trudności z oddychaniem, szczególnie w nocy,
ciągły niepokój i zamartwianie się.

Te objawy bardzo utrudniają mi codzienne życie.
Polly

18 listopada 2024, o 12:05

Jakoś się musisz przyzwyczaić. Na szczęście nerwica nie należy do chorób śmiertelnych.🫡
Musisz to jakoś rozładować i powoli spuścić nagromadzone ciśnienie...
Klaudynka

18 listopada 2024, o 20:59

moje objawy:

- uczucie dziwności, obcości siebie, jakby zatkanych uszu, rozedrgania wewnętrznego
- problemy z zaśnięciem, wybudzanie się nagle z walącym sercem w momencie zasypiania
- uczucie bycia podłączonym do prądu
- nadwrażliwość na dźwięki, nawet ciche, na które się normalnie nie zwraca uwagi
- uczucie przestrachu, wszystko wydaje mi się straszne i przerażające
- brak koncentracji, myślenie o tym że się dziwnie czuję
- lęk wolnopłynący w klatce piersiowej, cały dzień , poczucie zagrożenia

Czy ktoś tak ma ?
AnkaSkakanka
Nowy Użytkownik

18 listopada 2024, o 23:45

Hej, jakiś czas miałam spokój ale nigdy do końca.. Bezsenność- mam tak samo zwłaszcza diagnozowanie raka, boje się podjąć jakieś ważniejsze działanie w życiu, bo dopada mnie przekonanie, że i tak pewnie umieram, do tego diagnozuje wszystkoch wkoło... Klaudynka wiele Twoich objawów mi towarzyszyło lub towarzyszy nadal... musimy dać radę, wierzę, że będzie lepiej
Izulka
Nowy Użytkownik

19 listopada 2024, o 21:50

Moje objawy :
Brak sily
Ból szyi i pleców
Pisk w uszach ( jutro idę do laryngologa )
Wrażliwość na dźwięki ( jak mąż kaszle to ja podskakuje do góry, moja mama lała wodę do szklanki to myślałam, że oszaleje )
Ataki paniki
Strach przed dostaniem ataku paniki
Ciągle latam po różnych lekarzy specjalistów ( w zależności gdzie mnie coś zaboli )
Jak przelykam ślinę to straszny hałas mam w uszach.
Ciagly Strach, że stracę przytomność.
Nagle kilkusekundowe zawroty glowy, po którym następuje atak paniki.
Przeświadczenie, że zaraz oszaleje albo umrę ( nieraz umieram dwa, trzy razy dziennie )
Zaburzenia widzenia kilkusekundowe
Uczucie gorąca na plecach
Trzęsienie się ( całe ciało)
Strach jak jestem sama, ostatnio siedzę w kurtce i butach, żeby lecieć do przychodni jak coś się zacznie że mną dziać.
Ciągle robie coś z rekoma.
Nie mogę dotykać skóry głowy, bo myślę że będę miała zawroty glowy,
Nie mogę dotykać szyi, bo myślę że zemdleje jak dotkne tętnicy.
Nogi jak z gumy jak wychodzę z domu
Ciągle szukanie chorób w internecie
Uprawiam czarnowidztwo ( przewiduje, że wszystko zle sie skonczy )
Paniczny Strach przed braniem tabletek ( myślę, że od nich umrę albo coś mi się stanie )
Po wzięciu tabletki odrazu mam atak paniki.

Ufff tyle pamiętam na ten moment.
Bezsenność
Nowy Użytkownik

20 listopada 2024, o 07:59

AnkaSkakanka pisze:
18 listopada 2024, o 23:45
Hej, jakiś czas miałam spokój ale nigdy do końca.. Bezsenność- mam tak samo zwłaszcza diagnozowanie raka, boje się podjąć jakieś ważniejsze działanie w życiu, bo dopada mnie przekonanie, że i tak pewnie umieram, do tego diagnozuje wszystkoch wkoło... Klaudynka wiele Twoich objawów mi towarzyszyło lub towarzyszy nadal... musimy dać radę, wierzę, że będzie lepiej
Właśnie wczoraj byłam na badaniu rtg klatki piersiowej i umieram od środka ze strachu o wyniki. Musiałam wziąć L4 w pracy bo ciągle wyję, nie umiem spać, jeść, ciągle czekam… różne opcje i warianty przed oczami, ale 99% to te najczarniejsze scenariusze, że trzeba się będzie przygotować do odejścia z tego świata. Mój mąż pracuje, na szczęście do południa… przy nim mi dużo lżej. Ale siedzenie w domu i czekanie zabija mnie, nie umiem sobie z poradzić z głową. Dziś byłam zmuszona wziąć pierwszą tabletkę Bioxetinu, muszę jakoś się wyciszyć. Brałam ten lek zanim odstawiłam w kwietniu. No nic, ciągle staram się myśleć, że to nie porażka… taka jest choroba
Polly

20 listopada 2024, o 09:21

Izulka pisze:
19 listopada 2024, o 21:50
Moje objawy :
Brak sily
Ból szyi i pleców
Pisk w uszach ( jutro idę do laryngologa )
Wrażliwość na dźwięki ( jak mąż kaszle to ja podskakuje do góry, moja mama lała wodę do szklanki to myślałam, że oszaleje )
Ataki paniki
Strach przed dostaniem ataku paniki
Ciągle latam po różnych lekarzy specjalistów ( w zależności gdzie mnie coś zaboli )
Jak przelykam ślinę to straszny hałas mam w uszach.
Ciagly Strach, że stracę przytomność.
Nagle kilkusekundowe zawroty glowy, po którym następuje atak paniki.
Przeświadczenie, że zaraz oszaleje albo umrę ( nieraz umieram dwa, trzy razy dziennie )
Zaburzenia widzenia kilkusekundowe
Uczucie gorąca na plecach
Trzęsienie się ( całe ciało)
Strach jak jestem sama, ostatnio siedzę w kurtce i butach, żeby lecieć do przychodni jak coś się zacznie że mną dziać.
Ciągle robie coś z rekoma.
Nie mogę dotykać skóry głowy, bo myślę że będę miała zawroty glowy,
Nie mogę dotykać szyi, bo myślę że zemdleje jak dotkne tętnicy.
Nogi jak z gumy jak wychodzę z domu
Ciągle szukanie chorób w internecie
Uprawiam czarnowidztwo ( przewiduje, że wszystko zle sie skonczy )
Paniczny Strach przed braniem tabletek ( myślę, że od nich umrę albo coś mi się stanie )
Po wzięciu tabletki odrazu mam atak paniki.

Ufff tyle pamiętam na ten moment.
Raczej nie umierasz na nieuleczalną chorobę, jesteś bardzo pospinana dlatego drżysz i masz jakieś bóle. Zatkane uszy to standard przy takim stanie. Spinają się powięzi, mięśnie ścięgna i okolice ucha też dlatego jesteś wrażliwa na dźwięki i masz zawrotu głowy bo czaszka też spięta tzn czepiec. Rozciagaj długo plecy od góry do dołu oraz szyję ramiona może nawet tylne części ud bo to jedna taśmą. Jak lekko pomoże to potwierdzi się co piszę. Nerwica to właśnie stan mocnego napięcia powięzi w ciele łącznie z narządami i czepcem głowy stąd uczucie ciężkich chorób i miękkich nóg.
Bezsenność
Nowy Użytkownik

20 listopada 2024, o 11:03

Nie dałam rady wytrzymać z moją głową, nie umiałam nawet na chwilę zasnąć. Stwierdziłam, że ja już tak dłużej nie mogę i zapisałam się do jakiegoś najlepszego pulmonologa w okolicy, który otworzy tą nieszczęsną płytkę z rtg, zrobi mi spirometrię i oceni czy umieram czy jeszcze mam trochę czasu. Do 15ej pewnie zdążę zwariować. Niestety tak działa trauma. Mam traumę z RTG klatki, bo 4 lata temu tak się zaczęła moja historia z nerwicą. Dusiłam sie, myślałam, że umieram a nikt wokół nie chce mi pomoc. Dziś przynajmniej wszystkiego się dowiem. Nie da się tak żyć
Matthew98

21 listopada 2024, o 12:57

Witam, jaki rodzaj fizjoterapii wy rac w nerwicy? Spięte mięśnie głowy, karku szyi, odcinka lędźwiowego kręgosłupa
Polly

21 listopada 2024, o 16:48

Matthew98 pisze:
21 listopada 2024, o 12:57
Witam, jaki rodzaj fizjoterapii wy rac w nerwicy? Spięte mięśnie głowy, karku szyi, odcinka lędźwiowego kręgosłupa
Każdy rodzaj rozciągania na taśmę tylną i przednią. Ćwiczenia masz na YT czacha się napina też o spiętych pleców. Tylko nie daj się wkręcić fizjoterapeutom bo nic ci nie pomogą poza pokazaniem ćwiczeń za 200zl od konsultacji. Klient psychosomatyczny to idealna maszynka do zarabiania pieniędzy.
Taniej wyjdą lęki przeciwlękowe u prywatnego psychiatry.
ODPOWIEDZ