Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Natrętne myśli

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Patis
Nowy Użytkownik

14 stycznia 2026, o 16:52

#zaburzenialękowe #myślinatrętne

Cześć, w mojej głowie pojawiła się taka myśl (że moja mama nie przeżyje tego roku), spadła na mnie jak grom z jasnego nieba, bez żadnego kontekstu, nagle. Teraz nie mogę przestać o tym myśleć, wywołała u mnie ogromy lęk i ciągłe analizowanie. Najbardziej przestraszyłam sie chyba tego, że ona pojawiła się tak nagle, bez kontekstu. Mój psycholog mówi, że to jest typowa myśl natrętna.
Czy Ci z Was którzy też cierpieli na takie myśli, mieli kiedyś podobnie ? Czy Was też taka myśl dotknęła nagle bez żadnego kontekstu ? Czy baliście się, że ona się sprawdzi ? Czy czuliście ciągłą potrzebę jej analizowania ? Czy myśleliście, że to może jakaś przepowiednia ? Dodam jeszcze, że wcześniej miałam tego typu myśli, ale zawsze szybko znikały i nie wywoływały lęku, a ta myśl ze mną została.
Kelly
Zarejestrowany Użytkownik

14 stycznia 2026, o 17:34

Hejka :)
Miałam jeszcze gorsze myśli natrętne odnoszące się do moich bliskich ale nie sprawdziły się one. Niestety to typowa Natrętna Myśl, jak mówi twój psycholog.
Będzie dobrze.
..
ODPOWIEDZ