Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Granice wolności i nie tylko.

Miejsce na pytania oraz uwagi dotyczące samego forum jak i funkcjonowania wśród jego społeczności.
Tutaj możesz także uzyskać dostęp do czata - *zobacz
ODPOWIEDZ
kalunta
Zarejestrowany Użytkownik

6 listopada 2025, o 11:22

„Wolnosc kocham i rozumiem – wolności oddac nie umiem”.

Często zadaje sobie pytania o granice wolności człowieka.

Uwazam, ze w pewnych istotnych aspektach granice te wyznaczone sa przez wpływ środowiska w którym człowiek zyje („byt ksztaltuje swiadomosc”) oraz jak to się ladnie mowi, przez „garnitur genetyczny”.
Swiat w ktorym zyjemy jest tak zbudowany, ze nie ma w nim rozwiazan / sytuacji idealnych – nie ma tez wolności idealnej.
Z drugiej strony uwazam ze czlowiek moze byc wolny w tym zakresie ze:
- zyje w panstwie demokratycznym a nie autorytarnym
- nie przebywa w zakladzie karnym
- nie jest ubezwlasnowolniony
- cieszy sie w miare dobrym zdrowiem - rowniez psychicznym
- zyje we w miare szczesliwej rodzinie (szczególnie nie jest mocno manipulowany ani nie podlega sytuacjom przemocowym)
- ma prace ktora lubi, w której czuje się dobrze i w ktorej nie czuje sie mobingowany ani okradany.

Wypunktowane powyzej czynniki przekladaja się również na to, ze:
- człowiek nie czuje się zbyt zniewolony
- człowiek czuje się w miare lub w znacznie szerszym zakresie szczęśliwy.

Z drugiej strony, moim zdaniem bardzo istotnymi czynnikami wplywajacymi zarowno na poczucie wolności jak i poczucie szczęścia człowieka sa kwestie egzystencjalne:
- swiadomosc nieuchronności śmierci;
- mniej lub bardziej satysfakcjonująca dla danego człowieka jego „wlasna-prywatna” identyfikacja odpowiedzi na dreczace go pytania egzystencjalne (na przykład wiara w „zycie po zyciu” etc).

Zapraszam do dyskusji w tym obszarze 😊 .

Pozdrawiam serdecznie 😊
Vetta

8 listopada 2025, o 09:07

Pozwolę się wypowiedzieć co myślę na temat.

Granicą wolności jest odpowiedzialność. A odpowiedzialność zdefiniował Jezus Chrystus. A temu kto nie chce wierzyć Jezusowi Chrystusowi tylko prawo naturalne definiuje.
System demokratyczny raczej zawsze prędzej czy później ogranicza wolność i zdejmuje odpowiedzialność, bo więcej jest głupich niż mądrych, czyli głupcy mają władzę nad mądrzejszymi, a to musi prowadzić do katastrofy też w sferze wolności i odpowiedzialności. System autorytatywny niekoniecznie musi ograniczać wolność, przynajmniej teoretycznie. Bo może być taki rządzący który szanuje wolność i odpowiedzialność.

A tak w ogóle, wolność nie powinna być celem samym w sobie, a raczej środkiem do celu. Celem powinna być miłość.
kalunta

8 listopada 2025, o 14:33

Dziekuje bardzo za twój wpis 😊

Mowiac ogolnie:
• Co do watkow niejako religijnych jakie poruszylas to ja mam zasade, która od dawana przestrzegam, ze zazwyczaj nie wchodzę w dyskusje w tym obszarze – nie inaczej będzie w tym wpisie.
• Szczerze mowiac; absolutnie dystansuje się od tego co napisalas o demokracji.

Wpywa na to wiele uwarunkowan.

1.
Nie ma obiektywnych kryteriów czy ktoś jest „glupi” czy „madry”. Z drugiej strony Jest za to powiedzenie „każdy glupi ma swój rozum”.

2.
W polskim systemie prawnym osoby ubezwłasnowolnione nie maja praw wyborczych – może być tak na przypadku w przypadku niektórych osob chorych psychicznie, niektórych osob uzależnionych od używek; niektórych osob z niedorozwojem umysłowym.

3.
Uwazam, ze w Polsce mamy obecnie w miare dobrze funkcjonujący system demokratyczny i powinnismy to doceniac. Z drugiej strony, system ten nie jest doskonaly ☹ bowiem (moim zdaniem) swiat w którym zyjemy ma to do siebie ze nic w nim nie jest doskonałego ☹

4.
Uwazam, ze krytycy systemu demokratycznego (zwykle również zwolennicy systemu autokratycznego) mogą swobodnie wyglaszac swoje krytyczne oceny pod adresem demokracji wlasnie dlatego, ze polski system demokratyczny w dużej mierze szanuje wolność słowa. Systemy autokratyczne zwykle na to nie pozwalają.

Pozdrawiam serdecznie 😊
Vetta

10 listopada 2025, o 00:11

Chcesz pisać o wolności, a czy nie widzisz, że są tacy, którzy chcą, żeby o Bogu było- nie...
To dzięki Bogu masz wolną wolę i do wyboru miłość i wybór wolności od nienawiści, a od złego brak wyboru nie nienawidzić.
Nie da się o wolności bez Boga, jeżeli chce się głębiej temat rozpatrzeć.

Kalunta, jak chcesz dyskutować, to Ty dyskutuj, a nie że "sztuczna inteligencja" pisze za Ciebie. Tak to ja mogę dyskutować sam na sam z czatem.
kalunta

10 listopada 2025, o 08:56

Na jakiej podstawie uwazasz ze ,,"sztuczna inteligencja" pisze za>> mnie
?

Pozdrawiam :-)
Vetta

10 listopada 2025, o 10:15

Przepraszam Kalutnta.
Po prostu uroiło mi się. Zbyt perfekcyjne Twoje posty z technicznego punktu widzenia i dlatego chyba mi się uroiło. :D

Pozdrawiam :)
kalunta

10 listopada 2025, o 11:06

Spoko 😊
Nic sie nie stalo 😊

Jakbys miala ochote popisac o strawach roznych 😊 w "trybie" wymiany meili to zapraszam do kontaktu 😊 .
Ja mój email mogę podac jako pierwszy tak zebys mogla na niego napisac bez uajwaniania swojego miela na tym portalu. 😊

Co o tym sadzisz?

Pozdrawiam serdecznie 😊 i zapraszam do dalszego kontaktu 😊
Vetta

10 listopada 2025, o 21:45

Kalunta, jestem facetem. :D

Vetta- oznacza szczyt, wierzchołek. Mam kolarzówkę z tej małej manufaktury. Stąd ten nick ;)
kalunta

11 listopada 2025, o 06:09

Spoko - ja tez jestem facetem.
Jesli mialbys ochote to nie widze problemu w tym zebysmy pogadali.

Pozdrawiam :-)
Vetta

11 listopada 2025, o 08:40

Dzięki Kalunta, jak coś odezwę się, ale na razie tutaj na forum będę w razie czego zagadywał.

Pozdrawiam, udanego dnia ;ok
kalunta

11 listopada 2025, o 08:59

ok, spoko :-)
z drugiej strony to dynamika wpisow na tym Forum jest bardzo niska :-(

Rowniez pozdrawiam :-)
Vetta

11 listopada 2025, o 09:08

Szczerze? Akurat taka dynamika, jeśli o mnie chodzi, odpowiada mi, bo na dłużej niezbyt mam czas i chęci siadać przed monitor. A tak to można przemyśleć i z doskoku odpisać ;)
kalunta

11 listopada 2025, o 09:22

OK - rozumiem

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ