Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
KrzysztofKrk
- Nowy Użytkownik
26 lipca 2023, o 09:01
znawca84 pisze: ↑25 lipca 2023, o 10:11
Świetne pytanie Krzysztof! Myślę że dużo osób ma z tym problem, aby to dobrze rozróżnić.
Chodzi przede wszystkim o to, aby ucieczka w hobby nie była kierowana lękiem, czyli "muszę jak najszybciej się czymś zająć żeby tylko nic nie czuć, bo jak tego nie zrobię to mnie zaraz złapie ten czy inny somat". Czyli najpierw zaczynamy od wyrobienia sobie prawidłowej postawy do samego lęku - akceptujemy to, że on jest, pozwalamy mu przepływać i pozwalamy sobie czuć 100% tego co on nam daje. Właściwy stan akceptacji jest wtedy kiedy jest to dla nas obojętne, czy lęk jest czy go nie ma (tak wiem, jest to cholernie trudne i wymaga bardzo dużej ilości nieudanych prób).
Wtedy jak już masz (lub właściwie ćwiczysz takie podejście) możesz prawidłowo kierować swoje myśli również w inną stronę.
Podsumowując zajmujesz się czymś innym, aby nie żyć objawami i zaburzeniem i dać swojej głowie odpoczywać/resetować się, wychodzić ze stanu awaryjnego w którym obecnie jesteś (w negatywnym tego zdania rozumieniu), ale wcześniej musisz je w pełni zaakceptować.
Jakbyś potrzebował pogadać lub coś doprecyzować to odezwij się na priv
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest to faktycznie mega trudne do osiągnięcia, postawa w której chcę przyjąć lęk, ale skoro i tak przyjdzie czy tego chcę, czy nie...
Dobrego dnia!
-
aleksander133
- Zarejestrowany Użytkownik
30 lipca 2023, o 15:14
Czy miał ktoś szumy uszne, piski w uszach od nerwicy i przeszły?
U mnie zaczęły się 2 miesiące temu tylko nie wiem czy od ssri które zacząłem przyjmować czy od nasilenia objawów. Leki odstawiłem a pisk utrzymuje się nadal 24/7 i jest bardzo uporczywy. W sumie nie da się tak żyć na dłuższą metę, jestem przez nie w ciągłym stresie.
Obawiam się że już nigdy nie będę wolny, jak wiadomo szumy uszne są nieuleczalne i nawet ludzie nie będący w zaburzeniach mają z tym ogromny kłopot
-
Templarious
31 lipca 2023, o 08:09
Hej, a jak się zaczęły? Zaciskasz zeby? Masz jakieś badania albo obciążenia chorobowe lub uszkodzenie uszu po koncercie?
-
anutka1988
- Nowy Użytkownik
31 lipca 2023, o 17:10
Hej, witam ponownie. Pierwszy raz udzieliłam się tu półtora miesiąca temu....po jakimś czasie moje dolegliwości somatyczne wyciszyły się... Jednak od tygodnia dalej wróciły zawroty i bóle głowy, nudności, brak energii, niewyraźne widzenie, brak koncentracji, powolne myślenie/reagowanie...czuje się jak bym za chwilę miała zwariować... Wszystkie badania morfologia, mocz, USG brzucha, tarczycy ok. Rezonans głowy robiony w marcu 2022 roku (wszystko prawidłowe), a ja cały czas myślę że z moja głowa coś nie tak i się tak nakręcam.. Biorę Setaloft 50 mg (pół tabletki), ale nie widzę żadnej poprawy... Mam się czymś martwić czy to normalne przy nerwicy?
-
Templarious
31 lipca 2023, o 17:17
Hej, jeśli miałaś badania i są Ok, to zdecydowanie nerwica. Mysle ze powinnaś bagatelizować te objawy ze względu na to ze fizycznie jesteś zdrowa - nie ma żadnej organicznej przyczyny

-
Patro1995
31 lipca 2023, o 17:31
Introwertycyzm przez nerwicę? Zmęczenie ludźmi?
Witam mam pewien problem, kiedyś w ogóle nie miałem takich myśli ani doznań, ale mam teraz coś takiego ze jak siedzę z kimś parę dni czy z jedna osoba czy z grupą, nie ważne czy coś robimy aktywnego czy tylko rozmawiamy, ale czuję ulgę dopiero jak zostaje sam, nawet jeśli bardzo lubię te osoby i dobrze z nimi spędzam czas i mogę być przy nich sobą, to jednak jak zostaje sam ze sobą to mi o wiele wygodniej i lepiej, jakbym bardziej czuł luz i swobodę w tym spokój, czy to jakieś natręctwo? Że sobie wmawiam czy po prostu nerwica i objawy tak robią u człowieka? Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat? Bo trudno mi z tym żyć a męczy mnie ta sprawa, może po prostu powinienem przestać to analizować? Co o tym myślicie? Dzięki i pozdrawiam was.
-
Templarious
31 lipca 2023, o 18:18
Mysle ze bierze się to z analizy - dodatkowo już przyzwyczaiłem się i wyczekujemy tego mechanizmu u siebie i go wzmacniasz. Pozatym człowiek czasami lubi samotnie posiedzieć i odpocząć

nie analizuj tego, samo się ułoży w dłuższym okresie czasu.
-
znerwicowana_ja
31 lipca 2023, o 19:29
aleksander133 pisze: ↑30 lipca 2023, o 15:14
U mnie zaczęły się 2 miesiące temu tylko nie wiem czy od ssri które zacząłem przyjmować czy od nasilenia objawów. Leki odstawiłem a pisk utrzymuje się nadal 24/7 i jest bardzo uporczywy. W sumie nie da się tak żyć na dłuższą metę, jestem przez nie w ciągłym stresie.
Obawiam się że już nigdy nie będę wolny, jak wiadomo szumy uszne są nieuleczalne i nawet ludzie nie będący w zaburzeniach mają z tym ogromny kłopot
Ja miałam pisk w uchu byłam pewna że to kolejny somat,ale okazało się że od alergii zatkalo mi się ucho ,tzn dokaldnie zwężenie trąbki słuchowej i od tego był ten pisk, lekarz zalecił stosowaniem xylometazoliny do nosa no i po kilku dniach minęło.
"Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi, jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego, kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy".
Jim Morrison
-
Cyprian94
31 lipca 2023, o 20:28
aleksander133 pisze: ↑30 lipca 2023, o 15:14
Ja miałem szumy i piski. Generalnie był to mój konik. Chyba najwięcej czasu poświeciłem na temat zbadania tego objawu. Szumy uszne są jak najbardziej uleczalne tylko nie przez lekarzy bo to nie problem medyczny a problem w układzie nerwowym.
Nawet jeżeli coś fizycznego to wywołało to utrzymywanie jest już przez układ nerwowy. Ponieważ stresor to stresor - fizyczny, psychiczne, emocjonalny itd.
Będę na tym forum poruszał jeszcze ten temat ale najpierw sprawdź mój wpis "Zacznij łączyć kropki - dzień 2" w materiałach użytkowników - tam poruszyłem po części ten temat i moją przygodę z audiologiem.
-
Patro1995
31 lipca 2023, o 21:17
Templarious pisze: ↑31 lipca 2023, o 18:18
Mysle ze bierze się to z analizy - dodatkowo już przyzwyczaiłem się i wyczekujemy tego mechanizmu u siebie i go wzmacniasz. Pozatym człowiek czasami lubi samotnie posiedzieć i odpocząć

nie analizuj tego, samo się ułoży w dłuższym okresie czasu.
Masz rację bo kiedyś byłem dusza towarzystwa, ale jednak nacodzien trzeba sobie z tym radzić bo nie da się być ciągle samemu, jednak z kimś mieszkamy mamy bliskich itd, więc ciekawe jaki znaleźć sposób na to, chyba nie analizować i starać się łamać te schematy, jak sądzisz?
-
Wuuu15
- Nowy Użytkownik
31 lipca 2023, o 21:47
Czesc wszystkim. Mam taki problem, którym chciałabym się podzielić i zapytac, czy ktoś z Was tez tak ma. Może ten temat był już poruszany. Jeśli tak, to sorry. A wiec: od kilku dni towarzyszy mi silne buczenie w głowie. W ciągu dnia tego prawie nie slychac, bo zagłuszają to dźwięki z zewnatrz. Ale wieczory, noce i poranki to koszmar. Buczenie jest bardzo głośne i ani na chwile nie ustaje. Mam ważenie, że w pewnym momencie nie wytrzymam i zwariuje. Dlatego chciałabym zapytac, czy ktoś z Was tak miał? I czy to przeszło? Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
-
Templarious
31 lipca 2023, o 22:13
Wuuu15 pisze: ↑31 lipca 2023, o 21:47
Czesc wszystkim. Mam taki problem, którym chciałabym się podzielić i zapytac, czy ktoś z Was tez tak ma. Może ten temat był już poruszany. Jeśli tak, to sorry. A wiec: od kilku dni towarzyszy mi silne buczenie w głowie. W ciągu dnia tego prawie nie slychac, bo zagłuszają to dźwięki z zewnatrz. Ale wieczory, noce i poranki to koszmar. Buczenie jest bardzo głośne i ani na chwile nie ustaje. Mam ważenie, że w pewnym momencie nie wytrzymam i zwariuje. Dlatego chciałabym zapytac, czy ktoś z Was tak miał? I czy to przeszło? Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Mówisz i szumie w głowie tzn szum uszny?
Do przedmówcy : mysle ze nie doszukuj się schematów. Pomysł ze jesteś dzieckiem i po prostu żyjesz, nie analizujesz i nie szukasz schematów tam gdzie ich nie ma. Płyn z czasem i płyn teraźniejszością.
-
Ella K
31 lipca 2023, o 22:30
Wuuu 15 ,czy to buczy caly czas , bo ja mam tak przy zasypianiu , ze mi przez chwile tak zabuczy i wyrywa mnie z fazy zasypiania , tak jakby mi helikopter przez gliwe przelecial . Zazwyczaj jest to w fazie przeskoku ze snu plytkiego w ten glęboki ( tak to odczuwam)

czasem nawet pare razy na noc .
-
Wuuu15
- Nowy Użytkownik
31 lipca 2023, o 22:50
Ella K pisze: ↑31 lipca 2023, o 22:30
Wuuu 15 ,czy to buczy caly czas , bo ja mam tak przy zasypianiu , ze mi przez chwile tak zabuczy i wyrywa mnie z fazy zasypiania , tak jakby mi helikopter przez gliwe przelecial . Zazwyczaj jest to w fazie przeskoku ze snu plytkiego w ten glęboki ( tak to odczuwam)

czasem nawet pare razy na noc .
Tak, mnie buczy cały czas. Tylko w dzień jest słabo słyszalne. Ale jak przychodzi godz. 20/21 i w domu robi się ciszej, to bardzo to slysze. Gdy budzę się rano nadal to slysze. Dopiero gdy wstane i zacznę coś robic, a na zewnatrz robi się głośniej, to przestaje to slyszec. Jakby słabło.
-
Ella K
31 lipca 2023, o 23:08
Wydaje mi sie , ze to cos podobnego do szumow i piskow . Pare postow powyzej juz ktos pisal o tych piskach. Poczytaj moze . Cyprian 94 fajnie tam odpisal na jeden post.