Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
- Hightower
- Zarejestrowany Użytkownik
Odpowiadałem już w innym wątku - to są objawy konfliktu rzepkowo-udowego - więc skracając rzecz do minimum: diklofenak w żelu do smarowania miejscowo (Voltaren), Ortopedina Flex do picia przez kilka tygodni (kolagen+kwas hialuronowy+glukozamina), opaska ortopedyczna przez tydzień na oba kolana dla odciążenia stawów plus ćwiczenia u fizjoterapeuty na wzmocnienie mięśnia czworogłowego uda.
Ortopeda możesz wykonać badanie USG, ale przy zwykłych przeciążeniach nic tam szczególnego nie wyjdzie.
- tymbark92
- Hightower
Połowa narodu, drogi Tymbarku. Połowa narodu.
Piszesz, że to "wrażenie". I słusznie. Bo to tylko wrażenie. Bardziej niepokojącym sygnałem byłoby, gdyby takiemu wrażeniu towarzyszło niskie tętno (bradykardia), co sugerowałoby np. hiperkaliemię (wysoki poziom potasu), co się czasem zdarza u niektórych osób z nerwicą, które na potęgę i zupełnie bez sensu faszerują się suplementami, a potasu w diecie mamy akurat całkiem sporo. Potas szybko idzie w górę i w nadmiarze zaburza pracę serca. Jeśli ktoś przyjmuje dodatkowo leki na nadciśnienie, poziom potasu skacze jeszcze mocniej. Takie duszności zdarzają się również w tężyczce. Również obecnej u części osób z zaburzeniami lękowymi (była o tym wielokrotnie mowa, więc nie rozwijam). Często zdarza się w cukrzycy, zwłaszcza niezdiagnozowanej, ale wówczas są to faktyczne duszności, a nie tylko subiektywne odczucie. I towarzyszą im nudności.
Wrażenie duszności plus przyspieszona akcja serca to nerwicowy standard, może nie tak częsty jak zawroty głowy, drżenia czy bóle mięśni, ale gdzieś w TOP 10 na pewno. Ja sam doświadczyłem tego wiele razy w okresie swojego zaburzenia: dopadało mnie wieczorami, w pozycji leżącej; musiałem wówczas usiąść, podłożyć pod plecy dodatkową poduszkę i długimi minutami wciągać powietrze niczym ryba wyrzucona na brzeg. Najczęściej odczuwałem to w ten sposób, że nie byłem w stanie wziąć głębszego oddechu, jakby dociskany przez jakiś ciężar. To nie jest typowy napad paniki (to w ogóle nie jest napad paniki). Przechodzi. Zapominasz o temacie i wracasz do netflixa.
-
Lola28
Lekarz mowi ze to niby sciegno miesien podkolanowy i w sumie tyle taka pomoc w angli....Hightower pisze: ↑16 stycznia 2023, o 23:11Odpowiadałem już w innym wątku - to są objawy konfliktu rzepkowo-udowego - więc skracając rzecz do minimum: diklofenak w żelu do smarowania miejscowo (Voltaren), Ortopedina Flex do picia przez kilka tygodni (kolagen+kwas hialuronowy+glukozamina), opaska ortopedyczna przez tydzień na oba kolana dla odciążenia stawów plus ćwiczenia u fizjoterapeuty na wzmocnienie mięśnia czworogłowego uda.
Ortopeda możesz wykonać badanie USG, ale przy zwykłych przeciążeniach nic tam szczególnego nie wyjdzie.
- Hightower
To jest jedna z dwóch możliwych (i statystycznie najbardziej prawdopodobnych) opcji, o czym wspominałem w tamtej odpowiedzi. Na zasadzie: boli pod kolanem, więc mięsień podkolanowy, ale nie zawsze najprostsze wytłumaczenie jest tym właściwym. Symetryczne i zaistniałe w tym samym czasie naciągnięcia tych mięśni w czasie treningu są jak najbardziej możliwe, ale jeśli ten objaw utrzymuje się już ponad miesiąc, nie odrzucałbym możliwości, że chodzi o szerszy problem z osłabionym mięśniem czoworogłowym uda, który obsługuje cały staw kolanowy i przy przeciążeniu/naciągnięciu daje dość rozlane, uporczywe i z czasem pogłębiające się objawy (w sensie: jeśli nic z tym nie zrobisz, będzie raczej gorzej niż lepiej). Ta opaska elastyczna mogłaby Ci realnie pomóc w obu przypadkach (tj. mięśnia podkolanowego i samego stawu), podobnie jak preparat z kolagenem. Orteza i unieruchomienie stawu jedynie osłabiłaby okoliczne mięśnie i zwielokrotniłaby problem. Tak czy owak, jest to wyzwanie dla fizjoterapeuty.
Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia, Lola! I dużo pogody ducha.
-
Arni
Witam.
Pisałem jakiś czas temu o moich objawach ze strony brzucha i innych. Więc nie będe zanudzal. Wykryto u mnie sibo i o dziwo uspokoiłem się na chwilę. że znalazłem przyczynę moich dolegliwości a może nawet samej nerwicy:) Dostałem antybiotyk na 10 dni a później probiotyk na miesiąc i dieta foodmap. Spokoj trwał do dzisiaj kiedy to słuchając dietetyka zasugerował że może być to spowodowane jakaś inna choroba. Niestety niepokój wrócił. Tłumaczę sobie że mam nerwicę i pewnie od niej Ibs a od Ibs sibo. Robiłem morfologię w marcu tamtego roku, próby wątrobowe, enzymy trzustkowe i tarczycę TSH ft3 ft4. USG jamy brzusznej w tym roku dwa razy. Wszystko bylo ok. Lekko podniesiona bilirubina , minimalnie podniesiony potas wapń i zelazo. Jak powtórzyłem wypijając szklankę wody przed badaniem to wyszly w normie. Myślicie że powinienem powtórzyć badania? Miał ktoś z Was sibo? Pozdrawiam:)
Pisałem jakiś czas temu o moich objawach ze strony brzucha i innych. Więc nie będe zanudzal. Wykryto u mnie sibo i o dziwo uspokoiłem się na chwilę. że znalazłem przyczynę moich dolegliwości a może nawet samej nerwicy:) Dostałem antybiotyk na 10 dni a później probiotyk na miesiąc i dieta foodmap. Spokoj trwał do dzisiaj kiedy to słuchając dietetyka zasugerował że może być to spowodowane jakaś inna choroba. Niestety niepokój wrócił. Tłumaczę sobie że mam nerwicę i pewnie od niej Ibs a od Ibs sibo. Robiłem morfologię w marcu tamtego roku, próby wątrobowe, enzymy trzustkowe i tarczycę TSH ft3 ft4. USG jamy brzusznej w tym roku dwa razy. Wszystko bylo ok. Lekko podniesiona bilirubina , minimalnie podniesiony potas wapń i zelazo. Jak powtórzyłem wypijając szklankę wody przed badaniem to wyszly w normie. Myślicie że powinienem powtórzyć badania? Miał ktoś z Was sibo? Pozdrawiam:)
-
MrIncognitoo
-
MrIncognitoo
-
MrIncognitoo
- Hightower
Bóle mięśni i stawów są w nerwicy na porządku dziennym. Czy jednak masz nerwicę i faktycznie doświadczasz jej objawów - nie sposób powiedzieć. Na podstawie tych kilku informacji to jak zgadywanie zawartości Twojej kieszeni. Od dawna je masz? Przyjmujesz jakieś leki? Może statyny na zbicie cholesterolu? Masz jakieś choroby autoimmunologiczne?
Takie objawy są częste w przypadku wielu innych schorzeń. Nawracające bóle mięśni i stawów (dużych, najczęściej tej kończyny, gdzie doszło do kontaktu z kleszczem) są typowe dla boreliozy, która może takie objawy dawać całymi latami ze zmienną (malejącą w czasie) intensywnością. Jeśli pobolewają stawy dłoni, to raczej nie będzie to borelioza, bo ona je omija. Takie objawy towarzyszą czasem chorobom nerek. Czasem okazuje się, że jest to fibromialgia, której diagnostyka nastręcza jednak trudności. Naprawdę długą listę oczywiście zamyka nasza wspaniała nerwica.
Nie jestem zwolennikiem ciągłych badań i skanowania organizmu. Odpuść sobie oczywiście wszystkie tomografie, rezonansy, z kontrastem i bez, punkcje lędźwiowe, gastro- i kolonoskopie, które na tym forum biją ostatnio rekordy popularności. Jeśli wybierasz się do reumatologa, oznacz jeszcze poziom kwasu moczowego. Zawsze warto sprawdzić poziom kreatyniny (praca nerek), kinazy kreatynowej (kondycja mięśni), elektrolity (sód i potas) plus wapń (całkowity i zjonizowany), witamina D3, żelazo, ferrytyna i B12. I na tym bym na razie poprzestał. To wszystko w komplecie da dobry obraz ogólnej kondycji organizmu.