Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Macierzyństwo a nerwica
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam serdecznie. Mam takie pytanie jak odróżnić czy , to nerwica czy nie nadaje się do macierzyństwa?
. Mam córkę od półtora roku i myśli natrętne są ze mną non stop, że nie nadaje się na mamę, że to nie dla mnie. Przy tym wszystkim niechęć , lęk i inne okropne odczucia. Skąd mam wiedzieć czy, to ja czy nerwica. W ogóle przez ,to wszystko nie odczuwam radości z nowej roli i dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia, że nic nie czuję i jestem zła mamą, a chciałabym , żeby było na odwrót. Czy ktoś też tak ma??

-
Po tym wiesz, że to nerwica. Skoro wiesz, że te myśli nie są Twoje, nachodzą Ci same, nie chcesz ich i odczuwasz przy nich lęk, to możesz być pewna, że to natrętne myśli.Zakensik pisze: ↑14 marca 2021, o 23:01Witam serdecznie. Mam takie pytanie jak odróżnić czy , to nerwica czy nie nadaje się do macierzyństwa?. Mam córkę od półtora roku i myśli natrętne są ze mną non stop, że nie nadaje się na mamę, że to nie dla mnie. Przy tym wszystkim niechęć , lęk i inne okropne odczucia. Skąd mam wiedzieć czy, to ja czy nerwica. W ogóle przez ,to wszystko nie odczuwam radości z nowej roli i dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia, że nic nie czuję i jestem zła mamą, a chciałabym , żeby było na odwrót. Czy ktoś też tak ma??
Ogólnie na Twoim miejscu zacząłbym od podstaw, podrzucam Ci kilka linków, z którymi się zapoznaj:
kowy-chochlik-lowy-t5055.html
kowe-jak-dlaczego-agresywna-postawa-t3542.html
https://www.youtube.com/watch?v=G_mICBk3Q8U
https://www.youtube.com/watch?v=wn37vVtyKCI
- grzeslaw
Nerwica zazwyczaj "atakuje" najbardziej istotne dla nas aspekty życia, jeśli więc Twoje macierzyństwo jest dla Ciebie ważne to duża szansa, że to faktycznie są natręty. Kiedyś czytałem książkę o terapii poznawczej, w której było napisane, że w zasadzie każde przekonanie niosące ze sobą przesadne cierpienie emocjonalne jest niezdrowe. Jeśli więc myśli związane z tym że nie nadajesz się na mamę sprawiają, że toniesz w lęku i apatii, to istnieje duża szansa, że są to natręty, albo właśnie niezdrowe, fałszywe, irracjonalne przekonania.Zakensik pisze: ↑14 marca 2021, o 23:01Witam serdecznie. Mam takie pytanie jak odróżnić czy , to nerwica czy nie nadaje się do macierzyństwa?. Mam córkę od półtora roku i myśli natrętne są ze mną non stop, że nie nadaje się na mamę, że to nie dla mnie. Przy tym wszystkim niechęć , lęk i inne okropne odczucia. Skąd mam wiedzieć czy, to ja czy nerwica. W ogóle przez ,to wszystko nie odczuwam radości z nowej roli i dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia, że nic nie czuję i jestem zła mamą, a chciałabym , żeby było na odwrót. Czy ktoś też tak ma??
Możesz spróbować porobić sobie mapę myśli (technika z książki "Powrót do zmysłów" Stanley H. Block), jeśli masz czas na coś takiego