Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Izabelaa
Nowy Użytkownik

30 lipca 2025, o 23:11

Bruno11111 pisze:
29 lipca 2025, o 20:46
Przepraszam za spam ale czekam już 3 dzien na odp mam wizyte u Psychiatry chociaż o ile jest mi potrzebna na pewno w jakimś stopniu tak.. Dodam od 5 miesięcy nie pracuje siedze w domu nie mam zajęcia zazwyczaj robie spacery i odpowiednie 10 tyś kroków dziennie ale nie o to chodzi chodzi o coś bardzo poważnego dla mojego zdrowia ponieważ dzień w dzień się po prostu dusze mam straszny problem z oddychaniem jakby mi ktoś zatkał Płuca , przepone , Serce i nie wiadomo co jeszcze.. nie wiem co mam robić proszę was o pomoc robiłem już na przestrzeni ostatniego roku około 8-10 EKG jak nie więcej wynik ciągle Tachykardia wysokie ciśnienie ale jakiś zawał czy coś raczej nie było czegoś takiego może zaburzenia prawego przedsionka jedynie w EKG. Cholesterol w granicach 280+ Trójglicerydy w granicy 400+ ciągle sie dusze nie potrafie oddychac mimo 1000 wyprawach na SOR które nic mi nie powiedziały prócz tego ze cisnienie jest wysokie co obecnie biore tabletki na cisnienie od 4-5 miesięcy i cisnienie mam normalne w granicach 120-127. Tak dalej całe dni nie moge normalnie oddychać mam KUREWSKI problem z oddychaniem a jak nie z oddychaniem to z czymś innym jak np zatrzymywanie się serca albo pieczenie w klatce piersiowej , ból który jest do zniesienia jednak i nie jest to typowym bólem zawałowym.. Prosze o prady nie daje sobie już rady Błagam ludzie napiszcie coś poratuje mnie co dalej robić.
No to nerwica też ma wpływ na oddech, ja mam ciśnienie dobre , młoda jestem i zdrowa, od urodzenia nie miałam problemów a odkąd jestem na lekach czy mam lęki dostaje takich czasami symptomów że oddechu nie mogę wziąć, słabo mi, jak zaczynam spać to nagle oddechu nie mogę wziąć, nerwy, drżenie mięśni, spięte jak nie wiem, panika, strach, minęło po 10 minutach. Skutki uboczne leku bo nigdy tak nie dostałam jak i długie spanie i bóle głowy
Patro1995
Zarejestrowany Użytkownik

12 sierpnia 2025, o 20:10

Mam z 7 czy 6 lat objaw zatkanych uszu, nie moge sobie z nim poradzić od rana do nocy staram sobie pomoc i szukam przyczyny w nosie, w szczęce, we wszystkim, czy jestem symetryczny czy nie, wszędzie gdzie sie da, nawet jak sie uspokajam to i tak nie słyszę dobrze, słyszę jak w akwarium albo jakbym nurkował, im mniej śpię tym większe to odczucie, laryngolog na badaniach powiedział ze ok badania ok, nie wiem co robić a nie daje mi to zyc, mial ktoś podobnie ? Jak to przezwyciężyć skoro tyle odbiera radości z życia xd
hmm35

12 sierpnia 2025, o 21:45

Patro1995 pisze:
Mam z 7 czy 6 lat objaw zatkanych uszu, nie moge sobie z nim poradzić od rana do nocy staram sobie pomoc i szukam przyczyny w nosie, w szczęce, we wszystkim, czy jestem symetryczny czy nie, wszędzie gdzie sie da, nawet jak sie uspokajam to i tak nie słyszę dobrze, słyszę jak w akwarium albo jakbym nurkował, im mniej śpię tym większe to odczucie, laryngolog na badaniach powiedział ze ok badania ok, nie wiem co robić a nie daje mi to zyc, mial ktoś podobnie ? Jak to przezwyciężyć skoro tyle odbiera radości z życia xd
Hm, skierowanie do odpowiedniego szpitala i niech szukają
Mokami

13 sierpnia 2025, o 06:45

Polecam wizytę u otolaryngologa
Patro1995

13 sierpnia 2025, o 15:13

Mokami pisze:
13 sierpnia 2025, o 06:45
Polecam wizytę u otolaryngologa
No to byłem i nic nie ma xd
Polly

13 sierpnia 2025, o 23:26

Patro1995 pisze:
[/quote

Masz zapewne pospinane mięśnie szyji a głównie mięsień mostków obojczykowo sutkowy który przypina się do wyrostka sutkowatego za uchem stąd może być efekt zatkania uszu. Może też mięsień skroniowy i żwacz. To gęsta plątanina łącznie z powieęziami. Sprawdź czy nie zaciskasz zębów bo to też może mieć związek. Skoro otolaryngolog nic nie wykrył to jest ok
U mnie tak zaczęła się nerwica, było dużo badań które nic nie wykryły. Podczas biegania i chodzenia mi klikało w uszach i odpuszczało po xanaxie.
Mokami

14 sierpnia 2025, o 13:38

O to masz szczęście, że nic nie wykryło. U mnie niestety wyszło: niedosłuch,uszkodzenie błędnika i przeskakująca rzuchwa a nerwica i depresja to swoją drogą 😅
Angelaanna

25 sierpnia 2025, o 12:58

Witam ;oh mam nerwicę i dokuczają mi głupie myśli ale największy mam problem z łapaniem ogromego doła wraz z lękiem jest to ogromny smutek nie potrafię nad nim zapanować ani go zaakceptować. Jedyne co mam w głowie to płakać i wejść na leki bo nie daje rady . Później to odpuszcza . Miał ktoś taki objaw ?
Awatar użytkownika
MESJASZ

25 sierpnia 2025, o 13:33

Angelaanna pisze:
Witam ;oh mam nerwicę i dokuczają mi głupie myśli ale największy mam problem z łapaniem ogromego doła wraz z lękiem jest to ogromny smutek nie potrafię nad nim zapanować ani go zaakceptować. Jedyne co mam w głowie to płakać i wejść na leki bo nie daje rady . Później to odpuszcza . Miał ktoś taki objaw ?
W ten sposób Twój organizm rozładowuje napięcie zmuszając Cię do smutku i płaczu. Płacz uwalnia endorfiny, rozładowuje napięcie emocjonalne, wspomaga relaksacje - ogółem płacz to również mechanizm samoopieki. Jest też sygnałem dla innych jednostek, że potrzebujesz wsparcia. Być może tak właśnie powinnaś zrobić (wejść na leki), ale przede wszystkim dojść do tego jaki tak właściwie masz ze sobą problem (być może terapia).
Angelaanna

25 sierpnia 2025, o 13:45

MESJASZ pisze:
Angelaanna pisze:
W ten sposób Twój organizm rozładowuje napięcie zmuszając Cię do smutku i płaczu. Płacz uwalnia endorfiny, rozładowuje napięcie emocjonalne, wspomaga relaksacje - ogółem płacz to również mechanizm samoopieki. Jest też sygnałem dla innych jednostek, że potrzebujesz wsparcia. Być może tak właśnie powinnaś zrobić (wejść na leki), ale przede wszystkim dojść do tego jaki tak właściwie masz ze sobą problem (być może terapia).
Zaczęłam chodzić do psychologa kazała pozwolić być temu smutkowi. A takie smutki zaczęły się jak zaczęłam wchodzić na leki sertaline z powodu lęków a skutki uboczne dały mi znaki w natrętnych myślach i właśnie w tym smutku zeszłam z leków skutki uboczbe leków zostały. Brałam je 3 tygodnie i odpalily mi wyższy poziom nerwicy , ktorym na pewno jestem bardzo zmęczona
Awatar użytkownika
MESJASZ

25 sierpnia 2025, o 14:10

Angelaanna pisze:
25 sierpnia 2025, o 13:45
MESJASZ pisze:
Angelaanna pisze:
Zaczęłam chodzić do psychologa kazała pozwolić być temu smutkowi. A takie smutki zaczęły się jak zaczęłam wchodzić na leki sertaline z powodu lęków a skutki uboczne dały mi znaki w natrętnych myślach i właśnie w tym smutku zeszłam z leków skutki uboczbe leków zostały. Brałam je 3 tygodnie i odpalily mi wyższy poziom nerwicy , ktorym na pewno jestem bardzo zmęczona
Wszystko się zgadza

Etap terapii Częste objawy Czas trwania
0–3 tygodnie nasilenie lęku, natrętne myśli, drażliwość, pogorszenie snu 3–4 tyg.
3–6 tygodni stopniowa poprawa nastroju, spadek lęku 4–6 tyg.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odstawianie zawroty głowy, drażliwość, wzrost lęku, utrzymanie smutku 0-3 tyg.

To efekt związany z nagłym wzrostem stężenia serotoniny w różnych obszarach mózgu zanim osiągnie się pełne działanie terapeutyczne
Awatar użytkownika
MESJASZ

25 sierpnia 2025, o 14:30

Nie powinnaś była przerywać. Jeżeli chcesz kontynuować leczenie tym lekiem, to zgłoś się do psychiatry w trybie pilnym. A jeżeli nie, to się nie śpieszy. Na skutki uboczne i tak najpewniej się nic nie poradzi. Tego typu leków się nie odstawia tak po prostu, tylko się z nich schodzi.
Angelaanna

25 sierpnia 2025, o 14:54

MESJASZ pisze:
Nie powinnaś była przerywać. Jeżeli chcesz kontynuować leczenie tym lekiem, to zgłoś się do psychiatry w trybie pilnym. A jeżeli nie, to się nie śpieszy. Na skutki uboczne i tak najpewniej się nic nie poradzi. Tego typu leków się nie odstawia tak po prostu, tylko się z nich schodzi.
Odstawiłam po konsultacji z lekarzem, dostałam inne ale ich nie brałam . A na leku nie jestem 5 tygodni więc to już nie są skutki uboczne
Awatar użytkownika
MESJASZ

25 sierpnia 2025, o 15:18

Angelaanna pisze:
25 sierpnia 2025, o 14:54
MESJASZ pisze:
Odstawiłam po konsultacji z lekarzem, dostałam inne ale ich nie brałam . A na leku nie jestem 5 tygodni więc to już nie są skutki uboczne
Czy się to wyreguluje w najbliższym czasie czy nie - kto tam wie. No niestety tak bywa z tymi lekami. Ja bym radził konsultować się na bieżąco z lekarzem i przyjmować to co daje, skoro i tak już zaczęłaś sztucznie manipulować chemią własnego mózgu.
Awatar użytkownika
Aksyloksa

25 sierpnia 2025, o 15:25

Angelaanna pisze:
Może spróbuj zapytać psychaitrę o leki stabilizujące? W Twojej sytuacji brzmi jakby mogły pomóc, ale oczywiście to jest decyzja lekarza, bo ja nim nie jestem, tylko mogę sugerować.
Fighting for better life
ODPOWIEDZ