Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nerwica, żołądek, somatyzacja

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
MarekAniol
Nowy Użytkownik

27 grudnia 2024, o 10:18

Witam od roku zmagam się z nerwicą, wcześniej bardzo silne objawy somatyczne - zawroty głowy / nudności. Nie jestem pewien czy to do końca nerwice, bo nawet teraz po lekach utrzmuje mi się delikatne nudności i czuje napięty żołądek. Miałem różne badania w tym gastroskopie i nic tam ciekawego nie wyszło wcześniej. Czy z was też ktoś tak ma? Dodam, że te nudności nasilają się gdy jestem niewyspany... Czy ktoś się z tym zmaga?
morphifry
Zarejestrowany Użytkownik

28 grudnia 2024, o 23:23

MarekAniol pisze:
Witam od roku zmagam się z nerwicą, wcześniej bardzo silne objawy somatyczne - zawroty głowy / nudności. Nie jestem pewien czy to do końca nerwice, bo nawet teraz po lekach utrzmuje mi się delikatne nudności i czuje napięty żołądek. Miałem różne badania w tym gastroskopie i nic tam ciekawego nie wyszło wcześniej. Czy z was też ktoś tak ma? Dodam, że te nudności nasilają się gdy jestem niewyspany... Czy ktoś się z tym zmaga?
Mnostwo ludzi, duzo osob ma tez sama emetofobie czyli lek przed wymiotowaniem. Potraktuj to jako kolejny nerwicowy somat i dzialaj
N1234
Nowy Użytkownik

30 grudnia 2024, o 14:33

Też tak mam, miewałem bóle brzucha pospinany żołądek a do tego jeszcze , pospinane mięśnia w cele, uczucie ciągłego wewnętrznego lęku, a ostatnio miałem wybudzania się ze snu koszmary senne. Też chodziłem po lekarzach zrobiłem wszystkie wyniki wszystkie OK total zdrowy. Co mi pomogło zaakceptowanie diagnozy zaburzenia lękowego stań przed lustrem i powiedz sobie mam nerwice lękową to tylko nerwica lękowa i zaakceptuj jej wszystkie objawy i jeżeli się pojawią ignoruj je bo wiesz co je powoduje. Co jeszcze pomaga w nerwicy poziom lęku jest wyższy niż u osoby bez zaburzenia więc musisz obniżać poziom lęku w ciele medytacja joga picie melisy pomaga serio.
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

30 grudnia 2024, o 15:01

Hej, miewales też stany derealizacji? Jak funkcjonujesz na codzien? Mocne te lęki? Czy po prostu dyskomfort

P.s czy masz coś do polecenia jeśli chodzi o medytacje czy jogę?
N1234
Nowy Użytkownik

30 grudnia 2024, o 15:24

bareten pisze:
30 grudnia 2024, o 15:01
Hej, miewales też stany derealizacji? Jak funkcjonujesz na codzien? Mocne te lęki? Czy po prostu dyskomfort

P.s czy masz coś do polecenia jeśli chodzi o medytacje czy jogę?
Derealizacje mam odkąd pamiętam. Dobrze funkcjonuje pomimo tego całego lęku i wszystkich somatów bo zawsze starałem się sumiennie podchodzić do obowiązków ale łatwo nie jest. Moment w którym zdałem sobie sprawy, że problem jest jednak poważny był kiedy w pracy mój kierownik kazał mi potrzymać szybę nad jego głową bo miał coś z robić a ja dostalem takich somatów że myślalem że spadnie mu ta szyba na głowe. Poleicić moge na YT Anatomia Jogi jest tam też pare medytacji.
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

30 grudnia 2024, o 15:48

Super, dziękuję. A od jakiego czasu masz problemy z derealizacją? Bierzesz jakieś leki czy sam się z tym męczysz?
Ewula22
Zarejestrowany Użytkownik

30 grudnia 2024, o 20:30

MarekAniol pisze:
Ja tez zmagam sie z zeladkiem rano jak wstaje to mam takie uczucie jak by mi sie zeladek zapadal i ciezko jest odychac ale to sa skurcze juz troche przechodzi ale skurcze lapia zeladka brzucha jak sie najem to juz tak lepiej jest pierwszy raz tak mi sie zrobilo przy nerwicy
ODPOWIEDZ