Hej wszystkim. Kilkanaście lat leczę się na nerwicę. Zazwyczaj stwierdzane mam zaburzenia lękowe, choć ostatnio psychoterapeuta powiedział, że to raczej zaburzenia obsesyjno kompulsywne bez kompulsji. Dwa razy zdarzyło mi się w ciągu ostatnich 2 tygodni mieć dziwne impulsy myślowe? O ile istnieje taki termin. Miałem zawsze myśli natrętne typu, że komuś cos zrobię lub sobie coś zrobię, ale z czasem minęły i przestałem się ich bać. Teraz z powodu lęku nie mam apetytu ale mówię sobie, że trzeba coś zjeść, chociaż troszkę i myśl "nie zjesz" jakby ta myśl chciała mi zaszkodzić. Dziwne. Ostatnio przed wizytą u psychoterapeuty zaparkowałem samochód, odpaliłem papierosa i myśl " jesteś głupi, nie dasz rady" - te myśli przyprawiły mnie o niezły napad lęku. Ostatnio też miałem jakbys dialog myśli jakby w głowie, co mnie przeraziło. Nie słyszę żadnych glosow, nie mam żadnych omamów - choć teraz znów lęk, że może nie wiem że je mam?
Nie rozumiem jak myśl może być zdaniem? Jakby ktoś zły kierował do mnie jakaś myśl, choć w sumie sam nie wiem jak to określić. Nie umiem logicznie tego wytłumaczyć. Bardzo boje się że będę chory psychicznie. .... Czy miał ktoś podobnie? Że myśl była zdaniem jakimś a nie "boje się, że " , " a co jeśli" (takie myśli też mam). Z góry dzięki za odpowiedź.
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Dziwne myśli
-
- Nowy Użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Dodatkowo doszły mi okropne problemy z pamięcią. Zapomniałem, że pisałem dziś rano z lekarzem psychiatra na znanym lekarzu. Byłem przekonany, że było to wczoraj. Przyprawiło mnie to o niezły napad paniki. A wiesz może w którym nagraniu czy artykule jest napisane, że mogą przybierać każda formę?
-
- Nowy Użytkownik
Takie natrętne myśli są bardzo częste w zaburzeniach, lękowych natrętna mysl to jest informacja czego się tak naprawdę boimy takie myśli poprsotu trzeba zbywać robić im na przekór, a co do tego zwariowania to się nie da zwariować nerwica nie powoduje żadnej choroby psychicznej ani nic też miałem różne głupie myśli np że będę jakimś psychopatą albo morderca strasznie wywoływało to u mnie lęk ale wsadziłem taki klin dopiero jak dowiedziałem się że to jest natrętna mysl i jest to informacja czego tak naprawdę się boimy w nerwicy choruje stan emocjonalny dopóki go nie uspokoimy takie myśli bedą one beda wracac ale one nic nie znaczą tylko męczą.