Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Co to jest? Jak to nazwać? Proszę o pomoc

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
alonE
Zarejestrowany Użytkownik

30 maja 2015, o 15:35

Witam, proszę o pilną odpowiedź. Miałem, mam nerwicę od poand roku i od ostatnich dni pogroszyła mi się trochę pamieć a dziś dziwne uczucie że masakra...
(jak o tej sytuacji chcę opisać, boję się ze cos wymyslam i to jest jakas z palca wyssana) byłem na przystanku i stała dziadek i dwie babcie i wtedy takie dziwne uczucie mnie zlapalo ze masakra ze to sa omamy wzrokowe i to bylo masakryczne dziwne.... ten dziadek mial dziwna twarz no bo mial, ale myslalem ze to sa jakies omamy i do teraz czuje ze ludzie dsa jacys dziwni i ze to sie nie dzieje na prawde.. mam wrazenie ze snie...

co to może być i jak pomóc mi z tym?

+ towarzysza mi mysli ze jestem chorypsychicznie i mam shizfrenie..
+ ręce mi się trzesą tak sie wystraszyłem
helpmi

30 maja 2015, o 15:40

No jesli od roku masz nerwice to jak rozumiem zasiegales o niej informacji i teraz tak, powiedz sam co myslisz o tym:

mam PRAWIE omamy
trzesa mi sie rece
pogorszyla mi sie koncentracja i pamiec
boje sie ze dostane schizofrenii, mam LEK przed nia
wydaje mi sie wszystko dziwnie i ze snie.

Sam powiedz, jak myslisz co to jest ? :)
Awatar użytkownika
b00s123
Odważny i aktywny forumowicz

30 maja 2015, o 15:42

też coś takiego miałem nawet ostatnio , dawno nie widziałem sąsiada i bardzo się postarzał ( na twarzy ) jak z nim rozmawiałem to zaraz wkrętki czy to sie dzieje naprawdę czy może mam omamy itp nogi miałem jak z waty i setki myśli , tak jakby przeraziła mnie jego twarz .
"Wola psychiki daje wyniki"
alonE

30 maja 2015, o 15:42

derealizacja?
Jeszcze jedno.. czuję że to nie normalne jak mówię o tym dziadku na przystanku ze był dziwny...
helpmi

30 maja 2015, o 15:43

Po prostu lęk, napięcie a temu moze towarzyszyc odrealnienie.
alonE

30 maja 2015, o 15:45

nadal jak wspominam o tej styuacji to wydaje mi sie ze jej nie bylo... straszne mega...
minie mi to?
helpmi

30 maja 2015, o 15:54

Wytlumacz sobie racjonalnie co ci bylo, odpusc, nie wkrecaj schiza, to ci minie, zapomnisz i tyle.
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

30 maja 2015, o 15:57

Przed chwila mialem taka sytuacje jadle kurczaka w kfc i weszly 3 kobiety matka siotry dwie i wszystkie wygladaly jak narkomanki . Jedna miala takie zeby jak szpice mowie wam hehe smieszna strasznie . Oczywiscie jestem nerwicowcem zgadnijcie co pierwsze przyszlo mi na mysl ze to jakies straszne baby i wogole mam schiza . Zmierzam do tego ze to normalne zachowanie osoby z nerwica ta twarz mam dalej przed oczami ale to spowodowane jest tylko tym ze mam nerwice . Dla tego chlopaku masz ponad rok nerwice i zachowujesz sie jak bys ja mial od tygodnia . W taki sposob nie przekonasz swojego stanu emocjonalnego . Ja czuje lek tak samo jak ty pewnie ale to jest irracjonalny lek . Nie ma w tym zagrozenia . Wzuc na luzzzzz
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
alonE

30 maja 2015, o 15:59

O właśnie miałem taką samą sytuację! dziadek i dwie babcie i myślałem że to mój omam.
Mam od ponad roku, ale pierwszy raz dzisiaj takie odrealnienie.

Ok więc postawa przyajcielska powinna pomóc.
bart26

30 maja 2015, o 16:11

Akceptuj to ze masz takie jazdy twoj umysl bedzie za kazdym razem probowal wynalesc zagrozenie za kazdym razem jezeli doswiadczysz cos co cie zastanowi . Odrazu mysl obawa ze zwariujesz albonjuz zwariowales i lekowe kolo puszczone . Musisz dzialac na to podswiadomie ze to tylko nerwica ty i tak bedziesz w to watpil za kazdym razem ale jak bedziesz tlumaczyl sobie ze to nie jest nic strasznego i dziwnego a ty czujesz w tej chwili lek czy napiecie to wlasnie nerwica.probuje znalesc sobie powod to uczucia leku ty masz w to nie brnac pomimo strachu
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
alonE

30 maja 2015, o 17:26

W sumie jest jedno rozwiązanie - człowiek który ma omamy, nie wie że je ma, a my z nerwicą myślimy ze mamy i się zastanawiamy. Banalne, choć trudne.
bart26

30 maja 2015, o 17:31

https://youtu.be/sIot4624bIw ogladnij to zobacz na wlasne oczy
Awatar użytkownika
b00s123
Odważny i aktywny forumowicz

30 maja 2015, o 17:33

bart26 pisze:https://youtu.be/sIot4624bIw ogladnij to zobacz na wlasne oczy
nie strasz go takimi filmikami :D później miałem natręty A może ja też miałem zagrać w Tetaniku :DD
Teraz sie smieję z tego ale uwierz że wtedy taki natręt rył mi banie .
"Wola psychiki daje wyniki"
bart26

30 maja 2015, o 17:35

Powaznie przeciez to niepodwarzalny dowod na to ze my myslimy analiza a gosc w filmie ma swoj swiat

-- 30 maja 2015, o 16:35 --
No mi akurat to cos uswiadczylo ze jestem znerwicowany a nie chory
alonE

30 maja 2015, o 17:38

Chopie smieszne ale tez wkrecajace, musze teraz sobie o tym filmiku zapomniec.
Niby mnie smieszy, ale jednoczesnie przeraza.

Wiec ja walcze z tym, co wyzej napisalem. Czlowiek ktory ma omamy nie wie ze je ma, a my myslimy, zastanawiamy sie a nawet sprawdzamy czy to sa omamy ;)

-- 30 maja 2015, o 16:38 --
Eh po tym filmie mam teraz tak, ze mysle ze zaraz ja bede tak gadac..
ODPOWIEDZ