Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Tak. Tylko właśnie przez te najróżniejsze objawy cięzko nam to zaakceptować, ze to może być poprzez zaburzony stan emocjonalny, dlatego latamy po lekarzach i badamy się od stóp do głów.
- Hightower
Odpowiadałem już w innym wątku - to są objawy konfliktu rzepkowo-udowego - więc skracając rzecz do minimum: diklofenak w żelu do smarowania miejscowo (Voltaren), Ortopedina Flex do picia przez kilka tygodni (kolagen+kwas hialuronowy+glukozamina), opaska ortopedyczna przez tydzień na oba kolana dla odciążenia stawów plus ćwiczenia u fizjoterapeuty na wzmocnienie mięśnia czworogłowego uda.
Ortopeda możesz wykonać badanie USG, ale przy zwykłych przeciążeniach nic tam szczególnego nie wyjdzie.
- tymbark92
- Hightower
Połowa narodu, drogi Tymbarku. Połowa narodu.
Piszesz, że to "wrażenie". I słusznie. Bo to tylko wrażenie. Bardziej niepokojącym sygnałem byłoby, gdyby takiemu wrażeniu towarzyszło niskie tętno (bradykardia), co sugerowałoby np. hiperkaliemię (wysoki poziom potasu), co się czasem zdarza u niektórych osób z nerwicą, które na potęgę i zupełnie bez sensu faszerują się suplementami, a potasu w diecie mamy akurat całkiem sporo. Potas szybko idzie w górę i w nadmiarze zaburza pracę serca. Jeśli ktoś przyjmuje dodatkowo leki na nadciśnienie, poziom potasu skacze jeszcze mocniej. Takie duszności zdarzają się również w tężyczce. Również obecnej u części osób z zaburzeniami lękowymi (była o tym wielokrotnie mowa, więc nie rozwijam). Często zdarza się w cukrzycy, zwłaszcza niezdiagnozowanej, ale wówczas są to faktyczne duszności, a nie tylko subiektywne odczucie. I towarzyszą im nudności.
Wrażenie duszności plus przyspieszona akcja serca to nerwicowy standard, może nie tak częsty jak zawroty głowy, drżenia czy bóle mięśni, ale gdzieś w TOP 10 na pewno. Ja sam doświadczyłem tego wiele razy w okresie swojego zaburzenia: dopadało mnie wieczorami, w pozycji leżącej; musiałem wówczas usiąść, podłożyć pod plecy dodatkową poduszkę i długimi minutami wciągać powietrze niczym ryba wyrzucona na brzeg. Najczęściej odczuwałem to w ten sposób, że nie byłem w stanie wziąć głębszego oddechu, jakby dociskany przez jakiś ciężar. To nie jest typowy napad paniki (to w ogóle nie jest napad paniki). Przechodzi. Zapominasz o temacie i wracasz do netflixa.
-
Lekarz mowi ze to niby sciegno miesien podkolanowy i w sumie tyle taka pomoc w angli....Hightower pisze: ↑16 stycznia 2023, o 23:11Odpowiadałem już w innym wątku - to są objawy konfliktu rzepkowo-udowego - więc skracając rzecz do minimum: diklofenak w żelu do smarowania miejscowo (Voltaren), Ortopedina Flex do picia przez kilka tygodni (kolagen+kwas hialuronowy+glukozamina), opaska ortopedyczna przez tydzień na oba kolana dla odciążenia stawów plus ćwiczenia u fizjoterapeuty na wzmocnienie mięśnia czworogłowego uda.
Ortopeda możesz wykonać badanie USG, ale przy zwykłych przeciążeniach nic tam szczególnego nie wyjdzie.
- Hightower
To jest jedna z dwóch możliwych (i statystycznie najbardziej prawdopodobnych) opcji, o czym wspominałem w tamtej odpowiedzi. Na zasadzie: boli pod kolanem, więc mięsień podkolanowy, ale nie zawsze najprostsze wytłumaczenie jest tym właściwym. Symetryczne i zaistniałe w tym samym czasie naciągnięcia tych mięśni w czasie treningu są jak najbardziej możliwe, ale jeśli ten objaw utrzymuje się już ponad miesiąc, nie odrzucałbym możliwości, że chodzi o szerszy problem z osłabionym mięśniem czoworogłowym uda, który obsługuje cały staw kolanowy i przy przeciążeniu/naciągnięciu daje dość rozlane, uporczywe i z czasem pogłębiające się objawy (w sensie: jeśli nic z tym nie zrobisz, będzie raczej gorzej niż lepiej). Ta opaska elastyczna mogłaby Ci realnie pomóc w obu przypadkach (tj. mięśnia podkolanowego i samego stawu), podobnie jak preparat z kolagenem. Orteza i unieruchomienie stawu jedynie osłabiłaby okoliczne mięśnie i zwielokrotniłaby problem. Tak czy owak, jest to wyzwanie dla fizjoterapeuty.
Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia, Lola! I dużo pogody ducha.
-
Witam.
Pisałem jakiś czas temu o moich objawach ze strony brzucha i innych. Więc nie będe zanudzal. Wykryto u mnie sibo i o dziwo uspokoiłem się na chwilę. że znalazłem przyczynę moich dolegliwości a może nawet samej nerwicy:) Dostałem antybiotyk na 10 dni a później probiotyk na miesiąc i dieta foodmap. Spokoj trwał do dzisiaj kiedy to słuchając dietetyka zasugerował że może być to spowodowane jakaś inna choroba. Niestety niepokój wrócił. Tłumaczę sobie że mam nerwicę i pewnie od niej Ibs a od Ibs sibo. Robiłem morfologię w marcu tamtego roku, próby wątrobowe, enzymy trzustkowe i tarczycę TSH ft3 ft4. USG jamy brzusznej w tym roku dwa razy. Wszystko bylo ok. Lekko podniesiona bilirubina , minimalnie podniesiony potas wapń i zelazo. Jak powtórzyłem wypijając szklankę wody przed badaniem to wyszly w normie. Myślicie że powinienem powtórzyć badania? Miał ktoś z Was sibo? Pozdrawiam:)
Pisałem jakiś czas temu o moich objawach ze strony brzucha i innych. Więc nie będe zanudzal. Wykryto u mnie sibo i o dziwo uspokoiłem się na chwilę. że znalazłem przyczynę moich dolegliwości a może nawet samej nerwicy:) Dostałem antybiotyk na 10 dni a później probiotyk na miesiąc i dieta foodmap. Spokoj trwał do dzisiaj kiedy to słuchając dietetyka zasugerował że może być to spowodowane jakaś inna choroba. Niestety niepokój wrócił. Tłumaczę sobie że mam nerwicę i pewnie od niej Ibs a od Ibs sibo. Robiłem morfologię w marcu tamtego roku, próby wątrobowe, enzymy trzustkowe i tarczycę TSH ft3 ft4. USG jamy brzusznej w tym roku dwa razy. Wszystko bylo ok. Lekko podniesiona bilirubina , minimalnie podniesiony potas wapń i zelazo. Jak powtórzyłem wypijając szklankę wody przed badaniem to wyszly w normie. Myślicie że powinienem powtórzyć badania? Miał ktoś z Was sibo? Pozdrawiam:)
-