Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Diagnoza

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Karako
Nowy Użytkownik

4 stycznia 2026, o 13:13

Hej. Moja diagnoza na przestrzeni lat to: zaburzenia lękowo depresyjne, zaburzenia lękowe raz nawet depresja endogenna, ale potem “inne zaburzenia lękowe, mieszane”.

Mam pytanie, bo myślałem żeby w końcu skorzystać z terapii w innym nurcie niż cbt - żeby sięgnąć głębiej i znaleźć może przyczynę moich lęków (orientacja, nadopiekuńcza mama).
Zdaję sobie jednak sprawę że to co ma to ocd - bez kompulsji fizycznych - kompulsja jest analizowanie ciągle myśli dot różnych tematów.

Czytałem, że ja się ma zaburzenia lękowe zwykle to się ludzie boją raczej takich bardziej przyziemnych rzeczy jak utrata pracy itp itd.
Z kolei w ocd człowiek się boi np że komuś coś zrobi albo sobie zrobi krzywdę albo natręty dotyczą różnych tematów specyficznych. I tak u mnie się one uczepiły seksu.

Mówi sie, że treść myśli nie ma znaczenia i ok.
Ale jeśli ja mam ocd tzn że coś z moim mózgiem jest nie tak, bo to coś genetycznego. I tak mózg jest neuroplastyczny, ale psychodynamiczna to raczej nie działa na ocd. Co myślicie?

Chłopaki pisali, że ludzie w nerwicy często mają myśli że komuś coś zrobią, albo że wyskoczą z okna itp itd - ale to nie czasem myśli ocd / pure ocd ?
ODPOWIEDZ