Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
tymbark92
Zarejestrowany Użytkownik

7 stycznia 2016, o 12:56

Nie wiem czy powinienem robic ta probe tezyczkowa? Czy cos sie stanie jesli bym przeoczyl to i nie zrobil tej proby jakies powiklania :| ? Sam nie wiem
papryczka78

7 stycznia 2016, o 13:09

Ja coś tak ostatnio czułam że chyba mam tą tężyczkę i dlatego poszłam. Czy coś się stanie jak nie zrobisz próby? Nie wiem, może to zależy od przyczyny tężyczki- jeśli jest wynikiem hiperwentylacji to wystarczy się nie hiper wentylować ale jeśli zależy od poziomu witaminy d czy magnezu to warto by było suplementować się pod okiem lekarza.
Neurolog u której byłam powiedziała wyraźnie że groźne choroby neurologiczne mogą nie wyjść w badaniu tomografem (wczesne stadium, nie widać jeszcze zmian w mózgu) ale w badaniu zwykłym neurologicznym wczesne stadium zawsze wyjdzie.
Tymbark ty byłeś u neurologa w ogóle?
Awatar użytkownika
tymbark92

7 stycznia 2016, o 13:12

W badaniu zwyklym neurologicznym tzn? Jakie badanie masz na mysli ? Takie podstawowe stukanie mloteczkiem itp ? Mialem to robione. Stoje z zamknietymi oczami na jednej nodze chwieje sie ale ustoje. Badanie MR glowy tez mialem, krew badalem.

-- 7 stycznia 2016, o 13:12 --
I faktycznie mam bardzo niski poziom D witaminy i suplementuje ja ale ciezko mi to idzie, czekam na wiecej slonca i bede sie opalal jak glupi.

CO Z TA TEZYCZKA? jakie to ma objawy ? mi nic nie mrowieje tylko kluje wszedzie, miesnie skaczą i czasami rusze jakas czescia ciala
papryczka78

7 stycznia 2016, o 13:21

Tak, zwykłe badania młoteczkiem i inne ( np. dotknij nosa), wykonywane w gabinecie neurologa.
Skoro wszystkie badania masz ok, to SIĘ JUŻ NIE DOSZUKUJ! Możliwe że oprócz nerwicy którą masz na pewno, masz też tężyczkę.
U mnie objawy są zmienne, jedne występują do dziś inne zniknęły inne występują sporadycznie.
Nadal są codziennie: drżenie rąk i ciała, słabość mięśni, kołatanie serca
Sporadycznie są: Skurcze, kurcze, drgania mięśni, ruchy mimowolne
Znikły: drętwienia, mrowienia.
Objawy tężyczki:
"Objawy psychiczne: wzmożona pobudliwość nerwowa, duszność spoczynkowa, niepokój, lęk, obniżenie nastroju, bezsenność, ogólne osłabienie, stałe uczucie zmęczenia, zasłabnięcia napadowe, trudności w koncentracji uwagi, drażliwość, zaburzenia pamięci, wady wymowy np.: zacinanie się. Wymieniając objawy psychiczne występujące w przebiegu tężyczki warto wspomnieć o lęku napadowym, zwanym inaczej napadami paniki.

Objawy narządowe : kurcze mięśni – przeważnie łydek i stóp, drętwienia i mrowienia kończyn górnych i dolnych – szczególnie palców rąk, bóle i zawroty głowy, nadmierna potliwość, ziębnięcie i zsinienie kończyn, kłucie i pobolewanie w okolicy serca, skurcze oskrzeli, bóle opasujące w klatce piersiowej i jamie brzusznej, ucisk w nadbrzuszu, uczucie ciała obcego w gardle „kula histeryczna”, drżenia rąk i całego ciała, bóle mięśniowe, drętwienia twarzy i języka, ruchy pląsawicze, objawy pozapiramidowe."*
*ze strony www
Awatar użytkownika
tymbark92

7 stycznia 2016, o 13:31

nie wiem czy ta tezyczke mam ja tam zejde w tym gabinecie przy takich badaniach jeszcze nienawidze tego uczucia mrowienia/dretwienia a tam by bylo 10min bleaaaahhhhhh

sile w rekach mam normalnie raczej, prowadze samochod nie czuje zmian, kierownica lata luzno, 4kg ciezarek tez bez oporow podnosze nic sie nie dzieje, mrowienia dretwienia nie mam, dusznosci napadow paniki tez nigdy nie mialem mam tzw. lek wolnoplynacy, wad wymowy brak, z sercem nic mi sie raczej nie dzieje czasami walilo ale tak to nic no i kluje mnie wszedzie
papryczka78

7 stycznia 2016, o 13:37

Nie taki diabeł straszny to badanie:)
Łykaj magnez z B6 i witaminę D3 w maks. dawkach i zobaczysz czy objawy schodzą.
Awatar użytkownika
tymbark92

8 stycznia 2016, o 10:37

Ktos tu sie jeszcze o tej tezyczce wypowie? Normalnie ruszam sie sam jak glupi... nie mam dretwienia, mrowienia, bóli, nic z sercem sie nie dzieje, bolesnych kurczy tez nie mam - mam za to 3 podstawowe objawy : miesnie same skaczą, ruchy mimowolne i kluje mnie wszedzie. ale te ruchy mimowolne to mam tez np jako odruch ze np spada dlugopis kolo mnie to ja wykonuje automatycznie ruch zeby go zlapac ale taki drobny jak zawsze wczoraj podczas zasypiania tak ruszylem nogą ze az sie przestraszylem, stalo sie to w takim pół-śnie dzies nagle mna telepnęło pierwszy raz cos takiego mialem zeby mocniej to sie działo, dzis jak sie obudzilem lezalem to tez sie ruszalem co jakis czas sam nie wiem co jest :|
papryczka78

8 stycznia 2016, o 11:59

tymbark92 pisze:jako odruch ze np spada dlugopis kolo mnie to ja wykonuje automatycznie ruch zeby go zlapac ale taki drobny jak zawsze wczoraj podczas zasypiania tak ruszylem nogą ze az sie przestraszylem, stalo sie to w takim pół-śnie dzies nagle mna telepnęło pierwszy raz cos takiego mialem zeby mocniej to sie działo
Co do ruchu aby złapać lecący długopis to normalne, ja też to robię kiedy zauważam coś nagle upadającego koło mnie. To żaden ruch mimowlny w sensie chorobowym, fizjologiczna reakcja jak np. uchylenie głowy jeśli zauważasz w ułamku sekundy że cos leci w twoim kierunku, ciało się broni przed dostaniem w łeb np. cegłą:)
Co do wstrząsu ciała w trakcie zasypiania to nic innego jak wstrząs miokloniczny występujący w pół-jawie pół-śnie, gdy jesteśmy w fazie zasypiania to oddech zwalnia, a mózg myśli że ciało umiera i wysyła nam sygnał (skurcz mięśni) żeby ciało pobudzić.
Adela

8 stycznia 2016, o 21:07

Tymbark cofnij sie do strony 212 w tym watku, pisalam tam o tezyczce
Jesli sie cofasz, to tylko po to zeby wziac rozbieg.

Nerwica jest jak nieproszony gosc.
Nie poswiecaj mu uwagi a szybko sobie pojdzie.
Awatar użytkownika
justka

10 stycznia 2016, o 10:26

Kochani takie pytanko otóż od,jakiś 3 dni wrócił mi objaw z przed roku czyli drzenie mięśni,które nie wiem dlaczego ale napawa mnie lekiem.wtedy przeszlo po kilku mc i nawet o tym zapomniałam.a teraz nie mogę sie go jakos pozbyć dopuszczam ignoruje itp.ale to potęguje wieksza mocą nie wiem czy to jakiś rodzaj "testu"?doradzi ktos cos?
Awatar użytkownika
Joannaw27
Odburzony i pomocny użytkownik

10 stycznia 2016, o 11:54

Myślę że jednak do końca justka nie akceptujesz tego i się boisz dlatego jak piszesz napawa cie to lękiem, i ten objaw nie ustępuje, nie bój się tego drżenia mięśni, powiedz sobie ze to od nerwicy zaakceptuj to, przejdzie zobaczysz
COCO JUMBO I DO PRZODU
majcyk1909

10 stycznia 2016, o 15:33

Justka skoro wrócił to olej go i sam sobie pójdzie. Na dodatek zmień sposób odżywania, zajmij się dowolną aktywnością fizyczną i przedewszystkim sen, podstawa jest żeby się wysypiać, bo u mnie drzenie mieśni własnię pojawiło się przez mała ilość snu i lęki..
agi

11 stycznia 2016, o 01:38

Hej :) Z racji na tytuł wątku pozwalam sobie napisać post,chyba najbardziej tutaj pasuje.
Mam rozpoznane zaburzenia lękowe oraz depresje.Wykonałam wiele badań ,wyniki pozytywne,z wyjątkiem wahań tsh i wykrycia astmy oskrzelowej.Mój lekarz uważa ,że to ze względu na nerwy nie mogę złapać głębokiego oddechu i stąd taki wynik spirometrii.Dodaj jeszcze,że samo badanie było dla mnie męką,nie mogłam go wykonać,nie starczało mi powietrza,aby do końca je wydmuchać.Wynik wskazuje na minimalne odstępstwa od normy,jednak dostałam sterydy...Nie wiem już co robić.Ktoś miał podobną sytuację?

pozdrawiam ciepło
kataryna86

11 stycznia 2016, o 07:10

Ludzie co wy z tą tężyczką. W zeszłym roku wylądowałam na SOR z powodu głowy. Pani neurolog zdiagnozowała u mnie tężyczkę po próbie chwostka czy jak tam, ale dla mnie to jest totalna bzdura, czasami mięśnie drżą czasami nie i tyle....
https://www.youtube.com/watch?v=sDKhOgc9Xq0
Awatar użytkownika
Joannaw27
Odburzony i pomocny użytkownik

11 stycznia 2016, o 07:28

Kurcze czemu z rana przy nerwicy człowiek się czuje najgorzej? Przynajmniej ja tak mam i cholera nie mogę się pozbyć lęku bycia samą w domu, może ktoś coś jakieś rady da?
COCO JUMBO I DO PRZODU
ODPOWIEDZ