Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Nagłe uczucie lęku bez powodu - też tak macie?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
morphifry
Zarejestrowany Użytkownik

21 listopada 2021, o 17:25

Hej, mam pytanie tak jak w tytule :)
Czy zdarza Wam się miewać takie nagłe, znienacka uczucie lęku albo lęku+smutku które pojawia się bez żadnych myśli, bez powodu?
Np. robicie coś, siedzicie, cokolwiek - i nagle taka fala lęku, którą ja czuję aż w brzuchu.
Wiem że to pewnie częsty objaw, ale ja mam tak wiele razy w ciągu dnia i to jest irytujące, bo jak staram się nie wkręcać w lękowe natrętne myśli, to i tak nerwica mi dowala taki lęk bez powodu, który psuje dobre albo neutralne samopoczucie
To taki ścisk trwający około 5 sekund
Żakuj1497

21 listopada 2021, o 17:59

Nie nerwica tylko umysł, mózg
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
Awatar użytkownika
Juliaaa78569
Dyżurny na forum Odważny VIP

21 listopada 2021, o 21:51

Miałam tak, czasem jeszcze mam i nie wyodrębniałabym tego pojedynczego objawu jakoś coś gorszego. Objaw nerwicy, po prostu i wiadomo jak należy go traktować.

Ale popatrz, że zawsze coś przyjdzie nawet w chwili spokoju. O to chodzi w całej nerwicy, o podtrzymywanie stanu lękowego. ZAWSZE będzie coś, co będzie nam przeszkadzać żeby iść dalej. Dlatego apeluję, żeby nerwicę traktować jako CAŁOŚĆ, a nie pojedyncze objawy :)
ania0704

21 listopada 2021, o 22:49

morphifry pisze:
21 listopada 2021, o 17:25
Hej, mam pytanie tak jak w tytule :)
Czy zdarza Wam się miewać takie nagłe, znienacka uczucie lęku albo lęku+smutku które pojawia się bez żadnych myśli, bez powodu?
Np. robicie coś, siedzicie, cokolwiek - i nagle taka fala lęku, którą ja czuję aż w brzuchu.
Wiem że to pewnie częsty objaw, ale ja mam tak wiele razy w ciągu dnia i to jest irytujące, bo jak staram się nie wkręcać w lękowe natrętne myśli, to i tak nerwica mi dowala taki lęk bez powodu, który psuje dobre albo neutralne samopoczucie
To taki ścisk trwający około 5 sekund
To typowy objaw nerwicy, też tak miałam kiedyś bardzo często... Ma za, zadanie ciagle wkręcać Cie w analizę żebyś nie zajmowala się innym życiem tylko ciagle wałkowała temat swoich obaw i utrzymywala lęk.
Awatar użytkownika
Megi.88

22 listopada 2021, o 05:33

Też tak mam miewałam kiedyś często siedzę gadam z kimś i nagle bach ściska żołądka minibatak paniki... Staram się to wtedy przeczekać robić dalej corobilam zazwyczaj mija ...czasami mam też lęk wolnoplynacy ale pomaga gdy kontynuuje co robię żeby nie zaczynać analizy by nie utwierdzać się że coś się dzieje tylko że poprostu to objaw nerwicy która próbuje zworicc moją uwagę
" I don't feel the way I used to
The sky is grey much more than it is blue
But I know one day I'll get through
And I'll take my place again
So I will try 
So I will try
...
If I would try
If I would try
....
There is no one for me to blame
'Cause I know the only thing in my way
Is me"
Gimbajo

22 listopada 2021, o 09:36

Nie mam nigdy bez powodu, zawsze wpada mi jakaś myśl nacechowana silnymi emocjami, i wtedy mam atak.
ODPOWIEDZ