Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
helpmi
Zarejestrowany Użytkownik

29 czerwca 2015, o 00:34

Do tego Sasu jeszcze cos tylko dodam. Bo ty mowisz tak jakby terapia stala w sprzecznosci z forum i cala ta naprawde solidna tutaj wiedza. To nie stoi w sprzecznosci, to sie uzupelnia.
Ja tak samo jak ty uzyskalem ogromna poprawe w caloksztalcie dzieki temu miejscu, jestem wrecz moge powiedziec wychowankiem zaburzonych.pl :)
Trafilem tutaj w okropnym staniem ze zla diagnoza lekarska, po szpitalu i nigdy nie bede w stanie odwdzieczyc sie ekipie tutejszej ktora tym forum zarzadza. Nie odplace sie pewnie nigdy za naprostowanie psychologii do pojetych rozmarow, prostych.
Chodzilem na terapie grupowa, jednoczesnie takze i chodze nadal na terapie indywidualna, jedna z psycholozek ma nawet doktorat i nie uslyszalem od zadnej tego mega zdania - czemu ty sie identyfikujesz z myslami??
Na poczatku zdziwienie, a to mozna sie nie identyfikowac? Z myslami, obawami, objawami? Szok. Ale potem orientujesz sie probujac ze mozna.
Forum jest mega i dla mnie bylo wskazowka, ktora odmienila w ogole spojrzenie na zyciowe problemy.

Ale co nie znaczy ze terapia byla niepotrzebna. Byla potrzebna, bo osoby, ktore prowadza forum nie sa w stanie rozprawiac z toba i z kazdym z osobna lapac cie na niektorych szczegolach (wchodzic w twoje emocje i twoja glowe), ktore odpowiadaja za nieprawidlowe chocby podejscie do jakis spraw.
A rozmawiajac z psychologiem, on to widzi, on an tym zarabia, on ama na to czas i mozliwosci, moze ci od razu powiedziec i jak otworzysz sie na to, mozesz to potem zmienic.

Terapia i forum to moim zdaniem jedna wielka samopomoc dla swoich lękow. To nie jest kontrast, to uzupelnienie.

A inna sprawa to stary jak gdzies czytalem ze ty jak ciebie dusi to ty wkolo powtarzasz, "udus mnie"i za chwile czekasz czy juz minelo.... przypominasz ta laske co tu ostatnio pisala, ze 3 dni akceptowala biegunke, za przeproszeniem srajac przez 3 dni i potem zdziwona ze sie odwodnila a objawy nie minely....
Wy macie dobrze pod kopula???

Stary ryzykowanie w stylu udus mnie to jest na objawy nagle, objawy ktore trwaja dluzszy czas trzeba przede wszystkim zaakceptowac, zaakceptowac ich istnienie, zajmujac sie czyms innym niz ciagle dziwienie sie, ze one nadal sa.
Przeczytaj ten temat, koncowke tematy szczegolnie
lekowy-chochlik-myslowy-t5055.html

Trzeba przestac sie dziwic ze masz takie mysli, objawy, obawy, i to nie przez pol godziny ale nawet pare tygodni, nie dziwic sie, dbac w tym czasie o siebie, miec zajecie, skupiac sie mimo tego na zyciu, i chodzic na terapie wspomagajaco i zarazem szukac czy czasem wenwetrznie sie czegos nie boimy i nie uciekamy w zaburzenie.
Trzeba w siebie zainwestowac po calosci a nie tylko gadac - "no dawaj zabij mnie". to jest tylko sposob na osmieszenie obaw i mysli, jeden z wielu czynnikow. A nie calosc leczenia, odburzania.

Odsluchaj w koncu 7 nagranie i w innym celu zeby sie uspokoic...bo pamietam jak raz tez napisales, ze zostawiasz sobie nagrania na gorszy okres i sluchasz je zeby sie uspokoic...to nie o to chodzi sasu...
segment-7-epilog-sukces-4-zywiolow-t6250.html
Awatar użytkownika
Methcathinone
Świeżak na forum

29 czerwca 2015, o 01:51

Witam, mam pytanie odnośnie jednego objawu, który mnie mega martwi, jeśli padło takie pytanie wcześniej to z góry przepraszam. Czy to możliwe, że przy nerwicy serce może być ledwo wyczuwalne przez klatkę piersiową? Ogólnie na co dzień mam manię sprawdzania sobie bicia serca ręką, czy aby nie za szybko, czy nie ma jakichś zaburzeń rytmu itd. Dziś wieczorem sprawdzam, serca prawie nie czuję, panikuję, spać nie mogę, a serca nadal nie czuć mimo stresu i lęku, czy to objaw nerwicy? Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby nerwicowiec miał taki objaw.
Awatar użytkownika
sarna87

29 czerwca 2015, o 10:31

Jest to jak najbardziej możliwe tzn Tobie się wydaje,ze nie czujesz bicia serca a tak naprawdę ono sobie dalej pracuje :) Tez tak miewałam i nadal czasem miewam. Tak samo jak z mierzeniem pulsu na nadgarstku.Nie raz było tak,ze w ogole tego pulsu nie czułam i od razu panika i doszło do tego ze 100 razy dziennie sprawdzałam tętno.
Awatar użytkownika
munka

29 czerwca 2015, o 17:27

Sasuke...ech...i znow sie powtarzam..nerwica moze dawac rozne somatycZne objawy, Ty jestes mocno skoncentrowany na oddechu i ciagle go analizujesz..kazdy..nawet zdrowy psychicznie czlowiek jak zacznie koncentrowac sie na jakiejs czesci ciała, to bedzie ja intensywniej odczuwal. Co do terapii..to ile chodziles, na jakiej byles? wydales 1600 zł..to zakładam, ze za dlugo nie chodziles....terapia przynosi efekty ale to ciezka parca WŁASNA I WYMAGA WYTRWALOSCI I CIERPLIWOSCI...jeszcze sie nie spotakałam,aby terapia komus pomogla po kilku spotkaniach. Moze faktycznie warto sprobowac pojsc na terapie i wziac odpowiedzialnosc za siebie
On93

29 czerwca 2015, o 22:21

Sluchajcie mam pytanko. Mozna sobie samemu (bez pomocy terapeuty) poradzić z niską samooceną, wiarą w siebie, pewnością siebie itp ? Nie ukrywam, ze kuleje to u mnie od dawna, a jak wiadomo w przypadku nerwicy jest to jeszcze bardziej trudniejsze, gdy są takie stany depresyjne ...
Awatar użytkownika
JohnnyEDM

30 czerwca 2015, o 11:49

Z rana czuje ogromny lęk, slabosc w calym ciele, w rekach, zdretwione rece, lęk jest tak ogromny ze czuje go od 40 min. Ataki paniki z dupy, gram sobie ze znajomymi a tu nagle uczucie jakbym byl w jakims matrixie, zaburzenia czasu i OGROMNY STRACH LĘK, derealizacja no to wiadome na czarno widze wszystko, koncentracja jeszcze bardziej pogorszona. Do tego cisgle mam pogorszona koncentracje i sie jakos gorzej tam czuje, sa czasem momenty ze czuje sie lepiej jednak moja jest tam troche jednak na tym, no w czasie tych atakow paniki i lęku z rana nie jestem w stanie sie usmiechac bo to co ja czuje to jest nie do opisania. To da objawy gorsze niz przy jakiejs chorobie. Doslownie HORROR. Czesto tez stany jakby podgoraczkowe, dziwny bol glowy, nie uciak ale taki podgoroczkowy, nie przyjemny w kazdym razie. Od godziny od wstania dalej czuje to slabosc i bol w rekach, ucisk w brzuchu i w glowie tez mam ale czasam. Napisalem to bo troche jestem tym zdenerwowany, dla mnie to jest gorsze niz chore, bo czuje sie jakbym mial naprawde jakas chorobe a nie tylko nerwice, tyle watpliwosci mam wtedy, ze ciezko jest mi to zaakceptowac, teraz czuje sie tak jak w matrixie, nawet mnie tak wszystko nie cieszy, to sa moje najgorsze momenty i sam nie wiem wtedy co mam robic, bo teraz jestem tym zdenerwowany, powiedzcie mi czy to naprawde jest nerwica, bo to sa gorze niz chore objawy, ten lęk, derealizacja przy tym, wszystko sie ponure i czarne wydaje, uczucie jakbym nie istnial, nie czulem ze jest ktos obok mnie w pokoju, brak zadowolenia, czy u mnie cos nie choruje bo takiego horroru nigdy nie mialem w zyciu.
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

30 czerwca 2015, o 11:55

Tak to normalne masz tylko nerwice wyluzuj . Meczy cie tak mocno bo zawierzasz temu . Wplatujesz sie sam w swoja pulapke . Spokojnie doswiadczenie jest potrzebne . Przyjdzie taki dzien ze powiesz sobie w duchu . BIERZ MNIE SZMATO , BO JA JUZ Z TOBA NIE WYTRZYMUJE .. ja tak mialem i do tego takie uczucie ze jak by nerwica miala glowe to bym jej ukrecil ja i nie przejmowal sie skutkami . Wtedy doswiadczylem pozucenia kontroli w tym sensie ze pokonalem ta granice dalem sie poniesc tym chorym objawa . Nic nadzwyczajnego nie wymyslasz swoimi objawami chyba tylko nerwicowca to nie dziwi haha . Ale jestes zdrowy wyluzuj .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Awatar użytkownika
Sasuke
Odważny i aktywny forumowicz

30 czerwca 2015, o 12:47

munka pisze:Sasuke...ech...i znow sie powtarzam..nerwica moze dawac rozne somatycZne objawy, Ty jestes mocno skoncentrowany na oddechu i ciagle go analizujesz..kazdy..nawet zdrowy psychicznie czlowiek jak zacznie koncentrowac sie na jakiejs czesci ciała, to bedzie ja intensywniej odczuwal. Co do terapii..to ile chodziles, na jakiej byles? wydales 1600 zł..to zakładam, ze za dlugo nie chodziles....terapia przynosi efekty ale to ciezka parca WŁASNA I WYMAGA WYTRWALOSCI I CIERPLIWOSCI...jeszcze sie nie spotakałam,aby terapia komus pomogla po kilku spotkaniach. Moze faktycznie warto sprobowac pojsc na terapie i wziac odpowiedzialnosc za siebie
Może dawać somatyczne , zgadzam się jak najbardziej przecież to SEDNO nerwicy , ale do cholery jak mi skurcz oskrzeli wychodzi na badaniach i oni nie bardzo wiedzą co jest grane ? Zgadzam się ,że dusze się jeszcze bardziej podczas stresu ,ale i bez niego też strasznie cierpię . Ile chodziłem ? 3 miesiące po 2 razy w tygodniiu .. Terapia jest nie dla mnie ;) Dla mnie jest to forum .. Już dziękuje za terapię , ja tylko chciałbym się pozbyć tej duszności a potem ? Potem jakoś poleci ;) Dzisiaj pomimo tego byłem na 3 rozmowach o pracę i nie było najgorszej , choć podczas 2 trochę mi się mdleć chciało z powodu braku tlenu . Po za tym ja nie wime jak się przestawić na automatyczne oddychanie :///
Chcesz umrzeć? To możesz zawsze, ale jaki to ma sens, skoro. Pewnego dnia to cię i tak dopadnie, to jest poza twoją kontrolą.
bart26

30 czerwca 2015, o 13:08

Cos ci powiem to forum dla nerwicowcow . Kazdy juz wie ze masz problem z oskrzelami dlatego daruj sobie o tym opowiadac . Tu mowimy o objawach Nerwicy . Jezeli sadzisz ze to objawa fizyczna jakas dysfunkcja zdrowia . To zapisz sie na abczdrowie . Zasmiecasz sasuke tylko forum . Nic nowego nie uslyszysz . Wybacz ale jak widze twoj prfil to mi sie obraz myslowy tworzy . Jak wycinam sobie pluca .

I nie atakuj ludzi ktorzy maja dosc sluchania o twoich oskrzelach bo powtarzam ze forum jest o Nerwicy . Masz pytania ok ale na temat zaburzeniowy .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Awatar użytkownika
Sasuke

30 czerwca 2015, o 14:11

bart26 pisze:Cos ci powiem to forum dla nerwicowcow . Kazdy juz wie ze masz problem z oskrzelami dlatego daruj sobie o tym opowiadac . Tu mowimy o objawach Nerwicy . Jezeli sadzisz ze to objawa fizyczna jakas dysfunkcja zdrowia . To zapisz sie na abczdrowie . Zasmiecasz sasuke tylko forum . Nic nowego nie uslyszysz . Wybacz ale jak widze twoj prfil to mi sie obraz myslowy tworzy . Jak wycinam sobie pluca .

I nie atakuj ludzi ktorzy maja dosc sluchania o twoich oskrzelach bo powtarzam ze forum jest o Nerwicy . Masz pytania ok ale na temat zaburzeniowy .
Teraz ja Ci coś powiem , jak nie masz ochoty pomóc , odpowiedzieć na pytania lub sprawę zawartą w moim poście to po prostu nie odpisuj ;)
Mam prawo pisać , co chcę dopóki nie łamię to regulaminu forum , więc po prostu nie komentuj i nie zwracaj uwagi na moje posty ;)
Chcesz umrzeć? To możesz zawsze, ale jaki to ma sens, skoro. Pewnego dnia to cię i tak dopadnie, to jest poza twoją kontrolą.
Awatar użytkownika
agaa

30 czerwca 2015, o 14:20

Sauske, Ty chyba już zawsze będziesz się meczy z tą nerwicą i objawami, bo to Ty własnie nie rozumiesz tego co każdy Ci mówi, a siłe szukasz innego wytłumaczenia albo prawoziwej choroby, nikt Ci w takim razie nie pomoże. Nerwica może dawać takie objawy, ze cięzko je wszystkie wymienic, więc nie obrazaj osób tutaj i nie fochaj się i wątka nie zaśmiecaj i nei oczekuj nowych odpowiedzi na Twoje nieustające takie same pytania i problemy ;witajka
Do the thing you fear most and the death of fear is certain.
bart26

30 czerwca 2015, o 14:28

Ale co ty czlowieku chcesz uslyszec jeszcze . Zeroooooooooooooooo akceptacji
zeroooooooooooooooo dystansu
zeroooooooooooooooo niereaktywnosci
zeroooooooooooooooo logiki i swiadomosci

1000000 % hipochondii

Baw sie swoimi kretkami . Wyrazilem tylko opinie ze znudzilo minsie sluchanie o twoich dolegliwosciach . Nie mial bym problemu gdybys byl nowym uzytkownikiem . A masz nawet filetowa range . (Przypadek ) napewno Nie przypomnij sobie siebie z momentu jak za cos ja dostales widocznie byl taki epizod ze gadales z sensem . Probuje ci tylko uswiadomic jak wiekszosc ze Zle na to patrzysz . Laziles doblekarza bo byles kompletnie swiecie przekonany e jestes zdrowy itd . Czlowieku a kto w dzisiejszych czasach ma wszystko w 100 procentach zdrowe . Zawsze cos wyjdzie nie tak . Tu nie chodzi o twoje dusznosci bo ja ci wspolczuje ale szkoda mi cie bo sam sie taplasz w tym swoim blocie . Nie lepi3j by bylo polozyc na to lage . Byl bys szczesliwszy o te kilka chwil ktore spedzasz na tym analizowaniu .

-- 30 czerwca 2015, o 13:28 --
agaa pisze:Sauske, Ty chyba już zawsze będziesz się meczy z tą nerwicą i objawami, bo to Ty własnie nie rozumiesz tego co każdy Ci mówi, a siłe szukasz innego wytłumaczenia albo prawoziwej choroby, nikt Ci w takim razie nie pomoże. Nerwica może dawać takie objawy, ze cięzko je wszystkie wymienic, więc nie obrazaj osób tutaj i nie fochaj się i wątka nie zaśmiecaj i nei oczekuj nowych odpowiedzi na Twoje nieustające takie same pytania i problemy ;witajka
:si:
Awatar użytkownika
Sasuke

30 czerwca 2015, o 18:20

bart26 pisze:Ale co ty czlowieku chcesz uslyszec jeszcze . Zeroooooooooooooooo akceptacji
zeroooooooooooooooo dystansu
zeroooooooooooooooo niereaktywnosci
zeroooooooooooooooo logiki i swiadomosci

1000000 % hipochondii

Baw sie swoimi kretkami . Wyrazilem tylko opinie ze znudzilo minsie sluchanie o twoich dolegliwosciach . Nie mial bym problemu gdybys byl nowym uzytkownikiem . A masz nawet filetowa range . (Przypadek ) napewno Nie przypomnij sobie siebie z momentu jak za cos ja dostales widocznie byl taki epizod ze gadales z sensem . Probuje ci tylko uswiadomic jak wiekszosc ze Zle na to patrzysz . Laziles doblekarza bo byles kompletnie swiecie przekonany e jestes zdrowy itd . Czlowieku a kto w dzisiejszych czasach ma wszystko w 100 procentach zdrowe . Zawsze cos wyjdzie nie tak . Tu nie chodzi o twoje dusznosci bo ja ci wspolczuje ale szkoda mi cie bo sam sie taplasz w tym swoim blocie . Nie lepi3j by bylo polozyc na to lage . Byl bys szczesliwszy o te kilka chwil ktore spedzasz na tym analizowaniu .

-- 30 czerwca 2015, o 13:28 --
agaa pisze:Sauske, Ty chyba już zawsze będziesz się meczy z tą nerwicą i objawami, bo to Ty własnie nie rozumiesz tego co każdy Ci mówi, a siłe szukasz innego wytłumaczenia albo prawoziwej choroby, nikt Ci w takim razie nie pomoże. Nerwica może dawać takie objawy, ze cięzko je wszystkie wymienic, więc nie obrazaj osób tutaj i nie fochaj się i wątka nie zaśmiecaj i nei oczekuj nowych odpowiedzi na Twoje nieustające takie same pytania i problemy ;witajka
:si:
Dobra dam sobie chyba spokój na jakiś czas z forum , bo widzę ,że nikt ani nic nie jest w stanie zrozumieć mnie i moich potężnych mega objawów a raczej największy objaw jaką jest masakryczna duszność ani tym bardziej pomóc w tym moim czarnym punkcie.. . Trudno , dzięki za poświęcony czas .
zaburzony86

30 czerwca 2015, o 18:28

Każdy na forum ma objawy, które wydają mu się najgorsze na świecie. Każdy z nas czuł irracjonalność tego wszystkiego. Każdy z nas żyje na codzień z lękami, jedni radzą sobie lepiej, jedni gorzej, ale przynajmniej próbują. Licytowanie się kto ma gorzej, komu trudniej, czyje objawy są bardziej dokuczliwe nie ma raczej jakiegoś większego sensu. Kluczowe jest to jak się tego pozbyć. A jeśli poczytasz inne fora czy grupy na FB to dowiesz się, że wszędzie ludzie piszą to samo - objawy ustąpią dopiero wówczas gdy unieważnisz lęk, czyli po prostu będziesz z nim pogodzony. I żadnego magicznego sposobu na to nie ma oprócz akceptacji i mobilizacji. Poczytaj historie osób, które miesiąc temu prawie mdlały na samą myśl o wyjściu poza dom, a dziś (ze stresem, ale jednak) wychodzą. One same do tego doszły swoją postawą i stosowaniem technik opisanych tu na forum.
bart26

30 czerwca 2015, o 18:29

Bo tu ci Sasu nikt nie pomoze . Ja piszac komentarz nie mam namysli mieszac cie z blotem . Tylko to bardziej na zasadzie ze cie lapie i telepie . Stary obudz sie . Twoje mega gigantyczne obawy . Jak to nazywasz to nic innego jak mega gigantyczny egocentryzm .
ODPOWIEDZ