Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
sloneczko92
- Zarejestrowany Użytkownik
11 stycznia 2016, o 22:33
Hej mam pytanie

Mam cos takiego ze teraz leze na lozku i mam takie wyoabrazenie ze jak ja no pojde jutro do cioci jak swiat jest taki przerazajacy wielki i napewno cos sie stanie, kurcze do konca nie moge tego opisac ale chyba mnie derealizacja zlapala tak ? Tez mam takie cos czesto ze jest ok i nagle taks obcisc siebie xzy to ja tu jestem itd
-
Adela
11 stycznia 2016, o 23:09
Jedyne co ci moge poradzic słoneczko to:
Nie wchodz w analize...zajmij mysli czyms innym.
Jesli sie cofasz, to tylko po to zeby wziac rozbieg.
Nerwica jest jak nieproszony gosc.
Nie poswiecaj mu uwagi a szybko sobie pojdzie.
-
justka
12 stycznia 2016, o 07:09
Pomóżcie,doradźcie.kilka dni mam drzenie ciała takie jakieś rozdygotanie w środku do tego trzyma mnie lek.jakos nie umiem sobie z tym poradzić mimo tego ze obajw nie jest mi obcy.probuje ignorować ale ciężko bo czuje jakby ktos mną bujal.wczoraj wzięłam na noc lyzeczke hydroksyzyny żeby się rozluźnić ale to drzenie nadal jest. Juz sama nie wiem jak to ugryź.fakt ostatnio miałam troche nerwów.mozliwe ze to stres ze mnie wychodzi i tak się czuje czy to po prostu siedzi w mojej glowie?pomóżcie bo chyba oszaleje.a ostatnie 3tyg byly takie super obajwy minimalne a teraz na nowo:(
-
sloneczko92
12 stycznia 2016, o 08:41
Adela pisze:Jedyne co ci moge poradzic słoneczko to:
Nie wchodz w analize...zajmij mysli czyms innym.
No probuje, ale kurcze obecnie nie mam pracy i jest ciezko... siedze w domu... wychodze z kolezanka gdzies ktos przyjdzie i wgl nie jest tak zle ale tk jie to samo... mysle ze jakbym miala jakas prace to by bylo inaczej zajela bym mysli
-
martusia1979
- Odburzony i pomocny użytkownik
12 stycznia 2016, o 11:49
justka pisze:Pomóżcie,doradźcie.kilka dni mam drzenie ciała takie jakieś rozdygotanie w środku do tego trzyma mnie lek.jakos nie umiem sobie z tym poradzić mimo tego ze obajw nie jest mi obcy.probuje ignorować ale ciężko bo czuje jakby ktos mną bujal.wczoraj wzięłam na noc lyzeczke hydroksyzyny żeby się rozluźnić ale to drzenie nadal jest. Juz sama nie wiem jak to ugryź.fakt ostatnio miałam troche nerwów.mozliwe ze to stres ze mnie wychodzi i tak się czuje czy to po prostu siedzi w mojej glowie?pomóżcie bo chyba oszaleje.a ostatnie 3tyg byly takie super obajwy minimalne a teraz na nowo:(
myślę, że to co opisujesz te wewnętrzne drżenie to po prostu ze stresu , takie roztrzesienie- rozdygotanie w środku( bardzo dziwne i dla mnie nieprzyjemne uczucie nie znosiłam tego) mi czasami dochodziło drżenie rąk nie wiem czy tyteż tak masz ?...ale to się wywodzi po prostu z lęku. Im bardziej to obserwujesz tym bardziej sie nakrecasz i nadajesz temu jeszcze wiekszego znaczenia. I tak to się bierze z twojej głowy!
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
papryczka78
12 stycznia 2016, o 11:59
justka pisze:Pomóżcie,doradźcie.kilka dni mam drzenie ciała takie jakieś rozdygotanie w środku do tego trzyma mnie lek.jakos nie umiem sobie z tym poradzić mimo tego ze obajw nie jest mi obcy.probuje ignorować ale ciężko bo czuje jakby ktos mną bujal.wczoraj wzięłam na noc lyzeczke hydroksyzyny żeby się rozluźnić ale to drzenie nadal jest. Juz sama nie wiem jak to ugryź.fakt ostatnio miałam troche nerwów.mozliwe ze to stres ze mnie wychodzi i tak się czuje czy to po prostu siedzi w mojej glowie?pomóżcie bo chyba oszaleje.a ostatnie 3tyg byly takie super obajwy minimalne a teraz na nowo:(
Ja to mam, takie rozdygotanie, drżenie, trzęsienie ramion, barków, głowy, rąk, nóg, dygot serca, czuję się czasem jak kamerton, taki stały lub częsty dygot właściwie nie wiadomo czego wewnątrz co przekłada się na drżenie widoczne na zewnątrz.
Koleżanki i koledzy forumowi mówią że to stres i lęk. I trzeba im zacząć wierzyć.
-
martusia1979
12 stycznia 2016, o 12:03
dokładnie tak....ja to jeszcze porównywałam do trzesącej się galaretki

strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
Aramis
12 stycznia 2016, o 12:07
Dwie wątpliwości na dziś
pierwsza -> dalej mam dd, ale nie czuję lęku, takiego fizycznego. nigdzie na forum nie mogę znaleźć o tym. nie mam ataków paniki itd. Mimo to czasem ciężko mi wytrzymać, myślę o śmierci itd.
Ciężko mi znaleźć wytłumaczenie na to. Wiem, że analiza ( w tym przypadku czy to nie jakaś choroba jednak ) to dalej lęk, ale jakoś tak mi dziwnie.
druga -> jak mam polepszenie to czujędobry nastrój, energię, siłę -> żyję normalnie, śmieję się, żartuję kupię sobie jakiś ciuch albo coś. od razu analiza czy to nie ChAD.
-
Reepoman
12 stycznia 2016, o 12:10
Aramis odsłuchiwałeś nagrań DivoVica? Tam było to wszystko omówione. Moje posty poczytaj bo ja też miałem tak, że nie odczuwałem lęku.
-
Aramis
12 stycznia 2016, o 12:11
Muszę dziś jeszcze raz bo wcześniej skupiałem się na lękach wyłącznie

-
Reepoman
12 stycznia 2016, o 12:13
musisz na spokojnie podejść do nagrań i odsłuchać je z uwagą i przyjąć wszystkie wiadomości jakie są tam zawarte:) Na pewno wyjaśnią Twoje obawy, wątpliwości:)
-
sloneczko92
12 stycznia 2016, o 20:27
Czesc Wam

chcialabys sie zapytac, dostac pewne wskazowki jak sobie mam poradzic z atakiem paniki w takiej sytuacji jaka mialam dzis... czekalam na autobus bylam sama nikogo wokol i nagle zaszlo slonce i wg taka nijaka pogoda... no i w pewnym momencie myslalam ze mnie zaraz beda zbierac z asfaltu... dostalam tak ataku strasznego... bylo mi ciemno przed oczami, odrealnienie megaa, uczucie ze zaraz sie cos stanie, zawroty glowy... chec ucieczki nie wiem gdzie... w domu jak dostaje ataku to inaczej czuje sie bezpieczniej, ktos jest a w takiej sytuacji to nie wiem co robic jak sie uspokoic sama nikogo wokol...
-
papryczka78
12 stycznia 2016, o 21:50
Słoneczko, ataku paniki chyba świadomie nie da się przerwać, za duża doza lęku i wyrzut hormonów, wydaje mi się że trzeba przeczekać aż pójdzie sobie. Mnie jak łapał taki atak poza domem to siadałam na ławeczce lub stawałam przed witryną sklepową tyłem do ludzi i czekałam aż przejdzie. W momencie ataku nic więcej nie dałam rady zrobić, dopiero jak mijał mogłam zacząć się uspokajać.
-
Joannaw27
12 stycznia 2016, o 22:07
Słoneczko przy ataku tak naprawdę nic zrobić nie możesz, to trzeba przeczekać i pozwolić aby to przeplynelo, nie można w żadnym wypadku się bać bo stan się pogorszy, wiem bo sama tak miałam, jeśli znów ten atak będzie to staraj się zachować spokój i przede wszystkim nie bać się ze coś ci się stanie bo będzie gorzej ,mów sobie ze to tylko nerwica która nic ci nie zrobi, powinno szybko minąć, atak paniki to nic innego jak wyzucenie emocji które się z kumulowaly to musi mieć ujście dlatego tsk się to objawia, to obrona organizmu na stres emocje, ale to ci krzywdy nie zrobi.
COCO JUMBO I DO PRZODU
-
CHANEL
12 stycznia 2016, o 22:09
Witam, od 3 dni mam silne zawroty głowy, ze trudno utrzymać równowagę, w łóżku jak leżę wszystko się kręci.
Czy nerwica może dawać aż takie objawy? Mieliście może podobnie?