Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Masz wątpliwości dotyczace objawów? Omawiamy je, opisujemy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Iris2220
Zarejestrowany Użytkownik

27 marca 2022, o 19:39

Przeczytałam ulotkę moje leku, który biorę tj. Zoloft. Okazuje się że częstym skutkiem ubocznym jego brania są zaburzenia widzenia:( No i się podłamałam:( Nie wiem co robić. Odstawić lek, czy poczekać do wizyty u psychiatry w czwartek?
HysSpodGory

27 marca 2022, o 19:52

Mi leki pogarszaly chorobe i wlasnie pogarszaly zaburzenia widzenia.
marksus

27 marca 2022, o 20:16

Iris2220 pisze:
Przeczytałam ulotkę moje leku, który biorę tj. Zoloft. Okazuje się że częstym skutkiem ubocznym jego brania są zaburzenia widzenia:( No i się podłamałam:( Nie wiem co robić. Odstawić lek, czy poczekać do wizyty u psychiatry w czwartek?
Poczekaj do wizyty a najlepiej nie odstawiaj leku. Organizm się zaadoptuje do leku i wszystko minie...oprócz tego że poczujesz się lepiej :)
Iris2220

27 marca 2022, o 20:25

HysSpodGory pisze:
A czy po odstawieniu leku zaburzenia widzenia się u Ciebie cofały?
Iris2220

27 marca 2022, o 20:27

Iris2220 pisze:
HysSpodGory pisze:
Wszyscy w rodzinie mi mówią, żebym poczekała do wizyty. Boję się tylko, że to zmiany widzenia nieodwracalne i każdy dzień będzie pogarszał wzrok:(
Iris2220

27 marca 2022, o 20:27

marksus pisze:
27 marca 2022, o 20:16
Iris2220 pisze:
Poczekaj do wizyty a najlepiej nie odstawiaj leku. Organizm się zaadoptuje do leku i wszystko minie...oprócz tego że poczujesz się lepiej :)
Wszyscy w rodzinie mi mówią, żebym poczekała do wizyty. Boję się tylko, że to zmiany widzenia nieodwracalne i każdy dzień będzie pogarszał wzrok:(
HysSpodGory

27 marca 2022, o 21:28

Iris2220 pisze:
HysSpodGory pisze:
Tak, ale nie całkiem, zostalo mi widzenie dziwne jakby z oddali jakby wszystko było mniejsze, rece nieswoje i dlonie jakby doczepione manekina, ale juz nie przybliza obrazu nie wykreca go, przeszedlem pieklo, mialem mysli samobojcze i skrajne lęki.
Patro1995

27 marca 2022, o 22:11

Da się jescze zapisać do hewada czy victora na terapię? Czy już nie prowadzą?
Iris2220

28 marca 2022, o 07:36

Zaczęłam szukać co mam z tym wzrokiem i już wiem, w sobotę pojawił się u mnie śnieg optyczny. Nie jest tak silny jak pokazują na necie na zdjęciach, jest delikatnieszy, ale jest. To już mnie dobiło do końca. Nie dość, że mam to bujanie w głowie 24/7 to jszcze ten śnieg. Czy to minie? Czy to jest normalny objaw w nerwicy?
Iris2220

28 marca 2022, o 09:16

Patro1995 pisze:
27 marca 2022, o 22:11
Da się jescze zapisać do hewada czy victora na terapię? Czy już nie prowadzą?
Patro, przeczytałam, że parę lat temu miałeś śnieg optyczny. Czy Tobie to przeszło lub się chociaż zmnieszyło?
martif

28 marca 2022, o 11:50

Iris2220 pisze:
Zaczęłam szukać co mam z tym wzrokiem i już wiem, w sobotę pojawił się u mnie śnieg optyczny. Nie jest tak silny jak pokazują na necie na zdjęciach, jest delikatnieszy, ale jest. To już mnie dobiło do końca. Nie dość, że mam to bujanie w głowie 24/7 to jszcze ten śnieg. Czy to minie? Czy to jest normalny objaw w nerwicy?
To jest normalne. Też tak miałem, kilka dni i przeszło. Organizm tak reaguje na lek. Musi się przyzwyczaić... Przede wszystkim nie czytaj o skutkach ubocznych bo takie ma KAŻDY LEK, gdybysmy tak zwracali uwagę na skutki uboczne to byś witaminy C brała się brać :D nie czytaj, nie nakręcaj się i czekaj na efekty leku które na pewno będą (długo go bierzesz??). Początki są zawsze trudne i trzeba to przetrwać....

Poczekaj do wizyty u lekarza, sama nic nie odstawiaj.
Surfik.net - tu zarobię swój pierwszy milion.
Iris2220

29 marca 2022, o 07:49

martif pisze:
Iris2220 pisze:
To jest normalne. Też tak miałem, kilka dni i przeszło. Organizm tak reaguje na lek. Musi się przyzwyczaić... Przede wszystkim nie czytaj o skutkach ubocznych bo takie ma KAŻDY LEK, gdybysmy tak zwracali uwagę na skutki uboczne to byś witaminy C brała się brać :D nie czytaj, nie nakręcaj się i czekaj na efekty leku które na pewno będą (długo go bierzesz??). Początki są zawsze trudne i trzeba to przetrwać....

W sumie to mi się pojawilo po wzięciu w sobotę xanaxu, miałam brać doraźnie jak będę miała silny lęk lub napad paniki i wzięłam. Parę dni wcześniej też wzięłam xanax w takiej samej sytuacji i nie było takich probemów ze wzrokiem. Biorę zoloft od 18 marca poł tabletki 50 mg, a od 22 marca 1 całą tabletkę. Na całej tabletce to dopiero 8 dzień leczenia. Lekarz mi mówił, że pierwsze dwa tygodnie mogą być gorsze, ale myślałam że to bardziej o lęki chodzi. I faktycznie lęki mam większe, telepię się jak galaretka. Zwiększyła mi się bezsenność, biorę na sen trittico 75 mg 1 i 3/4 tabletki i śpię z 4-5 godziny. Wyglądam już jak zoombie. Do tego te ciągłe bujanie w głowie. Boję się, że się wykończę, ze to bujanie nigdy nie minie i umrę, a mam dwoje dzieci, które jeszcze potrzebują matki. Rozpacz mnie bierze:(
Iris2220

29 marca 2022, o 07:56

Iris2220 pisze:
29 marca 2022, o 07:49
martif pisze:
Iris2220 pisze:

W sumie to mi się pojawilo po wzięciu w sobotę xanaxu, miałam brać doraźnie jak będę miała silny lęk lub napad paniki i wzięłam. Parę dni wcześniej też wzięłam xanax w takiej samej sytuacji i nie było takich probemów ze wzrokiem. Biorę zoloft od 18 marca poł tabletki 50 mg, a od 22 marca 1 całą tabletkę. Na całej tabletce to dopiero 8 dzień leczenia. Lekarz mi mówił, że pierwsze dwa tygodnie mogą być gorsze, ale myślałam że to bardziej o lęki chodzi. I faktycznie lęki mam większe, telepię się jak galaretka. Zwiększyła mi się bezsenność, biorę na sen trittico 75 mg 1 i 3/4 tabletki i śpię z 4-5 godziny. Wyglądam już jak zoombie. Do tego te ciągłe bujanie w głowie. Boję się, że się wykończę, ze to bujanie nigdy nie minie i umrę, a mam dwoje dzieci, które jeszcze potrzebują matki. Rozpacz mnie bierze:(
martif

29 marca 2022, o 11:24

Więc czekaj i nie nakręcaj się, jesteś teraz w "najgorszym momencie" od zaczęcia brania leków. Nie czytaj w intrenecie o objawach, skutkach ubocznych itp. Trzeba to po prostu przetrwać i przeczekać. Leki zaczną działać dopiero za kilka tygodni i poczujesz znaczną ulgę :) wrócisz do normalności ...
Surfik.net - tu zarobię swój pierwszy milion.
Odburzająca

29 marca 2022, o 12:30

Słuchajcie - sytuacja dzisiejsza, piszę o tym żeby wam zobrazować jaki lęk to manipulator. Pracuję z dziećmi w przedszkolu, jest to praca męcząca psychicznie, czasem człowiek ma dość. Środowisko pracy super, kolezanki i dyrekcja też. Więc nie ma jakichś powodów do zmiany. Mimo to, dlatego że jestem zmęczona walką z lękami, zmęczyły mnie też dzieci i pojawiła się myśl- trzeba zmienić tą pracę a zaraz za myślą lęk że co ja niby innego będę robić. I już lęk rośnie i rośnie i już myśli że ja nie dam rady, pewnie będę musiała iść na l4, ale jak pójdę na l4 to potem ciężko mi będzie wrócić do pracy i pewnie będę siedzieć w domu i co ja niby będę robić, wszystkich zawiodę i na końcu sobie coś zrobię. I wtedy się zorientowałam w co wpadłam i jaki ten lęk to skur....
A niby tak człowiek wszystko wie co ma robić z nim
ODPOWIEDZ