Zapraszam do samopomocowej grupy wsparcia online dla osób, które doświadczyły przemocy w dzieciństwie.
Opiera się na schemacie spotkań ASCA (Adult Survivors of Child Abuse) wypracowanym przez Centrum Morris. Wypracowując go korzystali z tradycji spotkań 12-krokowych (jak mityngi DDA), lecz widząc, że nie do końca odpowiada to potrzebom osób po doświadczeniu przemocy, dostosowali schemat spotkań. Kroki zostały dopasowane bardziej do tego, jak wygląda przebieg wychodzenia z traumy. Jest możliwość otrzymania informacji zwrotnej, przy jednoczesnym zapewnianiu poczucia bezpieczeństwa. Przebieg spotkań pozwala na zaangażowanie się w takim stopniu, w jakim pasuje danej osobie - można być bardzo wycofanym, jak i mówić więcej wedle potrzeby. Jest również możliwość nawiązania kontaktu z innymi uczestnikami poza częścią ustrukturyzowaną.
Materiały anglojęzyczne można znaleźć na stronie Centrum Morris (niestety ze względu na brak uprawnień, nie mogę podać bezpośredniego linku). Jest tam również przetłumaczony na polski przewodnik po krokach ASCA. Dodatkowo mogę przesłać na maila opis spotkań i ich skrypt - także osobom, którym niekoniecznie pasują takie spotkania, a może myślą o zainicjowaniu podobnych (może skorzystam jako uczestnik?).
Spotykamy się o 10.00 w niedziele na Discordzie.
Zainteresowanych zapraszam do kontaktu przez prywatną wiadomość lub odpowiedź w tym wątku.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Grupa wsparcia dla osób, które doświadczyły przemocy w dzieciństwie
-
- Nowy Użytkownik
Zobaczyłam, że moja skrzynka na tym forum nie przyjmuje wiadomości, więc zainteresowanych proszę o wiadomość w tym wątku. Póki nie ma potrzeby, wolę nie sprawdzać reakcji admina na umieszczenie mojego adresu mailowego mimo blokady