Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Macierzyństwo a nerwica

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Zakensik
Zarejestrowany Użytkownik

14 marca 2021, o 23:01

Witam serdecznie. Mam takie pytanie jak odróżnić czy , to nerwica czy nie nadaje się do macierzyństwa? :roll: . Mam córkę od półtora roku i myśli natrętne są ze mną non stop, że nie nadaje się na mamę, że to nie dla mnie. Przy tym wszystkim niechęć , lęk i inne okropne odczucia. Skąd mam wiedzieć czy, to ja czy nerwica. W ogóle przez ,to wszystko nie odczuwam radości z nowej roli i dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia, że nic nie czuję i jestem zła mamą, a chciałabym , żeby było na odwrót. Czy ktoś też tak ma??
malutki

15 marca 2021, o 07:19

Zakensik pisze:
Witam serdecznie. Mam takie pytanie jak odróżnić czy , to nerwica czy nie nadaje się do macierzyństwa? :roll: . Mam córkę od półtora roku i myśli natrętne są ze mną non stop, że nie nadaje się na mamę, że to nie dla mnie. Przy tym wszystkim niechęć , lęk i inne okropne odczucia. Skąd mam wiedzieć czy, to ja czy nerwica. W ogóle przez ,to wszystko nie odczuwam radości z nowej roli i dochodzą jeszcze wyrzuty sumienia, że nic nie czuję i jestem zła mamą, a chciałabym , żeby było na odwrót. Czy ktoś też tak ma??
Po tym wiesz, że to nerwica. Skoro wiesz, że te myśli nie są Twoje, nachodzą Ci same, nie chcesz ich i odczuwasz przy nich lęk, to możesz być pewna, że to natrętne myśli.
Ogólnie na Twoim miejscu zacząłbym od podstaw, podrzucam Ci kilka linków, z którymi się zapoznaj:

kowy-chochlik-lowy-t5055.html

kowe-jak-dlaczego-agresywna-postawa-t3542.html

https://www.youtube.com/watch?v=G_mICBk3Q8U

https://www.youtube.com/watch?v=wn37vVtyKCI
Zakensik

15 marca 2021, o 17:59

No właśnie najgorsze w tym wszystkim jest to, że znam cały mechanizm , a i tak daję się w to wkręcać. Już sama nie wiem co jest prawdą, a co nie. Trwa już, to tyle, że zaczynam wątpić.
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

15 marca 2021, o 18:35

Myśle, ze to nerwica i natrętne myśli. Odczuwasz przy tym lek, posłuchaj nagrań o natrętnych myślach, powtórz mechanizm i będzie dobrze :)
Zakensik

15 marca 2021, o 19:14

Postaram się, dziękuje😊
Awatar użytkownika
grzeslaw

21 marca 2021, o 17:55

Zakensik pisze:
Nerwica zazwyczaj "atakuje" najbardziej istotne dla nas aspekty życia, jeśli więc Twoje macierzyństwo jest dla Ciebie ważne to duża szansa, że to faktycznie są natręty. Kiedyś czytałem książkę o terapii poznawczej, w której było napisane, że w zasadzie każde przekonanie niosące ze sobą przesadne cierpienie emocjonalne jest niezdrowe. Jeśli więc myśli związane z tym że nie nadajesz się na mamę sprawiają, że toniesz w lęku i apatii, to istnieje duża szansa, że są to natręty, albo właśnie niezdrowe, fałszywe, irracjonalne przekonania.

Możesz spróbować porobić sobie mapę myśli (technika z książki "Powrót do zmysłów" Stanley H. Block), jeśli masz czas na coś takiego :) Mapa myśli polega w skrócie na wzięciu pustej kartki i pisaniu na niej wszystkich twoich myśli przez np. pięć minut. Chodzi o zapisanie totalnie wszystkiego, co tylko przyjdzie do głowy, może nie mieć całkowicie sensu. Z początku jest trudno, bo dużą część myśli ignorujemy, ale w rezultacie możesz potem sobie zobaczyć ile Twoich myśli jest podszytych lękiem np. o macierzyństwo.
ODPOWIEDZ