Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Natrętne skupianie uwagi na odgłosach jedzenia
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Cześć. Próbowałem znaleźć na forum informacje odnośnie mojego problemu, ale nie znalazłem czego szukam, więc postanowiłem zapytać. Z wielu dolegliwości nerwicowych z którymi próbuję sobie radzić najgorsze jest chyba natrętne skupianie uwagi na odgłosach jedzenia. Chrupanie, mlaskanie, przeżuwanie itd.... najczęściej dotyczy to bliskich mi osób. Zawsze kiedy dochodzi do wspólnego jedzenia próbuję za wszelką cenę nie zwracać na to uwagi, ale średnio mi to wychodzi
Czy macie podobny problem? Jeśli tak - jak sobie z nim radzicie?

-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Opisz co przy tym odczuwasz, bo to wygląda na nadwrażliwość na konkretne dźwięki.
-- 10 lipca 2016, o 17:23 --
Ja z nadwrażliwością miałem takie cyrki że myślałem że już zwariowałem
-- 10 lipca 2016, o 17:23 --
Ja z nadwrażliwością miałem takie cyrki że myślałem że już zwariowałem

Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
-
Odczuwam wściekłość, złość i agresję. Czytałem gdzieś o mało znanym i słabo opisanym schorzeniu-zjawisku zwanym "mizofonia" http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psycholo ... ycie/153dk Jestem święcie przekonany, że to objaw nerwicowy. W moim przypadku dotyczy to osób bliskich. Podejrzewam że wynika to z jakiejś niewyładowanej irytacji, złości w ich kierunku. Jak sobie z tym radzić? Bliscy wiedzą o problemie i czasem czują się sterroryzowani tym faktem 

-
Też chciałbym to zaakceptować ale jak??? Wiem na pewno że, kiedy mój kot chrupie przy jedzeniu to jest mi to obojętne, tak więc nie chodzi tu tylko o dźwięki. Tu chodzi o jakieś negatywne emocje (których widocznie nie mam w stosunku do kota) 

-
Masz rację - generalnie wiadomo że w nerwicy wszelkie zmysły są wyostrzone. Ja jednak upatruję jeszcze rozwiązanie tego problemu w jakichś zamierzchłych emocjach, które nie miały okazji z różnych powodów wyjść na światło dzienne. Mam na myśli jakieś negatywne emocje. Być może ta irytacja to próba ich uwolnienia. Nie mam pojęcia - to podpowiada mi instynkt domorosłego psychologa 

-
- Odważny i aktywny forumowicz
Amikalo to nadwrażliwość na dzwięki, często tak bywa.Uświadom sobie ze to tylko nerwica.Ja uporałam się z tym wsłuchując się w te odgłosy.Było ich wiele,ciąganie nosem,mlaskanie,głosno grajácy telewizor, pracująca maszyna za oknem itp.Teraz prawie nic nie robi na mnie wrazenia