Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
sloneczko92
Zarejestrowany Użytkownik

6 sierpnia 2015, o 09:06

Cześć ;) chce sie teraz z Wami podzielić tym co mi powiedziała wczoraj pani psycholog... Otóż ostatnio martwie sie o to serce że moge dostac zawału i wgl... i chciałam sie o tym coś dowiedzieć i z jednej strony mnie uspokoiła a z drugiej wystraszyła... powiedziała mi owszem ze by dostac zawału trzeba mieć miażdżyce albo początki chociaż... ( dodam, że ja mam wyniki wszystkie super... cholesterol i wg ) ale zapytałam ją czy od stresu tez sie może coś z sercem stać a Ona mi powiedziała, że można dostać tez zawału bo wtedy jakos serce przestaje pompowac krew i ze zyły same sie zatykają... ale powiedziała ze takich przypadków jest bardzo mało... i poprostu jestem od wczoraj przerażona !! ;((

jeszcze jej zapytałam ogólnie czy od nerwicy coś się moze stać... i mi powiedziała ze zanotowno ze od 1876 ( nwm czy nie pomyliłam ale 18.. ileś tam ) zmarło na nerwicy 3 osoby które były zdrowe...
Awatar użytkownika
Gocha079

6 sierpnia 2015, o 12:16

I to jest najlepsza odpowiedź na te wątpliwości: ani od strachu, ani nawet od ataku paniki nie da się umrzeć. Mówią tak wszyscy lekarze. Wczoraj wklepałam fragment z Borwina Bandelowa "Nie bój się lęku" (borwin-bandelow-nie-boj-sie-leku-t6586.html), to jest lekarz, on też utwierdza, że nie można z tego powodu umrzeć. Ktoś na dziale Książki wrzucił też linka:
http://s350011737.domenaklienta.pl/KW.pdf . Moim zdaniem bardzo pomocna pozycja :-) Trzymaj się, nic się nie stanie złego.
Odwaga to robienie tego, czego boisz się zrobić. Nie można mówić o odwadze, w przypadku, gdy nie jesteś przestraszony.
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 12:20

O dziękuję napewno przeczytam ;)
ja tez własnie zawsze wiedziałam czytałam ze od lęku nie może nic się stac...
ale przestraszyłam się tego najbardziej że od stresu można dostać zawału... a ja mam ciągły lęk wolnopłynący i caly czas jestem w strachu...
Awatar użytkownika
Gocha079

6 sierpnia 2015, o 12:29

Ja też mam lęk uogólniony, czyli wolnopłynący strach. I objawy. Ale ja się już zaparłam, wydaje mi się, że przestałam się bać tych moich objawów. Bo one są dla mnie najgorszą zmorą. Trzymają mnie non stop. I co z tego, mówię sobie :-) Mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła nazwać się Odburzonym Użytkownikiem :-) Tak, jak i Ty!!!!
Odwaga to robienie tego, czego boisz się zrobić. Nie można mówić o odwadze, w przypadku, gdy nie jesteś przestraszony.
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 13:01

Ojjj jesteś silna bardzo ;) najważniejsza jest wiara ;) miejmy nadzieję ze będzie dobrze i każdy z nas sobie poradzi z tym dziadostwem !
Awatar użytkownika
Gocha079

6 sierpnia 2015, o 13:39

Pewnie, że sobie poradzimy. Ja już się tyle naczytałam o tej francy i mechanizmach, że już nic innego mi nie pozostaje, jak tylko zacząć wcielać to wszystko w życie. Silna właśnie nie jestem :-) Ale podjęłam decyzje o odburzeniu. Wiem, że nie ma innej drogi, bo tak pokazuje doświadczenie tych wszystkich osób, które z tego wyszły. Poza tym, po jakiejś tam porcji wiedzy, dopiero niedawno i uwierzyłam, że to tylko nerwica, że nic mi się nie stanie, i postanowiłam pożegnać wątpliwości i po prostu działać we właściwym kierunku. Ponadto zrozumiałam, że te moje lękowe ścieżki w mózgu są tak na prawdę autostradami!!!! I teraz, aby odwrócić lękowy trend, który przecież powstaje bardzo szybko, trzeba 10-razy więcej czasu. I daję go sobie :-)
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 13:59

Właśnie mi się też wydaje, że ja mam za mało wiedzy na ten temat troche...Nieraz czytałam dużo a nieraz nie mogłam sie nawet na tym skupić bo od razu dostawałam paniki i wgl ;/ a pomogły Ci tez nagrania napewno nie ? bo ja zauważyłam że jak na razie coś kolwiek mi pomogły wiem że nie jestem z tym sama i nieraz jak słuchałam nagrania to sie czułam przez ta chwile lepiej ;)
ale ja mam jeszcze tak, że np jak teraz sie boje ze mg dostac zawału od stresu przy zdrowym sercu jak mi powiedziała to boje sie nawet o tym poczytac i od wczoraj mi sie juz ciezko oddycha... szybko mi bije serce ;/ ja jestem chyba jeszcze na dłuzej drodze niz Ty...
Awatar użytkownika
stokrotka89

6 sierpnia 2015, o 14:06

Słoneczko pomysl jak zdrowemu człowiekowi moze sie cos stać? Rozumiem ze sie boisz bo na początku sama tez miałam obawy o serce i milion myśli w głowie, ale skoro wyniki sa dobre to trzeba w nie uwierzyć.co do zawału od stresu to wydaje mi sie ze moze go dostać osoba, która prowadzi niehigieniczny tryb życia.ale Ty sie tym nie przejmuj.bo masz nerwice.

-- 6 sierpnia 2015, o 13:06 --
Słoneczko pomysl jak zdrowemu człowiekowi moze sie cos stać? Rozumiem ze sie boisz bo na początku sama tez miałam obawy o serce i milion myśli w głowie, ale skoro wyniki sa dobre to trzeba w nie uwierzyć.co do zawału od stresu to wydaje mi sie ze moze go dostać osoba, która prowadzi niehigieniczny tryb życia.ale Ty sie tym nie przejmuj.bo masz nerwice.
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 14:16

No też sobie to tak tłumacze, na chwile się uspokoje ale zaraz jest od nowa to samo... sama sobie to musze wbić do głowy
Awatar użytkownika
stokrotka89

6 sierpnia 2015, o 14:19

Przede wszystkim zaakceptuj to ze masz nerwice i te wszystkie objawy i obawy wlasnie wynikają z tego.co do serca to w te upały tez moze bić szybciej, ale to wszystko jest normalne:)
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 14:28

No musze się wziaść za siebie ;)
Oj te upały naprawde dają w kość... ;/
Awatar użytkownika
Gocha079

6 sierpnia 2015, o 14:38

Nie ważne, jak daleko, Słoneczko, ważne że w drodze do odburzenia :-) Ja właśnie zaczęłam świadomie czytać o nerwicy wszystko, co z tym związane. I wiesz, jak milion razy coś przeczytasz, a później gdy stu Użytkowników Ci to powtórzy, to w końcu uwierzysz :-) To jest proces. Dlatego Chłopaki mówią, aby dać sobie czas. Co jest cholerne trudne w nerwicy, bo wszyscy jesteśmy niecierpliwi. Normalne. Ja odsłuchałam wszystkie nagrania, nawet po kilka razy, i powiem szczerze, że polecam tą metodę. Bo z każdym odsłuchaniem zwracałam uwagę na inny element. Bo też i każdego dnia byłąm w innym miejscu, miałam inne myśli, odczucia, wrażenia i objawy. Teraz ogarniam to jakoś całościowo. Ale jeszcze raz powtórzę: czas jest kluczowy. Tak jak i inne kwestie oczywiście, typu: porzuć wątpliwości. Wiesz, gdy uwierzysz, że to nerwica, a nie choroba, do tego ciężka i nierozpoznana, to naprawdę jest prościej. Bo wszystko, co musisz zrobić, to "trwać". Hew ostatnio zapodał takie zdanie na FB, aby oswoić się ze sobą w pozycji stojącej, siedzącej i leżącej. I to jest wyzwanie na początek :-) !!!
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 15:10

Właśnie i wezmę przykład z Ciebie ;) bo wiesz ja niby wiem na czym to polega wszystko ale własnie wydaje mi się że mało bo cały czas jestem rożdrażniona tym i mówie sobie " ja mało wiem o tej nerwicy i zła na to jestem. Tak to mnie też drażniło, że niby stosowałam sie do ich rad a nie działo i sie wkurzałam, ale myśle właśnie że jak damy sobie czas to kiedyś powiemy sobie że było to bardzo proste ;) i naprawde to forum jest super ! naprawde Wasze wpisy dużo pomagają ;)
Dziękuje Wam za wsparcie ;)
Awatar użytkownika
Gocha079

6 sierpnia 2015, o 15:28

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają tyle czasu, albo sił, aby czytać i mieć gruntowną wiedzę. Ale powiem Ci, że teraz ja to widzę, po naprawdę solidnej partii lektur i poświęconego na to czasu, że to co jest na tym Forum, ta różnorodnej postaci treść o zaburzeniu, to w zasadzie jest wszystko. Wszyscy, czy to psychoanalitycy, psycholodzy, psychiatrzy etc., piszący o nerwicy w zasadzie piszą to samo, choć innym językiem, i o tym samym. Więc możesz, jeśli nie masz czasu, albo siły, darować sobie inne pozycje i skupić się tylko na tym, co umieszczone jest na Forum. Tylko solidnie to przyswoić. Wbić to do głowy. Później zacząć stosować. No a później, to wiesz..... :-) Życie wolnym :-)
sloneczko92

6 sierpnia 2015, o 15:38

No masz racje ;) ale moja psycholog mnie akurat wystraszyła...
a mozesz mi polecic cos dobrego ? jakas ksiazke? strone internetowa ;)
ODPOWIEDZ