Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
pixels
Zarejestrowany Użytkownik

31 marca 2014, o 09:17

Czy przy zasypianiu, w kompletnej ciszy, dźwięk robaczków grających, wiecie konik polny czy chrząszcz jaki - tak na wieczór słychać zazwyczaj za oknem u każdego - jest możliwy z powodu zbytniego wsłuchiwania się w ciszę?
Czy w ogóle wsłuchiwanie się w te ciszę może powodować, że ja słyszę jakieś dźwięki natrętne w głowie? Nigdy w ciągu dnia to się nie zdarza, i nie, nie mam w domu takich grajków :)
Lady_

31 marca 2014, o 16:09

A miewacie kłucie pod mostkiem , tak troszke niżej jak się kończy kość "mostkowa"? Tak, że przez chwile zakłuje i mija ?
pixels

31 marca 2014, o 19:23

Ja tak miałam kilka miesięcy i po gastroskopii okazało się że to stan zapalny żołądka. Ze stresu.
Także to mnie zmotywowało do pracy nad sobą... Oby to nie było to, ale o zdrowie warto dbać. To kłucie to bardzo charakterystyczne.
Jeśli dochodzi ścisk w tamtym miejscu lub po środku, przelewanie i dolegliwości gastryczne, warto zastanowić się nad gastroskopią.
Lady_

1 kwietnia 2014, o 22:52

Tylko najsmieszniejsze jest , ze mi nic po za tym nie jest :) Tez tak mialaś ?
Kurcze dzis na fitnessie oderwalam sie od rzeczywistości , zawiesiłam się i jak ta glupia chwile stałam w miejscu jakby mnie nie bylo ... Dziwne...
pixels

2 kwietnia 2014, o 06:04

nerwica jest naprawde złośliwa, ja np. raz przeczytałam, że objawem nerwicy jest autentyczna duszność i następnego dnia mnie w przypływie nerwów złapała. Nerwica potrafi różnie atakować organizm. Skoro nic innego nie masz, choć ja bardzo długo miałam same kłucia, ale od ścisków i nerwów żołądek nie wytrzymał niestety. Co nie znaczy, że tak może być u Ciebie.
eh, mnie za to wczoraj złapały jakieś zwały myśli na świętą noc, nie mogłam zasnąć, kręciłam się z godzinę.
każda nerwica to oddzielna historia, oddzielna, złośliwa historia :)
Lady_

2 kwietnia 2014, o 07:39

I kiedy postanowilas isc do lekarza z tymi kluciami? Bo jest to drazniace ale nie utrudnia zycia :) tzn nic po za tym mi nie jest tylko wkurza i powoduje "te mysli"... Oj masz racje nic nigdy tak zlosliwego mnie jesszcze nie dopadlo jak ta nerwica ...
pixels

2 kwietnia 2014, o 17:15

kiedyś o medycynie marzyłam, ale fizyka mnie przerosła :)
pewnego dnia bardzo mocno mnie kłuło - i kłuło kilka dobrych dni, charakterystyczny ból środek pod mostkiem lub lewa strona.
uwaga, nerwica się przydała - bo jak usłyszałam, od znajomego, że lekceważony ból, który może (ale nie musi) oznaczać wrzód/nadżerkę/stan zapalny, może pewnego dnia się skończyć krwotokiem wewnętrznym. Niestety ludzie ignorują to, a ze stanu zapalnego robi się nadżereczka a to już krok od wrzodku i krwawienia. Jak to usłyszałam, myk na gastro (badanie pod okiem kompetentnych specjalistów nfz - trwało 1 minute 28 sekund, nie bolało i nie było straszne, tak mówię to ja, osoba zlękniona wielu rzeczy :)
Tak mówię. Ale jeśli nie masz innych objawów, jak zgaga, przelewanie, wzdęcia, nie panikujmy. Ale obserwuj się. Czasem jak złesz cukier na pusty żołądek (zabójstwo dla żołądka) lub tłusto i cięzko można mieć tego dnia i następnego nieprzyjemności.
Nie nakręcaj się ,ale zastanów się czy oprócz kłucia coś jeszcze jest.
Może to skusi by się relaksować częściej i uspokajać. 10 wdechów przeponą plackiem na ziemi, raz dziennie jest super dla kręgosłupa i dla brzuszka :) pozdrawiam :)
Lady_

2 kwietnia 2014, o 19:10

Dzięki za info :) zapisze się do internisty , tak na wszelki wypadek . Na weekend jadę do słonecznej Hiszpanii , jak sie odstresuje a nie minie to pojde do lekarza w przyszłym tygodniu:)
Ja przez tą nerwicę w ciagu 2 miesięcy odwiedziłam tylu lekarzy , ilu przez całe swoje zycie nie odwiedziłam :D
pixels

2 kwietnia 2014, o 20:31

ej, Lady, przebijesz?
ja zaliczyłam reumatologa, neurologa, ortopedę, chirurga, onkologa, laryngologa, gastrologa (i tylko dwaj ostatni coś wykryli :) )
jak wchodzę do swej przychodni, lekarze się chowają :P
Lady_

2 kwietnia 2014, o 23:38

Doooobra ... Internista , laryngolog, gastrolog, proktolog, alrgolog , ginekolog i usg jamy brzusznej :D z czego laryngolog to z powodu anginy , alergolog bo laryngolog wyslal bo to alergiczne iiii gastrolog potwierdzil mi IBS :) hahaha zapomnialam o psychiatrze :) dzizas jak to tak czytam to sama do siebie i z siebie sie smieje ... :D
pixels

3 kwietnia 2014, o 05:08

IBS? Ej, to kłucia masz uzasadnione ja też mam IBS :)
ja tyle badań już miałam, dziwnie brzmiących, że nie będę wypisywać i też mi się chcę śmiać :)
ale ja rozszalałam się tak z tym, odkąd widziałam powolną śmierć mojego dziadka, który w okropnych warunkach umierał, nie kontaktując, sparaliżowany w połowie po udarze.
niezbyt dbał o zdrowie. może uraz.
Lady_

3 kwietnia 2014, o 08:25

Może troche uzasadnione ale nigdy tak wysoko nie kłuło ;) ta nieszczęsna gastroskopia już mi się dziś sniła :)
No to w podobnych warunkach się mi nerwica ujawniła ... Mi przy chorobie i śmierci babci ... Babcia nagle okazało się , że ma guza wnęki wątroby ... Wszytsko trwało miesiac i mnie zdarzyło załatwić :/
Direct

5 kwietnia 2014, o 16:39

Ratujcie !! Mam okropne uczucie jak bym nie pamietał niczego co robilem wczesniej.. jakby wiem ze robilem to i to ale jakbym nie odcuzwał tego.. Czuje jak bym sie przeniosl w czasie do tej 16 38 teraz.. jak by nie bylo przesżłosci.. Pomocy!!
Wojciech
Odburzony Wolontariusz Forum

5 kwietnia 2014, o 16:49

Rany czlowieku zrelaksuj sie troche. Czlowiek nigdy nie pamieta kazdej chwili a ty obecnie sie po protsu nakrecasz. Im bardziej w strachu bedziesz probowal sobie cos przypominac tym mniej bedziesz pamietal. Ty masz nerwice zrozum w koncu ze czlowiek moze sie w niej czuc tak dziwnie a zeby sie z tego wyleczyc nie mozna z tego powodu wpadac w panike.
Nerwicowiec - Ten typ tak ma.
http://www.imtech.com.pl
Direct

5 kwietnia 2014, o 17:00

wiem ze mam nerwice.. Ale takie cos mam pierwszy raz a nerwice mam od ponad roku..

-- 5 kwietnia 2014, o 17:00 --
i znowu jakby te pol godizny na nie wiem czym mi przesłzy.. nie wiem! cos ie ze mna dzieje..
ODPOWIEDZ