Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Divin
- Administrator
19 lipca 2015, o 11:35
Stokrotka,
Nie można, bo przy nerwicy jesteś w reakcji walcz-uciekaj i to jest reakcja bojowa. Zastanów się na spokojnie: czy sarna która się boi drapieżnika i przed nim ucieka lub walczy mdleje? No nie, bo organizm jej na to nie pozwoli, bo gdyby pozwolił to by zginął, a nasz umysł ma potężną chęć przetrwania. Wręcz potrzebę i to zawsze stawia na pierwszym miejscu. Te mechanizmy są wręcz instynktowne. Więc spokojnie, nie zemdlejesz.

'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
-
mateuszmateusz
- Zarejestrowany Użytkownik
19 lipca 2015, o 11:37
a wymiotować można od nerwicy ? ! Analogicznie do przykładu z sarną dlaczego mdlenie nie a wymioty , bóle brzucha tak?
-
Divin
- Administrator
19 lipca 2015, o 11:41
Bo wymioty i bóle brzucha są reakcjami organizmu na napięcia i lękowe eskalacje. To wyrzuty adrenaliny, a mdlenie to odwrotność, to poddanie się. Umysł się sam z siebie nigdy nie podda. Ludzie mdleją od słabości, gorąca itp. A nie od mechanizmów obronnych.

Odburzony
Konsultacja Skype
-
stokrotka89
19 lipca 2015, o 11:55
Dzieki Divin za wytłumaczenie i przykład:)
-- 19 lipca 2015, o 10:55 --
Dzieki Divin za wytłumaczenie i przykład:)
-
Divin
- Administrator
19 lipca 2015, o 12:11
Proszę bardzo

Odburzony
Konsultacja Skype
-
kolorowa
19 lipca 2015, o 15:56
mateuszmateusz pisze:a wymiotować można od nerwicy ? ! Analogicznie do przykładu z sarną dlaczego mdlenie nie a wymioty , bóle brzucha tak?
Ja mam fazy z wymiotami i bólem żołądka.....
-
zaburzony86
19 lipca 2015, o 23:14
Ja przez 15 lat z różnym natężeniem nerwicy nigdy nie zemdlałem, choć nie raz i nie dwa wydawało mi się, że jestem tuż tuż, o włos dosłownie

-
martusia1979
- Odburzony i pomocny użytkownik
20 lipca 2015, o 15:07
zaburziny 86 dobrze wiedziec takie posty pomagaja i upewniaja!
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
sloneczko92
20 lipca 2015, o 21:18
Nie mam już sił...
Już nie wiem co mam robić... Mam ciągły lęk, to uczucie. odrealnienie... jak ide to wydaje mi sie ze zamkne oczy przewróce sie i juz po mnie ;( mam ataki paniki...
a to mnie dobija ze jak miaałam objawy fizyczne to bardziej umiałam zrozumieć ze to nerwica a poprostu z tymi objawami nie mg sie pogodzic i mysle non stop ze to moze juz koniec ze naprawde mi cos jest... nie moge to uwierzyc ze aż takie objawy mg miec;/
-
martusia1979
- Odburzony i pomocny użytkownik
20 lipca 2015, o 21:43
to ja tez cos napisze pierwszy chyba raz z takimi watpliwosciami.
Teraz tak mnie wzielo nie wiem czy to moze byc od zmeczenia ale jakos tak dziwnie sie czuje ,glowa pelna ciezka,uciski w glowie, przezchwile trzesly mi sie nogi, oczy wrazliwe jakby mi mialy zaraz zajsc mgla,jak sie poruszam to czuje takie jakbym to nie ja ,jakbym miala zaraz upasc, szyja ciezka spieta ale nie wiem co ciezsze szyja czy glowa jakby glowa mi miala zaraz odpasc , az mi sie niedobrze robi,podchodzac do kuchenki mam wrazenie jak bym miala do niej nie dojsc jakbym szla nie w swojej kuchni... czy to nerwica czy dd? dodam ze dzisiaj mialam intensywny dzien i pare dni mialam stresujace mozliwe ze to odreagowanie..?
-- 20 lipca 2015, o 21:39 --
do tego przyszedl odrazu lek poniewaz jest to co mnie troche nie pokoi bo czuje sie inaczej niz zwylke w nerwicy. Jakbym wiedziala ze to np.dd to dalabym sobie spokoj i to akceptowala ale musze miec pewnosc poniewaz pomimo objawow jakie piszecie kazdny z nas moze dd opisywac inaczej i nie zabardzo mam pewnosc ze to dd te dziwne uczucie wlasnie mnie zainteresowalao , a zawsze borykalam sie z tym czy to silniejsza nerwica czy objawy dd? Wiem ,ze pare dolegliwosci ktore opisalam wiaza sie z nerwica ale ta glowa i oczy tak dziwnie sie maja moze to napiecie ...
strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
elala73
21 lipca 2015, o 03:02
ja też mam pytanie z cyklu , czy Wy też?

Otóż zauważyłam ,że schemat z atakami lęku powtarza się . W dzień ok południa robi mi się tak błogo i robię sobie drzemkę ok 1,5 -2h a wieczorem zaczyna się stan lękowy , nasilony ok 3 . Teraz te stany mam co jakieś parę tygodni .
-
kolorowa
21 lipca 2015, o 08:16
Ja rano zawsze wstaje przygnębiona i do tego jest ucisk w klatce piersiowej i lęk.pozniej ciut lepiej.ale ppranki koszmarne
-
sloneczko92
21 lipca 2015, o 09:01
a ja mam tak że czasami sie budze w nocy z takim też lękiem, z przekonaniem ze to juz koniec... nie umiem nad tym zapanowac bo jest to tak prawdziwe uczucie... dzis n tak sie obudziłam o 2... i nie spałam chwile... i nie mogłam sobie miejsca znaleść... juz nie mam sił...
-
kolorowa
21 lipca 2015, o 09:06
sloneczko92 pisze:a ja mam tak że czasami sie budze w nocy z takim też lękiem, z przekonaniem ze to juz koniec... nie umiem nad tym zapanowac bo jest to tak prawdziwe uczucie... dzis n tak sie obudziłam o 2... i nie spałam chwile... i nie mogłam sobie miejsca znaleść... juz nie mam sił...
Ja mialam temu epizod dwu miesieczny ze spalam tylko godzinę i budzilam się z ogromnym lekow który uniemożliwia usniecie dalej wiec to byl koszmar.nawet leki niendawaly rady.
-
sloneczko92
21 lipca 2015, o 09:08
A powiedz mi co sie dzieje wtedy Tobie ?
Bo nwm pewnie duzo osób zauważyło że ja ciagle pisze o tym uczuciu umierania... ale poprostu szukam osoby która by mi to wytłumaczyła;/ bo ja nwm czy jest to normalne... bo to jest takie prawdziwe jakbym to czula jakbym nie miała na to wpływu i ze to koniec... i to jest bez objawow fizycznych no moze mieni mi sie w oczach i sciska głowa... i juz to mam długo... trwa to chwile potem mam chwile spooju i znow od nowa...