Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jak sobie radzicie z kompulsjami i lękiem przed racojalnymi myślami natrętnytymi?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moho
Zarejestrowany Użytkownik

7 czerwca 2024, o 08:52

W sumie jak w temacie, prawie każdy kto przechodzi OCD zdaje sobie sprawę z irracjonalności myśli natrętnych, co wtedy robicie żeby sobie pomóc i nie poddawać się kompulsjom mimo silnego parcia, lęku i napięcia by się ich pozbyć? Wasze sposoby, bo ja w sumie toczę głupią walkę, natrętna myśl, kompulsja która może trwać i trwać aż do skutku mimo że wmawiam sobie że i myśli są nieracjonalne a kompulsje mimo że zrobię to i tak podziała to na chwilę i coś kolejnego przyjdzie. Wasze rady jakieś dla alternatywy? Dużo słyszałem żeby po prostu lać na myśli, zająć się czymś - z doświadczenia też. Kompulsje jednak to dla mnie inna bajka, parcie za duże, czasami żeby myśli się pozbyć, czasami po prostu żeby coś wykonać ot tak by sobie poprawić samopoczucie. Wasze rady? Pomysły, doświadczenia?
Awatar użytkownika
moho
Zarejestrowany Użytkownik

7 czerwca 2024, o 11:01

E: W tytule miało być nieracjonalnymi xP
ODPOWIEDZ